Od początku byłam zainteresowana kwestiami poruszanymi w poradniku. Jestem młodą osobą, która dopiero wchodzi w dorosłość, stawiam w niej pierwsze kroki, dlatego chętnie przeczytałam, co ma do powiedzenia autorka o życiu oraz jego zawiłościach. Autorka Pani dr Iwona Herbuś to osoba posiadająca stopień doktora z nauk społecznych jest także bizneswoman; prowadzi własną firmę, pisze swoją powieść oraz napisała ponad 40 artykułów o interdyscyplinarnej tematyce. Ponadto jest artystką, feministką i miłośniczką zwierząt. Poradnik Pani Iwony Herbuś porusza ciekawe, aczkolwiek trudne aspekty życia, o których nie do końca wszyscy zdajemy sobie sprawę. Pokazuje jak radzić sobie w przeróżnych sytuacjach, by zachować się kulturalnie i profesjonalnie, jak przetrwać wiele sytuacji, które wydają się dla nas niekorzystne i złe. Pokazuje jak przeistoczyć na swoją korzyść negatywne zjawiska z naszego otoczenia, jak poradzić sobie z hejtem i wrogością, jak być asertywnym, czy jak przezwyciężyć codzienną niechęć i brak motywacji. I wiele, wiele innych. To wszystko jest ukazane i opisane wprost, bez owijania w bawełnę co bardzo mi się podoba. Autorka opisuje sytuacje i ludzi, z którymi możemy się utożsamiać lub dostrzec je w swoim codziennym życiu, czy środowisku. Pokazuje, co robimy źle, wytyka wady społeczeństwa, jak i pojedynczych jednostek. Pokazuje, też jak unikać popełniania błędów i radzić sobie z pewnym rodzajem ludzi. Zwraca uwagę na aspekty życia, które nie do końca są dla wszystkich jasne i wiele osób nie spędza nawet chwili na zastanowieniu nad nimi. Bardzo podobał mi się styl autorki, jej bezpośredniość, realność, brak owijania w bawełnę, upiększania życia, czy zakłamania. Jest to ważne, zwłaszcza dla tak młodej osoby, gdyż mogłam dużo się dowiedzieć i wyciągnąć wnioski, które przydadzą mi się w przyszłości. Mam teraz bardziej realny obraz świata, nie widzę go, ani w różowych okularach, ani w mrocznych barwach. Autorka opisuje sytuacje tak, że mogłam porównać je z doświadczeniami, które spotkały mnie, czy moich bliskich. I mogłam stwierdzić, że są jak najbardziej realne i niejednokrotnie sama spotkałam się z opisywanymi w poradniku wydarzeniami. Dzięki autorce poznałam wiele przydatnych rad i instrukcji jak zachować się kulturalnie i profesjonalnie w niekorzystnych dla mnie sytuacjach lub podczas rozmowy z osobą, która specjalnie mnie prowokuje. Myślę, że poradnik bardzo mi się przyda, czytało się go bardzo przyjemnie. Sądzę, że w razie wątpliwości w moim życiu wrócę do niego myślami, a porady z niego bardzo ułatwią mi wybrnięcie z trudnej sytuacji. Szczerze bardzo polecam! Jest to moje pierwsze spotkanie z autorką, ale na tym etapie wiem, że nie ostatnie.
"Sekret polega na tym, że powinniśmy pracować nad sobą i rozwijać się dla samych siebie, a nie tylko dla innych"
"Są słowa, których się nie wypowiada, rzeczy, których się nie robi i granice, których się nie przekracza."