Jeśli poszukujesz idealnej, mądrej lektury dla swojego dziecka, to gorąco polecam zbiór opowiadań “3 przyjaciół”, które napisała Pani Bożena Czarnota. Już z okładki zerkają na nas uśmiechnięte buzie pieska Bunia, rezolutnego kocura Egona i przebiegłej, sympatycznej myszki. Takie powitanie obiecuje od pierwszych momentów przednią zabawę! Wszystkie trzy zwierzaki mieszkają w jednym domu, ale mają różnych właścicieli. Towarzyszymy im w licznych przygodach, w których zabawne momenty przeplatają się z feralnymi zdarzeniami. Wypływa z tej książeczki ważny przekaz - aby zawsze pamiętać o pomaganiu innym, którzy aktualnie naszej pomocy potrzebują.
Opowiadania są napisane rymowaną prozą, bardzo przystępną i skonstruowaną tak, aby dla każdej, odrobinę większej pociechy (powyżej dziewiątego roku życia) tekst był zrozumiały. Publikacja jest zaopatrzona w liczne, bardzo kolorowe ilustracje, wykonane przez Panią Iwonę Pastuszka- Vedral. Jak wiadomo- odpowiednie obrazki, współgrające z treścią, silnie oddziałują na plastyczne umysły dzieciaków i właśnie dzięki tym, zawartym w niniejszej publikacji, z pewnością będzie im łatwiej wyobrazić sobie przedstawiane historyjki.
Fabuła mówiąca o przygodach tytułowych trzech przyjaciół z pewnością wciągnie każdego małego Czytelnika. Bohaterowie są bardzo ładnie w niej scharakteryzowani i muszę podkreślić, że poza naszymi pieskiem, kotkiem i myszką jest ich tutaj niesamowita plejada. Mamy oczywiście opiekunów tych zwierzątek, stadko podwórkowych kurek z zawadiackim kogutem, mamy i jaszczura - warana z Komodo, jest i nawet cały inwentarz: indyk, świnka i kucyk, a także wiele innych postaci.
Książeczka czytana dziecku przez rodzica może stanowić idealne podłoże do nauki o świecie, w który dziecko dopiero zaczyna poznawać. Mam na myśli zarówno elementy praktyczne jak i bardziej ulotne, dylematy moralne. Wspólna lektura może dla przykładu uruchomić fantazję dzecka i zachęcić do rozważań geograficznych - choćby o porach roku czy kosmosie. Może również sprowokować ciekawe rozmowy o tym, czym jest przebaczenie, jak unikać nietaktów i jak za nie przepraszać. Jako osoba dorosła podziwiam kunszt i ilość pracy wykonanej przez Autorkę, dzięki którym powstały tak elokwentne i pouczające bajki. Myślę, że przedstawione w odpowiedni sposób, zachwycą też niejednego swojego właściwego odbiorcę - małego człowieka, który może poprzez tę lekturę, w przyjemny sposób nauczyć się bardzo dużo.
Pssst! Zarówno tę książeczkę, jak i inne autorstwa Pani Bożeny, możecie nabyć przez bezpośredni kontakt z Pisarką, ponieważ jest ona Samowydawcą :)