Wchodząc w obszar tej fascynującej opowieści o modzie i kobiecym wyrażeniu siebie w latach 70. I 80. XX wieku, Agnieszka Janas otwiera przed czytelnikiem barwny kalejdoskop dawnych czasów, w których ubrania były nie tylko materiałem, ale również wyrazem tożsamości. Ta porywająca podróż w przeszłość jest równocześnie hołdem dla niezależności, wyobraźni i odwagi, jakie kształtowały ówczesną modę ulicy.
Książka, choć napisana z pasją i wnikliwością, unika zbytniego przesycenia faktami i datami. To nie jest sucha kronika lat 70. I 80., lecz subtelna opowieść o kobietach, które odważyły się manifestować swoją tożsamość poprzez modę. Przeplatając wyjątkowe opisy z głębokim zrozumieniem psychologii i historii społecznej, autorka wplata w tekst zniewalające obrazy epoki.
Opisując poszczególne dekady, autorka rzuca światło na subtelne zmiany i rewolucje w sferze ubioru. Lata 70. To okres wyzwolenia, manifestacji indywidualizmu i eksperymentów z stylem. Autorka zgrabnie ukazuje przemiany, jakie dokonały się w młodych kobietach, które odważyły się odkrywać własny wewnętrzny świat za pomocą modnych ubrań.
Wraz z nadejściem lat 80. Nastała era ekstrawagancji i przepychu, co autorowi udało się uchwycić w sposób niezwykle sugestywny. Strony tej książki stanowią okno na świat owych czasów, gdzie glamour, kolor i blask stały się kluczowymi cechami kobiecego stylu.
Jednym z niewątpliwych atutów tej książki jest jej zdolność do oddawania atmosfery lat 70. I 80. XX wieku. Czytelnik przenoszony jest w te czasy, gdzie dźwięk muzyki disco wypełniał tane kawiarniane parkiety, a na ulicach panowała atmosfera nieustającego festiwalu kolorów. Autorka eksploruje, jak ubrania wpływały na poczucie wartości i pewność siebie kobiet.
Opisy ubrań, tkanin i dodatków są niemalże namacalne, co sprawia, że czytelnik może przenieść się w czasie i poczuć na własnej skórze, jakie to było nosić te wyjątkowe kreacje. Dodatkowo prezentuje ona ciekawe anegdoty z branży mody oraz portrety niezwykłych kobiet, które odgrywały istotne role w kształtowaniu mody tamtych lat.
To opowieść o sile wyboru, odwadze, wyobraźni i nieustającym pragnieniu bycia sobą. Agnieszka Janas udowadnia, że moda to znacznie więcej niż tylko materiał na ciele – to wyraz naszej tożsamości, naszych marzeń i naszej historii. Ta książka jest nie tylko lekcją historii mody, ale także inspiracją do wyrażania swojej tożsamości w dzisiejszym świecie.