Smaki Toskanii

Aleksandra Seghi
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Smaki Toskanii
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Toskania to region hojnie wyposażony przez naturę i historię. Znajdziemy tam wszystko: zachwycające sielskie krajobrazy, najpiękniejsze miasta, arcydzieła sztuki i architektury… Spotkamy tam także gościnnych mieszkańców i wspaniałą aromatyczną kuchnię. Przepisy kulinarne nie zmieniają się od wieków i przechodzą z pokolenia na pokolenie.
W kuchni toskańskiej dominują mocne, wyraziste zapachy i mało przetworzone produkty. Jej podstawę stanowią naturalne składniki, przez co jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. W większości oryginalnych przepisów kulinarnych tego regionu nie podaje się dokładnych ilości składników, więc gotujący może puścić wodze fantazji i przygotować danie, kierując się intuicją i indywidualnym poczuciem smaku.
„Smaki Toskanii” to niezwykła książka kulinarna napisana przez Polkę, która od lat mieszka w tym regionie Włoch. Są tu przedstawione najsmaczniejsze i najbardziej typowe potrawy, a także wiele ciekawych informacji o samym regionie i jego mieszkańcach.
Piękne wyraziste zdjęcia przedstawiają apetyczne potrawy przyrządzone własnoręcznie przez autorkę. Jak zapewnia Aleksandra Seghi, wszystkie przepisy są bardzo łatwe, a delektowanie się smakiem przyrządzonych własnoręcznie potraw – zwłaszcza w dobrym towarzystwie - przyniesie radość i pozwoli w wyobraźni przenieść się do urokliwej Toskanii.
„[...] gotowanie to nie cel, ale sposób na przebywanie razem w radości przy jednym stole”
- Fabio Pichci, florencki kuchmistrz.
Data wydania: 2011-09-14
ISBN: 978-83-7670-230-8, 9788376702308
Wydawnictwo: Buchmann
Stron: 160

Autor

Aleksandra Seghi Aleksandra Seghi Mieszkam w Toskanii. Z wykształcenia jestem filologiem włoskim. Od kilkunastu lat pracuje w lokalnym Radio Diffusione Pistoia, zajmuje sie przygotowywaniem wiadomości dla moich rodaków (program Up Magazine). W ciągu roku jeżdżę na przeróżne targi rę...

Pozostałe książki:

Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem Zielona Toskania Smaki Toskanii Toskania Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem Miasta widma w Toskanii To jest Italia! Toskania. Pascal 360 stopni
Wszystkie książki Aleksandra Seghi

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Smaki Toskanii aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Asamitt
2020-06-02
7 /10
Przeczytane Smaki & Zapachy

W porównaniu ze "Słodkimi pieczonymi kasztanami" ta pozycja Autorki jest zasadniczo książką kucharską. Stąd też tym razem nie mogę dąsać się na naszą rodaczkę, że zamiast skupiania się z cała mocą na włoskiej kulturze preferuje zdawkowe informacje o wszystkim, a uwypukla kulinarne przysmaki. I to na wszelkie możliwe sposoby, bo nie można przejść obojętnie obok prezentacji zdjęciowych.
"Smaki Toskanii" to proste przepisy na dania regionu owiane historycznym smakiem. Śmiało można powiedzieć, że jest to historia Toskanii od kuchni, wyodrębniająca sześć działów kategoryzujących potrawy i uchylająca rąbka tajemnicy na temat ich powstania.

Aleksandra Seghi prezentuje przepisy, którym prawdopodobnie każdy sprosta. Składniki ogólnie dostępne, nawet jeśli chodzi o dziczyznę. Mamy tu typowo: przystawki, dania główne, słodkości. Na myśl o kuchni włoskiej pojawia się w mojej głowie obraz przedstawiający pomidory, mozzarelle i bazylię skąpane w oliwie. Ot, prosta przystawka, którą dostanie się w każdym zakątku Italii i być może właśnie dlatego wywołuje niezmiennie skojarzenie ze słonecznym Południem, gdzie zaraz po niej, nieodzowne wydają się być, tarty. Mimo iż dla mnie w pierwszej kolejności winny pojawiać się potrawy makaronowe pod każdą możliwą postacią, a potem dania mięsne, głównie z dziczyzny, w których przygotowaniu powoli staja się mistrzami moi znajomi. Dobrze, że lubią się tą pasją dzielić z innymi;)
Przeglądając "Smaki Toskanii", mierząc się osobiście z ...

× 14 | link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Smaki Toskanii. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat