Recenzje książki "W stronę Swanna"

Dodaj swoją recenzję

Poetycka podróż przez czas

24.10.2020

W stronę Swanna to pierwszy tom quasi-autobiograficznego cyklu zatytułowanego W poszukiwaniu straconego czasu, napisanego przez francuskiego pisarza, Marcela Prousta. Streszczenie fabuły jest zadaniem niemal niewykonalnym. To książka bardzo emocjonalna, osobista, intymna. Utkana z emocji, przeżyć, obserwacji świata, refleksji i introspekcji, a tak... Recenzja książki W stronę Swanna

Czas niestracony

1.08.2020

W jednym z najlepszych filmów na świecie („Dawno temu w Ameryce”) jest taki moment, w którym Klucha wraca do Nowego Jorku po kilkudziesięciu latach ukrywania się. Gruby Moe pyta go, co robił przez cały ten czas i Klucha odpowiada, że kładł się wcześnie spać. No, cóż… związek z pierwszym tomem „W poszukiwaniu straconego czasu” jest oczywisty i nie ... Recenzja książki W stronę Swanna

@Meszuge@Meszuge × 1

Proust

19.06.2020

Trudno jest pisać coś mądrego o najsłynniejszej powieści świata, powieści, która ma chyba tyle interpretacji ilu czytelników. Napiszę więc o swoich odczuciach. 'W stronę Swanna' - bo na razie o tej części mogę napisać - to złożona z trzech części opowieść Marcela o wspomnieniach z przeszłości, wspomnieniach, które nachodzą go w czasie bezsennych n... Recenzja książki W poszukiwaniu straconego czasu. W stronę Swanna

@Renax@Renax × 11

W poszukiwaniu siebie

16.08.2019

Trudno mi znaleźć słowa, które będą właściwe, by mogły sprostać wyrażeniu palety emocji i zafascynowania, jakie towarzyszyły mi w trakcie czytania pierwszego tomu „W poszukiwaniu straconego czasu”. Trudno mi dzielić się wrażeniami z podróży w rzekę wspomnień, nad jaką zabrała mnie lektura „W stronę Swanna”, kiedy jedyne, czego pragnę po obcowan... Recenzja książki W stronę Swanna

W stronę Swanna

1.03.2014

Setna rocznica pierwszego wydania cyklu W poszukiwaniu straconego czasu stała się pretekstem do jego wznowienia w pięknym, siedmiotomowym wydaniu i tym samym nadania mu drugiego - czy raczej kolejnego - życia. Ta obszerna autobiografia, dzieło życia Marcela Prousta, wyniosła go na wyżyny literackiego świata, choć początki nie były łatwe. Czytając... Recenzja książki W stronę Swanna

Klasyka, której nikt nie chce czytać?

20.01.2014

Według Marka Twaina „Klasyka to książki, które każdy chciałby znać, a nikt nie chce czytać.” Dokładnie tak jest w przypadku rozsławionej serii „W poszukiwaniu straconego czasu” Marcela Prousta. Wznowienie „W stronę Swanna” ukazało się za sprawą wydawnictwa MG z okazji stulecia pierwszego, oryginalnego wydania. Na temat tego quasi-autobiograficzne... Recenzja książki W stronę Swanna

Brak jedynie tego, czego trzeba

WYBÓR REDAKCJI
12.11.2021

Nie wiem, czy są osoby, które nie kojarzą cyklu "W poszukiwaniu straconego czasu". Dla mnie jest on swoistą biblią. Gdy po raz pierwszy przeczytałam powieści Prousta byłam pod ogromnym wrażeniem. Teraz, gdy po latach sięgnęłam po raz drugi po pierwszy tom "W stronę Swanna" byłam bardzo ciekawa, czy nadal będzie mnie tak zachwycać. Od pierwszego... Recenzja książki W stronę Swanna

Nie taki Proust straszny jak go malują

WYBÓR REDAKCJI
18.10.2021

"Wspomnienie jakiegoś obrazu jest jedynie żalem za pewną chwilą. I domy, drogi, aleje są ulotne niestety, jak lata" Wspomnieć muszę na początku, iż omawianą pozycję "czytałam uszami", czyli że wysłuchałam audiobooka w bardzo dobrym wykonaniu Michała Breitenwalda i w równie wspaniałym tłumaczeniu, niezrównanego Tadeusza Boya - Żeleńskiego. Bałam s... Recenzja książki W stronę Swanna

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl