Recenzje książki "Shirley"

Dodaj swoją recenzję

Shirley

9.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ależ się ostatnio rozsmakowałam w literaturze wiktoriańskiej! Po wspaniałych "Dziwnych losach Jane Eyre" przyszła kolej na "Shirley" i po raz kolejny przeżyłam zachwyt totalny. Jak dobrze, że tyle powieści Brontë wciąż przede mną, bo skradła ona mój serce w całości. Już nie umiem pisać o jej książkach bez emocji, bo Charlotte to w tym momencie jed... {} Recenzja książki Shirley

Historia miłości w czasach emancypacji kobiet - "Shirley" Charlotte Brontë

1.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Shirley" Charlotte Brontë W Anglii w hrabstwie Yorkshire rozpoczyna się czas uprzemysławiania manufaktur dających pracę i dochód setkom ludzi. Robert Moore również ulega nowej modzie i postanawia wyposażyć własną fabrykę w nowoczesne maszyny, tym samym pozbawiając zatrudnienia okolicznych chłopów, którzy zaczynają się buntować. Kiedy do okoliczn... {} Recenzja książki Shirley

Shirley

15.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

🌻 Czytaliście, któraś z powieści Charlotte Brontè? Ja przyznam szczerze miałam bliskie i udane spotkanie, również z „Villette”. Także „Shirley” jest moją drugą powieścią tej autorki i po raz kolejny jest to emocjonalna bomba. 🌻 Po „Shirley” sięgałam w, każdym możliwym momencie, przyznam że czytałam ją nawet pod prysznicem z maską na włosach... {} Recenzja książki Shirley

Ach, te konwenanse

31.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czymże by był kanon literatury światowej bez powieści wiktoriańskiej? Nie do podrobienia są te opisy przyrody, rozbudowana psychologia postaci, ukazanie rozległego tła społecznego czy miłości w jej niefizycznej formie – wszystko to oczywiście znajdziemy i w „Shirley”. Na uwagę zasługuje typ narracji zastosowany przez Charlotte Brontë – narrator... {} Recenzja książki Shirley

@Antoniowka@Antoniowka {}× 6

Shirley

31.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wielokrotnie przeze mnie czytana, ale nigdy nie zrecenzowana "Shirley". Postanowiłam teraz to zmienić. Mimo,że tytuł sugeruje jedną osobę mamy do czynienia z dwiema. Z dwiema niezwykłymi kobietami o zupełnie odmiennych charakterach i zapatrywaniach. Obie cechuje siła, wierność zasadom , skromność , niebywała uroda i wreszcie towarzysząca emocjom... {} Recenzja książki Shirley

Bóg stoi po strone silniejszych.

9.07.2012

„Przyszłość niekiedy łkając zdaje się szeptać w nasze ucho ostrzeżenia przed wydarzeniami, które dla nas szykuje”. Charlotte Bronte udało się stworzyć coś bliskiego ideałowi. Dziwne losy Jane Eyre fascynują, oczarowują i zachwycają do dziś. Ciężko przeskoczyć samego siebie i dorównać własnemu geniuszowi. Gdyby nie „Dziwne losy…” oceniłabym "Shirle... {} Recenzja książki Shirley

"Shirley" Charlotte Bronte

1.06.2012

Nazwisko Bronte już chyba każdemu obiło się o uszy. Emily to ta od "Wichrowych wzgórz", Anna to ta najmniej znana z sióstr, a Charlotte to autorka znakomitych "Dziwnych losów Jane Eyre" i moja ulubiona siostra. Ale to nie o nich jest ta historia. To historia o... Pierwsze skojarzenie słysząc słowa angielska klasyka? Zdecydowanie wrzosowiska. Wrzo... {} Recenzja książki Shirley

@Blueberry912@Blueberry912 {}× 1

Spotkanie z angielską klasyką

{} WYBÓR REDAKCJI
12.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Charlotte Brontë napisała kilka powieści, które należą do klasyki literatury angielskiej. Wydawnictwo MG zdecydowało się przypomnieć te dzieła, poświęcając im najnowszą serię książek, które wyróżniają się starannym wydaniem i doskonałą jakością. Książki w twardych oprawach, przypominających płótno, oszczędne graficznie i w ciekawych kolorach z pew... {} Recenzja książki Shirley

@LiterAnka@LiterAnka {}× 14
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl