Avatar @tristezza

Ania

@tristezza
11 obserwujących. 9 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
11 obserwujących.
9 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

81 recenzji

„Take these broken wings and learn to fly.”

7.02.2013

Waverly i Kieran urodzili się na Empireum, nasz świat znają jedynie ze skąpych opowieści rodziców. Oboje są świadomi swojego zadania - Kieran ma zostać kapitanem statku kosmicznego, ona pozostanie u jego boku. Ich celem, jak i reszty mieszkańców, jest odnalezienie i zaludnienie nowej Ziemi. Ciągle lecą, tak dorastają, czują się bezpiecznie. Niem... {} Recenzja książki Blask

„Życie jest jak kamyki”

22.01.2013

Aria żyje w Reverie, rozwiniętym technologicznie świecie oddzielonym od zewnętrznej natury wielką kopułą. Dziewczyna mieszka wraz zresztą osadników w wirtualnych Sferach, które, jak głosił pewien slogan z Wizjerów, są „LEPSZE NIŻ RZECZYWISTOŚĆ”. Nastolatka nie narzeka na swoje życie, niemniej pewnego dnia zostaje wygnana. Chciała tylko dowiedzieć s... {} Recenzja książki Przez burze ognia

„Dramatyczne miłości”

14.01.2013

Clary jest zdesperowana po stracie ukochanego, zrobiłaby wszystko by tylko go odzyskać, nie zważając na konsekwencje. Lecz Jace jest teraz sługą zła, związany z Sebastianem, spija z ust każde jego słowo. Clary w tym czasie odchodzi od zmysłów, w końcu Jace zniknął razem z ciałem jej (teoretycznie) martwego brata! Niemniej chłopak może nie chcieć by... {} Recenzja książki Miasto zagubionych dusz

„Wróżbiarze muszą powstać albo wszyscy upadną”

14.01.2013

Evie O'Neill nie jest grzeczna dziewczynką, czego oczekują od niej rodzice. Na jednej z imprez, gdy jest już pijana, mówi o kilka słów za dużo. Nie chce publicznie przeprosić Harry'ego, przez co zbliżają się kłopoty. Matka i ojciec podejmują decyzję, by wysłać ją do wuja do Nowego Jorku. Dziewczyna udaje skruszoną, będzie jej tylko brakowało przyja... {} Recenzja książki Wróżbiarze

„Czasami małe rzeczy mogą stać się prawdziwie wielkie.”

8.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Percy Jackson nigdy nie miał łatwo. Na ten rok również nie zapatruje się zbyt pozytywnie, szczególnie po tym, jak na dniach otwartych szkoły spotkało go kilka niespodzianek. Pojawiła się tam jego stara znajoma śmiertelniczka, którą na początku chciał przeciąć mieczem (przez pomyłkę!) oraz demoniczne cheerleaderki, a one jak można się domyślić, nie ... {} Recenzja książki Bitwa w Labiryncie

„Niebezpieczeństwo coraz bliżej”

8.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Percy wraz z Annabeth i Thalią jedzie do Grovera, który dzwonił o pomoc. Pod szkołę podwozi go mama, a chłopak już nie może doczekać się starcia, będzie to zapewne mniej bolesne, od wyciągania starych wstydliwych historyjek z jego dzieciństwa przy znajomych. Na miejscu okazuje się, że satyr spotkał dwoje bardzo silnych dzieci półkrwi o nieznanym p... {} Recenzja książki Klątwa Tytana

„Misja ocalenia obozu”

29.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O dziwo siódma klasa była dla Percy'ego Jacksona bardzo spokojna. Żadnych potworów czy bogów chcących go zabić, nic, zwyczajny rok. Nadchodzi ostatni dzień szkoły, można by pomyśleć, że już nic się nie wydarzy... Błąd! Wf i gra w zbijanego ze znajomymi z klasy byłaby już wystarczająca nieznośna bez olbrzymów ludożerców, którzy stwierdzili, iż z syn... {} Recenzja książki Morze potworów

„Jak to jest być półbogiem”

29.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Percy Jackson wcale nie chciał być synem greckiego boga. Był zwyczajnym dzieckiem i chodził do szkoły. Co prawda nie radził sobie najlepiej, miał ADHD i dysleksję, a kiedyś zdarzyło mu się wysadzić przez przypadek szkolny autobus. Sprawiał mnóstwo kłopotów, o które nie prosił, one po prostu zawsze były z nim. Wyrzucono go z sześciu szkół w ciągu sz... {} Recenzja książki Złodziej Pioruna

„Zakręcona łowczyni nagród”

10.11.2012

Stephanie Plum jest bez pracy, pozbyła się już jakiejś połowy mebli i mieszka sama z chomikiem o imieniu Reks. Na dodatek windykator zajmuje jej samochód, a matka zaczyna bawić się w swatkę, mimo że wiadome jest, iż zakończy się to sromotną klęską. By zdobyć pieniądze Stephanie przyjęłaby praktycznie każdą posadę, oczywiście poza pracą telemarketer... {} Recenzja książki Jak upolować faceta? Po pierwsze dla pieniędzy

„Ani chwili spokoju”

10.11.2012

Wiktoria Biankowska myślała, że wszystko w końcu zaczęło się układać. Zerwała z Piotrusiem, zrozumiała, że kocha diabła Beletha, a Azazel wydawał się nawet nic nie knuć, gdyż był zajęty swoja dziewczyną Kleopatrą. Moroni siedział w anielskim więzieniu, Wiki pozbyła się boskich mocy... cud miód, można by rzec. Ale diabły nie próżnują, przez biały kr... {} Recenzja książki Ja, Potępiona

„To początek końca”

10.11.2012

Sophie czuje się opuszczona i samotna. Jej brat patrzył na nią z nienawiścią w oczach, mimo że przez całe życie był jej najbliższy, tylko Joshowi potrafiła w pełni zaufać. Jednak on wybrał stronę doktora Johna Dee i wraz z nim oraz tajemniczą Virginią zjednoczyli siły. Sophie ma nadzieję go odnaleźć i wszystko wyjaśnić, nie chce go tracić. Lecz to ... {} Recenzja książki Wiarołomca

„Kolejne tajemnicze zaginięcie”

10.11.2012

Lucyna i Tadeusz odwiedzają znajomych w irlandzkim miasteczku New Ross. Mieszka tak ich przyjaciółka Marta wraz z córką Małgosią. To one opowiadają im tajemniczą historię Jane, która przeszło 100 lat temu również tam mieszkała. Dziewczyna ta zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach, po tym jak odmówiła ręki, zakochanemu w niej młodzieńcowi. Niest... {} Recenzja książki Jestem blisko

„Czy lepiej jest mieć kiedyś coś dobrego i utracić, czy też nie mieć nigdy”

28.04.2012

Hadley utknęła na lotnisku w Nowym Jorku i możliwe, że spóźni się na ślub ojca. Jego drugi ślub, na który nawet nie chciała lecieć. Spóźniła się tylko cztery minuty, lecz było już za późno! Niestety nie cierpi lotnisk, jednak tym razem poznaje tam pewnego sympatycznego chłopca. Był on anglikiem, miał na imię Oliver i rezerwację na najbliższy lot do... {} Recenzja książki Serce w chmurach

„Bez utartych schematów, zupełnie nowe prawdy”

14.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy zaczynałam czytać „Ciepłe Ciała” byłam niezwykle sceptycznie nastawiona do tej lektury. Po tym jak dowiedziałam się, że opowiada ona o zombie, który się zakochuje, stwierdziłam, że historia będzie strasznie tandetna. Początkowo, zagłębiając się w tę pozycję nadal myślałam tylko o tym, jaka ta książka będzie straszna (w złym tego słowa znaczeniu... {} Recenzja książki Ciepłe ciała

„Odwieczna walka”

13.11.2011

Gdy po raz pierwszy zobaczyłam opis i okładkę książki, pomyślałam, że to kolejny przeciętny paranormal, który pojawił się na rynku. Przecież teraz takich książek jest bardzo wiele. Sam pomysł był jednak czymś innym, lecz zarówno czymś co mnie do tej pozycji trochę zniechęcało. Miałam wiele obaw, jednak sięgnęłam po „Anielski ogień” z ciekawości, wy... {} Recenzja książki Anielski ogień

Między młotem a piorunem

6.11.2011

„Między młotem a piorunem” jest już trzecią częścią serii: „Kroniki Żelaznego Druida” autorstwa Kevina Hearne – nauczyciela, który jest wielbicielem komiksów i pieszych wycieczek oraz poświęca czas na hodowanie bazylii. W tej części dowiadujemy się czegoś o przepowiedniach, które otrzymał Odyseusz (m. in. o lądowaniu na księżycu i końcu świata), je... {} Recenzja książki Między młotem a piorunem

„Komplikacje”

23.10.2011

Kerstin Gier Jest autorką powieści dla kobiet. Sukces Trylogii Czasu z dnia na dzień zrobił z niej jedną z najlepiej sprzedających się pisarzy niemieckojęzycznych. Studiowała edukację biznesową i psychologię komunikacji, próbowała swoich sił w wielu miejscach pracy, by w 1995 roku zacząć pisać powieści dla kobiet. Pierwsza powieść „Mężczyźni i pozo... {} Recenzja książki Błękit szafiru

„Zasługuję na życie”

23.10.2011

Margaret Peterson Haddix to niezwykle popularna amerykańska autorka książek dla młodzieży. Jej powieści stale zajmują wysokie miejsca na listach bestsellerów New York Timesa. Laureatka wielu międzynarodowych nagród literackich. Ukończyła kreatywne pisanie, dziennikarstwo oraz historię na Miami University. Pracowała jako reporterka, a następnie jako... {} Recenzja książki Wśród ukrytych. Wśród oszustów

„Marzenia…”

16.10.2011

Wychowała się w Connecticut, ale często bywała w Teksasie, gdzie odwiedzała swoich dziadków i krewnych. Ukończyła uniwersytet Vanderbilta w Nashville w stanie Tennessee. Wkrótce po otrzymaniu dyplomu rozpoczęła pracę w magazynie "Vanity Fair". Następnie przeprowadziła się do San Francisco, gdzie pisała teksty do popularnych magazynów "Time" oraz "P... {} Recenzja książki Dogonić rozwiane marzenia

„Odmienność jest na topie!”

9.10.2011

Lisi Harrison, autorka "Upiornej szkoły" jest amerykańską pisarką powieści młodzieżowych. Karierę zawodową rozpoczęła w Nowym Jorku, gdzie tworzyła i produkowała programy dla MTV. Obecnie mieszka w Laguna Beach w stanie Kalifornia. Książkę opublikowano w dwudziestu pięciu krajach świata. Pierwsza książka z serii „Monster High” trafiła także na list... {} Recenzja książki Upiór z sąsiedztwa

"Jest Beleth, są kłopoty"

2.10.2011

Katarzyna Berenika Miszczuk już od dziecka wymyślała i zapisywała różne historie. Autorkę fascynuje historia Starożytnego Egiptu. Lubi podróże, również dużo czyta oraz gra na gitarze. Swoją pierwszą powieść zatytułowaną „Wilk” napisała w wieku 15 lat. „Ja, diablica” jest pierwszą częścią serii, która wyszła w 2010, „Ja, anielica” to ciąg dalszy (20... {} Recenzja książki Ja, anielica

„Dobre demony i źli ludzie”

30.09.2011

Gena Showalter to autorka powieści znajdujących się na liście bestsellerów "New York Times" i "USA Today". Jej ulubione gatunki literackie to paranormal, współczesny romans, a także opowiadania kierowane do młodych ludzi. Pisała dla takich magazynów, jak "Cosmopolitan" i "Seventeen", pracowała też dla MTV oraz wielu regionalnych i ogólnokrajowych p... {} Recenzja książki Mroczny szept

„Nowi herosi, nowe przygody”

27.09.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rick Riordan to amerykański pisarz, autor powieści kryminalnych oraz powieści dla młodzieży z gatunku fantasy. Riordan studiował na Uniwersytecie stanu Teksas, specjalizując się w historii i anglistyce. Przez lata pracował jako nauczyciel. Sławę przyniosła mu bestsellerowa seria powieści dla młodzieży, których bohaterem jest nastoletni Percy Jackso... {} Recenzja książki Zagubiony heros

„Niesamowite uczucie”

26.09.2011

Tara Hudson urodziła się i dorastała w Oklahomie. Zawsze kochała opowiadać historie o duchach, szczególnie ze swoimi przyjaciółkami, które lubiły odwiedzać opuszczone cmentarze tak bardzo jak i ona. Poza tym oczywiście uwielbia pisać, co na pewno także przyczyniło się do powstania jej powieści. Teraz Tara mieszka w Oklahomie z mężem i synem. „Pomię... {} Recenzja książki Pomiędzy

„Jeszcze więcej przygód Percy’ego”

24.09.2011

Rick Riordan to merykański pisarz, autor powieści kryminalnych oraz powieści dla młodzieży z gatunku fantasy. Riordan studiował na Uniwersytecie stanu Teksas, specjalizując się w historii i anglistyce. Przez lata pracował jako nauczyciel. Sławę przyniosła mu bestsellerowa seria powieści dla młodzieży, których bohaterem jest nastoletni Percy Jackson... {} Recenzja książki Archiwum Herosów

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe