Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów recenzja

Co ja właściwie mam na talerzu?

WYBÓR REDAKCJI
Autor: @szulinska.justyna ·2 minuty
2023-08-13
Skomentuj
3 Polubienia
Temat żywienia, tego co jemy i gdzie to kupujemy żywność jest mi od pewnego czasu bardzo bliski. Oczywiste było więc, że nie przejdę obojętnie obok książki “Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów” Andrzeja Fiedoruka. Bliska mi osoba zobaczywszy jaką książkę czytam stwierdziła “No to teraz już nic normalnego nie zjesz”. Na pytania: "Co jest normalnym jedzeniem?" i "Czy wszystko, co znajduje się na sklepowych półkach zasługuje na to miano?" ta książka pomogła mi znaleźć odpowiedzi. Coś wiedziałam ale jak się okazało, za mało.

Autor bardzo szczegółowo opisuje przekręty jakich dopuszczano się przy produkcji pieczywa, mięsa, ryb, nabiału, jajek, przypraw, kawy, herbaty, alkoholu i słodkości na przestrzeni lat. Wszystkie te informacje zebrane w jednej książce sprawiały, że momentami nie byłam w stanie uwierzyć, jak bardzo “kreatywni” i bezduszni potrafią być kupcy, handlarze, producenci. Dowiecie się dlaczego nie opłaca się pieczenie chleba na naturalnym zakwasie, jakie produkty mięsne najłatwiej zafałszować, jak zwiększyć wagę mrożonej ryby, jak rozpoznać nabiałowe podróbki, że wanilina to nie to samo co wanilia choć nazwa łudząco podobna, a tabliczka deserowa to wcale nie czekolada.
Zawarte jest tu również mnóstwo informacji o tym, jak kupić ten produkt, który chcemy a nie jego podróbkę, na co zwrócić uwagę, co jest informacja istotną a co chwytliwym hasłem.
Książka jest po brzegi wypełniona ciekawostkami jak np. historia amerykańskiej pizzy, francuskiego foie gras, imperium Heinza, płatków Kellogg’s, jaką rolę pełni gastrofizyka lub kolor jedzenia.
Autor poruszył też temat zdrowej żywności, diet, witamin, produktów light, probiotyków.
Można by wymieniać bez końca. Niemal na każdej stronie znalazłam coś, co mnie zaskoczyło. Niemniej jednak najbardziej zaskakujące było to, jak bardzo na pewne procedery zamykają oczy instytucje, które mają za zadanie chronić nas, konsumentów przed fałszerstwami. O tym też jest tu całkiem sporo.

Bardzo się cieszę, że ta książka trafiła w moje ręce. Przeczytałam ją szybko, inaczej nie umiałam. Na pewno przez zainteresowanie tematem ale też dzięki temu jak jest napisana. Podział na rozdziały i podrozdziały, łatwy język, miękka oprawa - wszystko to sprawia, że książkę równie dobrze czyta się w domu, pociągu czy parku. Każdy poruszony aspekt bardzo łatwo przełożyć na własne życie, sprawdzić przy najbliższej wizycie w sklepie o czym pisze autor. Po jej przeczytaniu nabrałam awersji do wielu produktów spożywczych, wielu zaczęłam się przyglądać, wiele zamieniłam na lepszą wersję. Czuję się bardziej świadomą konsumentką trudniejszą do oszukania ale też mniej podatną na konsumenckie sztuczki. Z taką nadzieją po nią sięgnęłam i nie zawiodłam się.

Gorąco polecam! Każdemu!

Moja ocena:

× 3 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów
Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów
Andrzej Fiedoruk
8.8/10

Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby… Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszu...

Komentarze
Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów
Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów
Andrzej Fiedoruk
8.8/10
Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby… Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszu...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Po przeczytaniu książki Andrzeja Fiedoruka Uczta Szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów, można od razu zadać sobie pytanie: Jeść czy nie jeść? Jeść trzeba, bo nie mamy wyjścia. Musimy dostarcz...

@biegajacy_bibliotekarz @biegajacy_bibliotekarz

Głód to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. Od zarania dziejów ludzie starali się jej zapobiec, by przetrwać. Pełna spiżarnia była powodem spokoju i zabezpieczeniem. Wraz z rozwojem skupisk ludzi...

@Patriseria @Patriseria

Pozostałe recenzje @szulinska.justyna

Sekrety Saskiej Kępy
Poznaj Saską Kępę

O serii „Sekrety” dotyczącej różnych miejsc w Polsce i za Granicą słyszałam same dobre opinie. Kiedy zobaczyłam egzemplarz dotyczący Saskiej Kępy wiedziałam, że nadszedł...

Recenzja książki Sekrety Saskiej Kępy
To ja: Gorączka
Uważaj, polubisz gorączkę.

Gorączka jest tematem bardzo dobrze znanym wszystkim, a zwłaszcza małym dzieciom i ich rodzicom. Ci, którzy przeczytali poprzednią książkę Pana Tabletki "Gorączka. Przew...

Recenzja książki To ja: Gorączka

Nowe recenzje

The Science of Affection
Znakomita <3
@czarno.czer...:

"Ta dziew­czy­na cią­gle ukry­wa się za murem wznie­sio­nym z ta­jem­nic i po­zo­rów, więc tak na­praw­dę może trzy­mać...

Recenzja książki The Science of Affection
W rękach mordercy
Petarda! <3
@czarno.czer...:

"Serce nigdy nie kła­mie, nie­waż­ne, czy chcesz po­znać praw­dę, czy nie. Serce nie jest zdol­ne do oszu­stwa. Przy­zn...

Recenzja książki W rękach mordercy
Diament i róża
Diament i róża
@kd.mybooknow:

Diament i Róża" to fascynująca podróż przez gąszcz emocji i tajemnic, gdzie marzenia splatają się z rzeczywistością w n...

Recenzja książki Diament i róża
© 2007 - 2024 nakanapie.pl