~"Reina Roja. Czerwona królowa" autorstwa Juana Gómeza-Jurado to pierwszy tom fenomenalnie skrojonej hiszpańskiej serii kryminalnej, która w ostatnim czasie wpadła w moje ręce.I pomimo tego, że przeczytałam ją już jakiś czas temu to po dziś dzień wspominam ja z wyjątkową "szczegółowością". A to wszystko za sprawą nietuzinkowej fabuły, dobrze skonstruowanej intrygi, spokojniej akcji, która jest tutaj wręcz wskazana co w akompaniamencie oryginalnych bohaterów, zwłaszcza postaci damskiej - Antoni Scott oraz urokliwego Madrytu, stworzyło historie od której ciężko tak po prostu się oderwać!
~ Kiedy w Madrycie giną dzieci wysoko postawionych osobowości między innymi syn prezesa jednego z największych banków Hiszpanii, do sprawy zostaje powołany zawieszony w obowiązkach Inspektor Jon Gutièrrez, który nie cofnie się przed niczym w celu rozwiązania tejże dziwnej sprawy.
I tak we współpracy z niezwykle inteligentną, enigmatyczną Antonina Scott, córką brytyjskiego dyplomaty, która nie ma nic wspólnego z policją, odkrywają zatrważające informacje dotyczące całej sprawy.
Od teraz zaczyna się walka z czasem i znalezienie mordercy, który nie pozostawia po sobie żadnych śladów.
~"Reina Roja. Czerwona królowa" to świetne połączenie kryminału, czarnego humoru z dobrze rozbudowanym wątkiem thrillera psychicznego, który dostarczy nam dużej dawki wrażeń przez nagłe zwroty akcji, pościgi, mylne tropy i zaskakujące plot twisty .Co wraz z dobrze przemyślaną realizacja całej fabuły i nieszablonowymi postaciami, gwarantuje prawdziwą jazdę bez trzymanki do tego stopnia, że tuż po skończeniu z wielkim utęsknieniem będziesz wypatrywać kolejnego tomu!
Gorąco polecam wasza J.K.
Gorąco polecam wasza J.K.