Opinia na temat książki Sekrety włoskiej kuchni

@czytanie.na.platanie @czytanie.na.platanie · 2020-09-24 11:25:47
Przeczytane Przeczytane 2020 Posiadam
Gdy za oknem szaro i smutno z przyjemnością przenoszę się do słonecznej Italii za sprawą tej przepięknie wydanej książki „Sekrety włoskiej kuchni” i Was również do tego gorąco zachęcam.
Jeśli jesteście miłośnikami Włoch, tak jak ja, lub zamierzacie rozpocząć przygodę z tym krajem, ta książka powinna być dla Was lekturą obowiązkową. To nie tylko, jak nazwa wskazuje, kompendium wiedzy o różnorodności kulinarnej, ale również o społeczeństwie, kulturze i historii, która wywarła duży wpływ na wszystkie wymienione aspekty życia Włochów.
Autorce, od ponad dwudziestu lat mieszkającej we Włoszech, udało się uchwycić ten przepełniony codziennym luzem i uśmiechem, smakami i zapachami, klimat, który nieodparcie przyciąga mnie do tego kraju. Dzieląc książkę ze względu na regiony funduje czytelnikowi nie tylko wirtualną podróż do każdego z nich, ale i podaje na tacy tradycyjne lokalne potrawy, czy alkohole, których warto spróbować będąc w okolicy.
Jak pisze w przedmowie Umberto Eco „być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju”. I tą duszę, tą pasję z którą Włosi gotują, ale też jedzą i rozprawiają o jedzeniu czuć na każdej z kart tej książki. Bo dla Włochów sztuka kulinarna to nie tylko puste słowa i to się rzeczywiście czuje.
Wydawało mi się, że dobrze poznałam Włochy podczas moich wielu wyjazdów zimowych i letnich, ale ogrom informacji, które tu znalazłam i to w jaki sposób są przedstawione, jest dla mnie odkryciem. Po lekturze tej książki wiem już, który region chciałabym jeszcze odwiedzić i przede wszystkim czego spróbować we Włoszech. A na razie przyuczam mojego psa do szukania trufli. Ponoć jesień to najlepsza pora, by wybrać się na poszukiwanie tych drogocennych grzybów w lasach Piemontu.
Mam nadzieję, że zostawiam Was z apetytem nie tylko na poznanie tej cudownej książki, czy pyszne włoskie carpaccio, brushettę, czy focaccię, ale również bliższe poznanie tego różnorodnego, cudownego kraju.
Ocena:
Data przeczytania: 2020-08-31
Polub, jeżeli spodobała Ci się ta opinia!
Sekrety włoskiej kuchni
3 wydania
Sekrety włoskiej kuchni
Elena Kostioukovitch
8/10

Przewodnik kulinarny uhonorowany prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! Dziewiętnaście regionów Włoch i ich przysmaki w jednej książce! Fantastyczna podróż do skąpanej w słońcu Italii, k...

Komentarze

Pozostałe opinie

Bardzo fajna pozycja. Polecam w szczególności dla osób, które wybierają się do Włoch i chcą troszkę lepiej poznać kulturę jedzenia w danym regionie.

@Monika_Zygadlo@Monika_Zygadlo

Nie od dziś wiadomo, że Wydawnictwo Albatros przoduje w niejednokrotnie pięknych okładkach swoich książek (ponowne wydanie z 2020 r.). Za tym również podąża treść, w tym przypadku skąpana w słońcu It...

@ksiazka_w_pigulce@ksiazka_w_pigulce
© 2007 - 2024 nakanapie.pl