Jerzy Kosiński. Biografia recenzja

Kim był naprawdę Jerzy Kosiński ?

Autor: @Vernau ·1 minuta
2022-06-01
6 komentarzy
31 Polubień
Czytając książkę „Czarny ptasior” Joanny Siedleckiej opisującej prawdziwe losy Jerzego Kosińskiego i jego rodziców w czasie drugiej wojny światowej, znalazłam w niej nazwisko James Park Sloan i postanowiłam przeczytać jego książkę „Biografia. Jerzy Kosiński.”

Autor był znajomym Kosińskiego przez 20 lat. Jest pisarzem i krytykiem, wykonał ogromną pracę pisząc jego biografię, szczegółową, ale i bezstronną, zawierającą dokładny opis jego życia.

Jest to znakomite studium człowieka, który oparł swoją karierę na kłamstwie i manipulacji, a potem jego upadek, choć nie do końca, ponieważ wcześniej popełnił samobójstwo.
Takie postacie są często spotykane w świece znanych ludzi, z kręgu kultury czy biznesu.

Czytając książkę miałam wrażenie, że Kosiński to osobowość psychopatyczna, którą doskonale opisuje Robert D. Hare w swoich dwóch książkach. Człowiek ze skłonnościami do okrucieństwa, dręczył zwierzęta, był trudny od samego dzieciństwa. Matka miała problemy z jego wychowaniem, i nie może tu być wymówką jego przeszłość w czasie drugiej wojny światowej. Takich warunków, w jakich on i jego rodzice przeżyli okupację, chyba nie miało wiele rodzin żydowskich, łącznie z tym, że jego matka miała w tym czasie służącą.

Kolejne cechy, to manipulowanie i wykorzystywanie ludzi, zaprzyjaźnienie się z tymi, którzy mogli pomóc w jego karierze, w Stanach Zjednoczonych, czy jego pierwsze małżeństwo z bogatą Amerykanką, kiedy kończyła mu się wiza studencka i zapewniło mu to wejście w bogate i wyższe sfery. Czy wreszcie sposób pisania „Malowanego ptaka” i wykorzystywanie tłumaczy.

To tylko niewiele przykładów z jego życia. I wreszcie, świetnie pokazany mechanizm, ujawnienia prawdy o nim oraz tego, w jak trudnej sytuacji znalazły się osoby występujące przeciwko komuś znanemu.
Dopiero pojawienie się artykułu w „Village Voice” spowodowało, że inni też przejrzeli na oczy.

Książka wartościowa, choćby dlatego, że pokazuje właśnie mechanizm działania takich ludzi, którzy często są długi czas na świeczniku i potem mały kamyk, ujawniający o nich prawdę, uruchamia lawinę, która prowadzi do ich upadku. Dla odbiorcy kultury, czy czytelnika, świetny przykład tego, żeby być krytycznym i sprawdzać, jeśli są jakieś nieścisłości i nie dać się zmanipulować.

Znakomita biografia pokazująca prawdę o Jerzym Kosińskim.

Moja ocena:

× 31 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
James Park Sloan
7/10

James Park Sloan podejmując się spisania biografii pisarza wykonał tytaniczną pracę, wielokrotnie odwiedzając Polskę, przeprowadzając gruntowne i wielokierunkowe badania, pracowicie oddzielając prawd...

Komentarze
@Johnson
@Johnson · ponad 2 lata temu
Hmmm. A lubię jego książki. No cóż, za ptasiora się też miałem zabrać, właśnie ze względu na zasłyszane kontrowersje.
× 5
@Vernau · ponad 2 lata temu
To jest właśnie problem z tym pisarzem, bo okazuje się, że to co napisał w "Malowanym ptaku" to jest nieprawda, a zrobił na tej książce karierę w Stanach Zjednoczonych. Co dla mnie było zaskakujące i, o czym jest mowa w "Czarnym ptasiorze" jego rodzina przetrwała wojnę naprawdę w świetnych warunkach.
× 4
@OutLet · ponad 2 lata temu
Ja się teraz na pewno zabiorę, a Malowanego ptaka chyba wyrzucę.
@MLB · ponad 2 lata temu
@Let, nie rób tego - oddziel twórcę od dzieła. Obie te wymienione książki biograficzne przeczytam (Czarny ptasior jest dostępny tu i ówdzie w ebook'u, Sloan w antykwariatach i na All). To że Kosiński był, jaki był, nie znaczy, że Malowany ptak jest do wyrzucenia.
Ale dręczył zwierzęta.
@MLB · ponad 2 lata temu
Owszem, był psychopatą - jako osobę skreślam, przegryzłabym mu chętnie gardło.
Przekierował mrok swojego umysłu w literaturę - nie ma w Malowanym ptaku wątków autobiograficznych, to fakt, ale jest studium ludzkiego okrucieństwa.
@Johnson
@Johnson · ponad 2 lata temu
@MLB z tym studium to się zgodzę.
@OutLet · ponad 2 lata temu
Ależ to napisałaś! Zdaje się, że niewiele wiem o Kosińskim.
× 4
@Vernau · ponad 2 lata temu
Dziękuję 😊 To jest bardzo ciekawy temat dla nas czytelników, że musimy nauczyć oddzielać książki od ich autorów i tego jakimi są ludźmi.
× 6
@Vernau · ponad 2 lata temu
W przypadku "Malowanego ptaka", gdyby autor twierdził, że to jest jakaś wizja przeżyć żydowskiego chłopca w czasie drugiej wojny światowej, to jest to do zaakceptowania. A nie w przypadku, kiedy twierdził, że to jego przeżycia, a on całą wojnę spędził w domku na wsi z rodzicami. Nie wiem, czy ktoś pamięta, jak przyjechał (o czym jest mowa w "Czarnym ptasiorze") do Polski i mieszkańcy z tej wsi, w której się ukrywał, przyjechali na spotkanie z nim, żeby powiedział prawdę o tamtych czasach, a on nawet nie chciał z nimi rozmawiać. Tak upadają mity o różnych sławnych ludziach.
@MLB · ponad 2 lata temu
Dobrze mówisz, fakty się nie zgadzają, kłamał o sobie, dorobił otoczkę - wszystko nieprawda. Nie bronię człowieka, chodzi mi o to, że to co się ulęgło w jego czarnym umyśle, mogło się zdarzyć. Na własnym przykładzie wiedział, do czego zdolni są ludzie.
@jatymyoni
@jatymyoni · ponad 2 lata temu
Interesująca recenzja, natomiast już gdzieś czytałam prawdę o tym pisarzu.
@OutLet · ponad 2 lata temu
Mnie się też już to obiło o uszy, ale jakoś się przy tym nie zatrzymałam. Ale teraz, po tej recenzji @Vernau, to już muszę.
@Carmel-by-the-Sea
@Carmel-by-the-Sea · ponad 2 lata temu
Bardzo dobra recenzja. Może po prostu wyjątkowość to cecha, która jest niemożliwa jako dominanta człowieka, choć może wybijać się w pewnych obszarach? Czasem za dużo oczekujemy od ludzi, którzy są rozpoznawalni medialnie, intelektualnie, czy jakoś 'zaprzątają umysły innych' swoim stylem życia.
@ale.babka
@ale.babka · ponad 2 lata temu
Przeczytam bo zaciekawiłam się bardzo.
Dziękuję 😊

2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @Vernau

Rumowiska
Dokąd płyniesz życie ...

Czy można wymyślić lepsze słowa na rozpoczęcie powieści cyt.: „ Żal, że powieść można zacząć tylko raz. Drugie zdanie zawsze będzie drugie. Trzecie będzie trzecie. Łatwo...

Recenzja książki Rumowiska
Poza winą i karą
Człowiek złamany – samotność w Auschwitz !

Kim był Jean Améry, autor eseju „Poza winą i karą”? Aby dobrze zrozumieć tę książkę, należy przedstawić kilka faktów z życia autora. Jego prawdziwe nazwisko to Hans ...

Recenzja książki Poza winą i karą

Nowe recenzje

Róże i fiołki
Intrygująca i niezwykle klimatyczna!
@maitiri_boo...:

„Róże i fiołki” Gry Kappel Jensen to tom otwierający młodzieżową trylogię fantasy, który przenosi nas do tajemniczego, ...

Recenzja książki Róże i fiołki
Dzieci jednej pajęczycy
Pajęczyna
@CzarnaLenoczka:

W świecie gdzie woda i świeże powietrze nie są oczywistością a towarem luksusowym pajęcza bogini ma oko na wszystkie sw...

Recenzja książki Dzieci jednej pajęczycy
Na trwogę bije dzwon
Fascynująca podróż do przedwojennego Poznania
@czytanie.na...:

Niektóre książki zajmują szczególne miejsce w naszych sercach. W moim na stałe zagościła seria kryminalna z Antonim Fis...

Recenzja książki Na trwogę bije dzwon