"Wyrok diabła" Adrian Bednarek
Cykl: Kuba Sobański (tom 4)
Wydawnictwo: Novae Res
Gatunek: thriller
Ilość stron: 382
Rok wydania: 2018
Fabuła: Kuba Sobański, krakowski adwokat i nieuchwytny seryjny morderca, dochował się uczennicy. Osiemnastoletnia Sonia Wodzińska zmaga się z tymi samymi żądzami, co jej mentor, choć w przeciwieństwie do niego nie potrafi ich kontrolować. Ostatecznie wiedziona niedojrzałym instynktem przestaje słuchać rad Kuby i zaczyna działać na własną rękę. W wyniku jej nieodpowiedzialnego zachowania Kubie i Soni zaczyna grozić śmiertelne niebezpieczeństwo, a oni sami staną przed najtrudniejszym pojedynkiem, w którym stawką będzie wolność ich obojga. Jak wiele będą w stanie dla siebie poświęcić i czy w tej namiętnej relacji w ogóle jest miejsce na zaufanie?
To czwarty i póki co ostatni tom serii, której bohaterem jest Kuba Sobański - piekielnie bystry i inteligentny prawnik, który jest seryjnym mordercą.
W fabule od poprzedniej części minęło niewiele czasu - nieco ponad rok od śmierci brata Sonii. Po śmierci wspólniczki Kuby, Sandry, kancelaria prawna głównego bohatera praktycznie upada. Sobański nie ma klientów, prowadzi "błahe" sprawy takie jak potrącenie pieszego, zabranie prawa jazdy czy pobicie. Sprawy o morderstwo pojawiają się bardzo rzadko. Demony Kuby znów są uśpione, bohater skutecznie trzyma je na krótkiej smyczy ale ma za to inne zajęcie... Zajęcie, które nazywa się Sonia Wodzińska. Można powiedzieć, że bliźniacza dusza Kuby, ale bardzo młoda, niedoświadczona, narwana i nieodpowiedzialna. Wkrótce Kuba przekonuje się jak bardzo nieodpowiedzialna... Jedna błędna decyzja młodej morderczyni prowadzi do nieuniknionej katastrofy. Czy Kubie uda się uniknąć konsekwencji nierozważnych czynów Sonii? Czy w swoim raju może czuć się pewnie i bezpiecznie?
Kolejna dobra książka w serii. Może nie najlepsza, ale dobrze komponuje się z pozostałymi tomami i jest bardzo dobrą kontynuacją "Spowiedzi...". Fani mrocznych i krwawych thrillerów będą zachwyceni, bo oprócz Kuby i jego "dokonań" możemy "podziwiać" kunszt jego młodej uczennicy. Krwi, flaków i przemocy jest zatem podwójnie więcej niż dotychczas.
Książka wciąga od początku i bardzo dobrze trzyma w napięciu do samego końca. Ciężko się od niej oderwać. Kuby jest tu nieco mniej niż zwykle, za to na pierwszy plan przebija się Sonia i jej morderczy świat. Następuje również zmiana w narracji - do tej pory narratorem był Kuba Sobański (narracja w pierwszej osobie) ale od tego tomu dołącza do niego Sonia (narracja w trzeciej osobie). Także mamy dwojaką narrację. Dzięki temu, że do narratorów dołącza Sonia możemy lepiej ją poznać - ją samą, jej przeszłość, historię oraz dręczące ją demony. I ten świat młodziutkiej dziewczyny jest równie fascynujący i pociągający jak świat Kuby. Choć wolę historię i samą osobę pana Sobańskiego, to świetną i fascynującą przygodą była możliwość poznania Soni Wodzińskiej "od kuchni". Dziewczyna naprawdę fascynuje.
Ogromnie żałuję, że póki co to koniec mojej krakowskiej przygody. Na następny tom przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać (premiera piątego tomu, "Piętno diabła", na początku przyszłego roku), ale z pewnością, po takim tomie jakim był "Wyrok diabła" niezwłocznie sięgnę po kolejna uzależniające powieści tej serii.
Podsumowując: kolejna bardzo dobra i bardzo krwawa powieść w serii. Poprzednie tomy podobały mi się nieco bardziej niż ten, ale to dosłownie odrobineczkę. Książka spodoba się fanom krwistych tematów oraz samego Kuby Sobańskiego. Ja osobiście polecam całą serię i czekam na więcej :)