„Za kurtyną. Apogeum” to literatura młodzieżowa, pierwsza część trylogii autorstwa Laury Savaes, wydana przez Wydawnictwo You&YA. Książka debiutancka.
Ten weekend zapowiada się dla Leny Rajskiej (z przymusu) aktywnie i (oby) bezproblemowo. Łono natury, znajomi jej brata, słońce… Choć w zasadzie od początku dziewczyna była do tego pomysłu nastawiona dość sceptycznie, bo nie przepada za taką formą aktywności, to postanowiła jednak wziąć udział w wyjeździe. No bo w końcu co może się wydarzyć podczas wycieczki wspinaczkowej? Z pewnością wiele, ale żeby aż tak?! Dla Leny wszystko zmienia się w momencie, kiedy dziewczyna przemierza jaskiniowy tunel. Ogarnia ją dziwne uczucie, boli ją klatka piersiowa, nie wiadomo co się dzieje, a po wyjściu na zewnątrz okazuje się, że znajomych i jej brata Dominika nigdzie nie ma. Jest za to jakiś inny wymiar, który przypomina Europę sprzed kilkuset lat. W Ardiven wszystko jest inne – obowiązują inne zasady i obyczaje, nie ma tutaj prądu, zmienił się styl ubierania i sytuacja polityczna, ludzie wierzą w kilku bogów. Gdy Lena wspomina o telefonie i pogotowiu, mają ją za wariatkę. Jak poradzić sobie w tak dziwnej sytuacji? Co tu się właściwie wydarzyło i jak do tego doszło? Studia, które niebawem miała skończyć Lena, aktualnie wydają się być jakąś abstrakcją. Nic nie jest już takie, jak być powinno.
Opisana w „Za kurtyną. Apogeum” podróż w czasie, a także przygody Leny, są wciągające. Lena w nowej rzeczywistości poznaje Eavana i Cedrika. Pierwszy wydaje się być po prostu dobry – jest szarmancki, odpowiedzialny, a do tego bardziej poukładany i rozważny. Drugi zaś jest pewny siebie i swojej atrakcyjności, arogancki, bezczelny i cyniczny. Dziewczyna jest rozdarta między rozsądkiem a namiętnością, podejmuje walkę wewnętrzną, walczy sama ze sobą. Nie wiemy, w co gra Eavan i Cedrik, nie znamy ich prawdziwych zamiarów i nie wiemy też, który z nich jest godny zaufania. Wiemy, że sytuacja polityczna w królestwie jest zupełnie inna niż aktualna, a więc i zamiary różnych osób mogą być mylne. Czytając, zastanawiamy się, komu kibicować. Widzimy też, jak bardzo Lena jest zagubiona w swoich uczuciach do dwóch skrajnie różnych osób. Nic też dziwnego, skoro do tej pory miała dość chłodny stosunek do takich spraw, a tu takie zmiany!
Bardzo ciekawy jest wątek odkrywania nieznanego, próby funkcjonowania w zupełnie innym, alternatywnym świecie, tak odmiennym od współczesnych czasów. Bo przecież wszystko to, co dziewczyna znała do tej pory i co było dla niej codziennością, nagle zupełnie się zmienia lub nawet przestaje istnieć. Zmiany są ekscytujące, ale też i przerażające, niebezpieczne. I to jest właśnie coś, co bardzo mi się w książce podobało. Wszystko to, co odkrywa Lena, jest przekazane w bardzo fajny sposób. Patrzymy na wszystko praktycznie jej oczami, towarzyszymy jej w tej wielowymiarowej podróży. Z jednej strony może nas irytować niezdecydowanie bohaterki, ale z drugiej – kto byłby zdecydowany i wiedziałby co robić, gdyby znalazł się gdzieś, właściwie nie wiadomo gdzie i to bez żadnego wsparcia, bez pomysłu na możliwość powrotu do domu? Autorka kładzie duży nacisk na przedstawienie emocji, uczuć, które towarzyszą Lenie podczas jej podróży. Ciągła niepewność, strach, zagubienie. I łączy się to z brakiem zdolności dokonania wyboru w kwestii własnych uczuć. Tutaj bardzo mi się podobało, jak te dwa wątki faktycznie łączą się ze sobą, jak wpływają na bohaterkę. Nietrudno mi było zrozumieć jej postępowanie, a właściwie nietrudno było mi je tłumaczyć. Niekiedy kroki, które podejmowała, nie były odpowiednimi, ale jej zagubienie w tym całym chaosie wiele kwestii usprawiedliwiało, było czymś naturalnym.
Książka bazuje na tematyce wielu wymiarów, kreacji zupełnie nowego świata. Dostajemy nowy wymiar, jego zasady funkcjonowania, ale także i zupełnie nową postać – możemy zauważyć jak otoczenie wpływa na Lenę, obserwujemy jej „JA” wcześniejsze i JA „za kurtyną”. Książka ma w sobie zdecydowanie więcej opisów niż dialogów, co w tym przypadku nie jest nużące, a jest świetnym zagłębieniem się w rzeczywistość.
Jeśli chcecie wiedzieć, jak dziewczyna poradzi sobie w tej sytuacji, jakie przygody na nią czekają i czy uda jej się wrócić do domu, to koniecznie przeczytajcie „Za kurtyną. Apogeum".