Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii

Michael Booth
4 /10
Ocena 4 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
4 /10
Ocena 4 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchnia nie stroni od takich dań jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka. Michael Booth postanawia wyruszyć na podbój Kraju Kwitnącej Wiśni, by sprawdzić, gdzie bije kulinarny puls współczesnej Japonii, a przy tym poznać tajemnice, znane tylko nielicznym mieszkańcom Zachodu. W towarzystwie zwariowanej rodziny podróżuje – korzystając m.in. z superszybkiego pociągu pocisku Shinkansen – od wysuniętej najdalej na północ, ogromnej wyspy Hokkaido przez tętniące życiem metropolie, jak Tokio i Osaka, po leżącą na uboczu, różniącą się od reszty kraju Okinawę. Po drodze dowiaduje się, skąd biorą siłę zawodnicy sumo, odkrywa sekret nadzwyczajnej długowieczności Japończyków, robi masaż najdroższym krowom świata i poi je piwem, zdradza, jak polubić surową rybę i jak powinno smakować perfekcyjne sushi, a ponadto je obiad w najlepszej restauracji w kraju w towarzystwie mistrza tamtejszej kuchni i przekonuje się, jakie korzyści może przynieść tradycyjna japońska dieta. Z rzeczy mniej przyjemnych – jest świadkiem masowej rzezi fugu, ma uraz po spotkaniu z gigantycznymi krabami, lekkomyślnie podejmuje się pokazu gotowania dla pań z socjety Kioto, który skutkuje katastrofą, a najsłynniejszym gwiazdom japońskiej telewizji zadaje nieopacznie pytanie: „Kim wy jesteście?”. Co Japończycy wiedzą o jedzeniu? Okazuje się, że być może więcej niż ktokolwiek na świecie…  
Tytuł oryginalny: Sushi and beyond. What the Japanese know about cooking
Data wydania: 2013-06-05
ISBN: 978-83-7705-274-7, 9788377052747
Wydawnictwo: CARTA BLANCA
Seria: Bieguny
Kategoria: Podróżnicze
Stron: 352
dodana przez: jbutton

Autor

Michael Booth Michael Booth Brytyjski dziennikarz i autor książek poświęconych jedzeniu. Jego artykuły regularnie pojawiają się w licznych brytyjskich i zagranicznych czasopismach, w tym „Condé Nast Traveller”, „Independent on Sunday”, „The Times”, „The Telegraph”, „Monocle” o...

Pozostałe książki:

Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia Jedz, módl się, jedz The Meaning of Rice. A culinary tour of Japan Skandynawski raj: o ludziach prawie idealnych Japonia, Chiny i Korea. O ludziach skłóconych na śmierć i życie
Wszystkie książki Michael Booth

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Niesmaczna Japonia wg Michaela Bootha

27.11.2019

Stanęło na rodzinnym wyjeździe Michaela Bootha do japońskich metropolii. Autor kieruje się tam w poszukiwani smaku i ogarnianiu specyficznej azjatyckiej miłości do świeżego jedzenia poprzez utarczki mistrzów kuchni z dzisiejszą modą na mrożonki i przypływ Zachodniej mody na fast food, spożywanie zbyt dużej ilości soli, cukru, czerwonego mięsa i n... Recenzja książki Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii

@Asamitt@Asamitt × 5

Moja opinia o książce

Opinie

@Asamitt
2019-11-27
4 /10
Przeczytane Klimaty Orientu Smaki & Zapachy Podróżnicza/Reportaż ✈ Wymienione/Sprzedane

Cytaty z książki

O nie! Książka Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl