Recenzje książki "Żona piekarza"

Dodaj swoją recenzję

Żona piekarza

7.08.2012

Marcel Pagnol staje się coraz popularniejszym autorem w Polsce - i bardzo dobrze! Zdecydowanie jego książki na to zasługują, jak na razie przeczytałam dwie jego książki - powieści autobiograficzne, w których oczarowała mnie słoneczna Prowansja. To jest moje trzecie spotkanie z tym autorem. Znowu okazało się bardzo udanym, owocnym oraz zabawnym spot... {} Recenzja książki Żona piekarza

Nie ma piekarzowej - nie ma chleba!

5.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z Marcelem Pagnolem spotkałam się już przy okazji „Czasu tajemnic” oraz poprzedzającego go tomu „Chwała mojego ojca. Zamek mojej matki”. Te dwie powieści francuskiego pisarza urzekły mnie już od pierwszej strony swoim humorem i ciekawym przedstawieniem dzieciństwa autora, dlatego z chęcią podeszłam do czytania „Żony piekarza”. Kolejny raz muszę p... {} Recenzja książki Żona piekarza

@Betsy@Betsy {}

Marcel Pagnol - Żona piekarza

18.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z Marcelem Pagnolem spotkałam się już po raz trzeci. Po Jego dwóch poprzednich książkach, którymi do tej pory jestem zachwycona, z niemałym entuzjazmem zasiadłam do numeru trzy. I nie zawiodłam się. Świat prowansalskiej wioski znów bezpowrotnie mnie pochłonął na długie godziny. Aimable wraz ze swoją piękną żoną przybywa do prowansalskiego miastec... {} Recenzja książki Żona piekarza

Zaproszenie do Prowansji

1.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zaskoczenie to pierwsze wrażenie jakiego doznałam po otrzymaniu książki. Zdziwiłam się, że książka jest dramatem i posiada tak niewielką liczbę stron. Ale tak jak i przy "Chwale mojego ojca..." tego samego autora spędziłam kolejny miły wieczór w Prowansji. Niemłody już piekarz Aimable przybywa wraz ze swą młodą żoną Aurelią do malutkiej francuski... {} Recenzja książki Żona piekarza

Żona piekarza

27.03.2012

Wokół nas świat budzi się do życia. Wiosna! Wiosna! Z kubkiem jaśminowej herbaty wyglądam przez okno. W powietrzu unosi się zapach charakterystycznie nieokreślony. Coś pomiędzy rześkim porankiem, słodkim przedpołudniem i srebrną nocą. Zapach jednej z czterech najpiękniejszych pór roku. Uchylam szyby, która dzieli mnie od pełni szczęścia. Zamykam oc... {} Recenzja książki Żona piekarza

Żona piekarza - książka dla każdego!

26.12.2011

Książka jest moją pierwszą wymianą wydawniczą, więc byłam do niej bardzo pozytywnie nastawiona.Lecz kiedy tylko przekartkowałam książkę, troszkę się zdziwiłam. Mój optymizm zgasł, a gdzieś zakiełkowała myśl, że ta książka okaże się klapą. Na całe szczęście się myliłam. Do małego francuskiego miasteczka przyjeżdża wraz z żoną młody piekarz Aimable... {} Recenzja książki Żona piekarza

Chleba niepowszedniego daj nam dzisiaj, czyli „Żona piekarza” Marcela Pagnola

9.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy zastanawialiście się czasem do czego może doprowadzić ludzi brak ich ukochanego wypieku, jakim jest chleb? A może zdajecie sobie sprawę co sami bylibyście w stanie uczynić, by odzyskać możliwość codziennego delektowania się swoim przysmakiem? Czy bylibyście skłonni do poświęceń, odrzucenia własnej dumy? Taki oto problem postawiony został przed... {} Recenzja książki Żona piekarza

"Żona piekarza"

3.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miłość ma różne oblicza. Nieraz jest szczera, prawdziwa, ale zdarza się i ta zakłamana, która jest złudzeniem dla jednej osoby z danego związku. A czym jest przebaczenie złych czynów, zranienia i spowodowania zagubienia u tej drugiej - mogło by się zdawać połówki? W książce: „Żona piekarza”, którą napisał francuski pisarz Marcel Pagnol czytelnik po... {} Recenzja książki Żona piekarza

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl