Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów recenzja

Szanuj kelnera

Autor: @maciek.grzyb ·2 minuty
2020-04-29
Skomentuj
1 Polubienie
Pierwsze zdanie tytułu książki dziennikarki Justyny Pobiedzińskiej sugeruje, że będziemy mieli do czynienia, przede wszystkim z pokazaniem kulis branży gastronomicznej pod kątem ekonomii i finansów. Autorka dokonała jednak rzeczy znakomitej. Spisując rozmowy z pracownikami barów i restauracji, będącymi przedstawicielami różnych pokoleń, pracujących w różnych okresach, pokazała zmiany, jakie nastąpiły w polskim społeczeństwie na przestrzeni lat, szczególnie po zmianach ustrojowych na przełomie lat 80 i 90.

Można by nawet dodać, iż autorka a właściwie jej rozmówcy idą o krok dalej, przekazując nam niezwykle ciekawe spostrzeżenia dotyczące zmian, jakie dokonały się w społeczeństwie, zwłaszcza wśród ludzi młodych na skutek rewolucji cyfrowej, wywołanej powstaniem mediów społecznościowych i łatwym dostępem do nich.

Książka “Napiwku nie będzie. Sekrety Kelnerów” składa się z 21 rozdziałów, z których każdy jest wspomnieniem innej osoby pracującej w branży gastronomicznej. Mamy możliwość przeczytania relacji m. in.: osoby pracującej w hotelowej restauracji w czasach stanu wojennego, kelnerki obsługującej słynne “dansingi” dla seniorów w Ciechocinku czy barmanki pracującej w agencji towarzyskiej.

Wydawać by się mogło, że autorka wykonując prosty zabieg polegający na umieszczeniu w książce tylko i wyłącznie wspomnień pracowników jest “drogą na skróty”. Dziennikarka nie sili się na żaden autorski komentarz. Taka formuła pozwala jednak mocniej “wybrzmieć” opiniom kelnerów i daje czytelnikowi większe możliwości do refleksji i wyrażenia własnej opinii. Bohaterowie książki są przedstawicielami różnych pokoleń, a co za tym idzie innym problemów. Pozwala to nam uświadomić sobie jak trudno w przeszłości było zdobyć artykuły pierwszej potrzeby, jak również zderzyć się z opiniami, że dzisiejszy świat jest pełen zagrożeń czyhających na nas na skutek rozwoju technologii i powstania “social mediów”.

Zapewne z wieloma stwierdzeniami można się zgodzić jak i im zaprzeczyć, ale nie można zarzucić braku zmysłu obserwacji i wysunięcia ciekawych wniosków płynących od pracowników lokali gastronomicznych.

Książka Justyny Pobiedzińskiej to również pewnego rodzaju pochwała i poważanie oddane pracownikom gastronomii. W pewnym momencie czytelnik może natknąć się na opinię, że praca kelnera jest co najmniej równie wyczerpująca, jak ciężka praca fizyczna w kopalni. Co najważniejsze, z wniosków płynących podczas lektury, nie sposób nie zgodzić się z tą tezą.

Niestety mimo wielu bardzo ciekawych anegdot, które sprawiają że książkę czyta się łatwo i szybko na koniec pojawia się smutna konkluzja, że Polak (A może człowiek bez względu na narodowość?) ma wielokrotnie problem z zachowaniem kultury i ogłady przy stole. Problemem jest również brak empatii jedzących wobec osób podających jedzenie. Z pewnością nie pomaga nam w tym popularny w naszym kraju zwyczaj częstego spożywania alkoholu w dużych ilościach. Wydaje się że napisany w XV wieku wiersz nieznanego autora “O zachowaniu się przy stole” mimo upływu kilku wieków nadal jest aktualny w swoim przesłaniu.

Maciej Grzyb

Moja ocena:

Data przeczytania: 2020-05-13
× 1 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów
Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów
Justyna Pobiedzińska
7.6/10

Kelnerzy (ci od Sowy i ośmiorniczek) trochę w naszym kraju namieszali. Reporterka Justyna Pobiedzińska postanowiła sprawdzić, jak to się dzieje, że przedstawiciele tego zawodu poznają tyle tajemnic ...

Komentarze
Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów
Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów
Justyna Pobiedzińska
7.6/10
Kelnerzy (ci od Sowy i ośmiorniczek) trochę w naszym kraju namieszali. Reporterka Justyna Pobiedzińska postanowiła sprawdzić, jak to się dzieje, że przedstawiciele tego zawodu poznają tyle tajemnic ...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

W przestrzeni medialnej można spotkać takie stwierdzenie: nie zadzieraj z kelnerem, bo ci napluje do posiłku. Czy tak jest naprawdę? Czy obsługa jest tak niedobra i nieszanująca gości, że posuwa się ...

@Zaczytane_koty @Zaczytane_koty

Obserwują nas, a my się im zwierzamy. Znają najskrytsze tajemnice. Praca to ich powołanie, rozrywka, dobry zarobek, a także przekleństwo. Nigdy nie pracowałam jako kelnerka i doskonale wiem, że s...

@Zaneta @Zaneta

Pozostałe recenzje @maciek.grzyb

Kosogłos
Dzieci rewolucji

Rewolucja Francuska to okres w historii kraju znad Sekwany, który doprowadził do głębokich zmian społeczno - politycznych i obalenia monarchii w tym kraju. Po tych wydar...

Recenzja książki Kosogłos
Vision
Przemyślenia o sztucznej inteligencji

Na pierwszy rzut oka Vision stworzony przez Toma Kinga wydaje się być kolejnym z taśmowo produkowanych przez Marvela serii, która znajduje się na półkach sklepów pośród ...

Recenzja książki Vision

Nowe recenzje

Nie do wygrania
Nie do wygrania
@marcinekmirela:

„W tamtej chwili zdałem sobie sprawę, że prąd, który miał mnie ponieść, tak naprawdę mnie porwał. I że nie posiadałem n...

Recenzja książki Nie do wygrania
Ta, którą znam
Ta, którą znam
@asach1:

„ Dlaczego marzenia są najpiękniejsze wtedy, gdy się nie spełniają i pozostają tylko w sferze fantazji ? ” (str.73) ...

Recenzja książki Ta, którą znam
Trędowata. Część 2
Klasyka gatunku
@ewelina.czyta:

Dzień dobry serdeczne! Dziś przyszła pora napisać kilka słów o drugim tomie książki, o której napisane i powiedziane zo...

Recenzja książki Trędowata. Część 2