🎂🎂🎂🎂🎂/5
Ta książka to uczta dla duszy! — Myślę, że Pola w swojej torcikowej ocenie również dałaby tej książce taką ocenę.
Pola Potocka jest świeżo upieczoną absolwentką amsterdamskiego liceum. Jest też bookstagramerką i booktokerką. Kocha książki, dlatego wołałaby spędzić wieczór przy jednej z nich, albo nakręcić jakieś tiktoki, jednak trafia na imprezę z okazji zakończenia szkoły. Kiedy zaczyna się nudzić, trafia do pokoju gospodarza, Juliana van Westhuizena, który jest jej największym wrogiem, a tam postanawia nakręcić nowego booktoka. Dziewczyna zaczyna nagrywać, a do pokoju wchodzi Julian, który pada przed nią na kolana. Pola uciekając z pokoju, przypadkiem publikuje filmik z chłopakiem, a on staje się viralem.
Sytuacja zmusza ich do zawarcia układu. Jako syn znanego polityka, Julian musi uczestniczyć w imprezach partyjnych, więc Pola ma zostać jego plus jeden. W zamian za to on będzie nagrywać z nią tiktoki ze scenkami z popkultury.
Jak mówi powiedzenie: „przyjaciół trzymaj blisko, wrogów jeszcze bliżej...”, jednak co jeśli wrogowie zbliżą się do siebie za bardzo?
Ta książka ma wszystko to, co my, książkary kochamy najbardziej. Oczywiście lubiane przez (chyba) wszystkich połączenie enemies to lovers z fake dating. Dodatkowo on to najlepszy przyjaciel jej brata, a by tego było mało, to jest jeszcze układ.
Mamy bohatera, który jest pewnym siebie przystojniakiem i sprawia wrażenie bad boya, ale tak naprawdę jest czułym i troskliwym chłopakiem (przecież on rzucił dosłownie wszystko i przyszedł do niej, gdy była chora, a potem zrobił jej holenderski rosół!).
Jest bohaterka, która mogłaby być jedną z nas, kimś, kogo obserwujemy. Książki, bookstagram, booktok, fikcyjni bohaterowie, jak np. Cardan (którego muszę w końcu poznać), nawiązania do książek i spełnianie małego marzenia o odgrywaniu ulubionych scenek z filmów, seriali i książek.
Do tego ta chemia pomiędzy nimi, wyczuwalne napięcie i przyciąganie, to, że oboje pragną siebie, choć żadne z nich nie chce tego przyznać, plus to, jak na siebie wpływają, sprawiają, że ta książka wkracza na zupełnie inny poziom. Momentami było naprawdę HOT!!!! i nie trzeba było do tego żadnych łóżkowych scen.
Dodatkowym atutem jest to, że akcja książki dzieje się w Amsterdamie i autorka tak świetnie pokazuje to miasto, że po skończeniu książki, czytelnik ma ochotę kupić bilety lotnicze i polecieć do Holandii i zafundować sobie wycieczkę śladami Poli i Juliana — ja tak miałam.
I przede wszystkim, mimo że to lekka i przyjemna młodzieżówka, to porusza bardzo ważne tematy. Bohaterowie (nie tylko główni) zmagają się z różnymi problemami, traumami i lękami, które sprawiają, że czasem świadomie lub nie, rezygnujemy ze swojego szczęścia.
I nie zapominajmy o książkach w książce. Lubię, kiedy mogę czytać o ulubionych czy znanych książkach, a tutaj Pola zachwyca się takimi perełkami jak: niezwykłe For Ever More, wciągające The Inheritance Games, świetne Niewidzialne Życie Addie LaRue, czy uwielbiane przez tysiące czytelników Red, White and Royal Blue, Okrutny Książę czy Heartstopper.
„The Booktok Deal. Umowa Stoi” to idealna książka na letni wieczór. Tak, jeden wieczór, bo ta książka jest wręcz nieodkładalna i pochłonie was w całości. Historia Poli i Juliana was rozczuli i rozpali, wzruszy i rozbawi, będziecie się przy niej dobrze bawić i zdecydowanie dorobicie się nowego książkowego męża.