Avatar @Ailis

@Ailis

2 obserwujących.
Kanapowicz od 9 lat.
{} Napisz wiadomość
2 obserwujących.
Kanapowicz od 9 lat.

Recenzje książek

14 recenzji

Eon, czyli dobre fantasy po australijsku

19.02.2013

Jestem typem osoby, która bardzo wysoko ceni sobie literaturę fantastyczną (nie mylić jednak w moim przypadku z science fiction). Uwielbiam dobrze wykreowany świat, ciekawą intrygę, poruszającą fabułę i głównego bohatera, który od pierwszych stron wzbudza moją sympatię. Takie właśnie fantasy proponuje australijska pisarka Alison Goodman. Eona pozn... {} Recenzja książki Eon. Powrót lustrzanego smoka

Le Cirque des Rêves - magia iluzji

9.02.2013

Wspominałam już nie raz, że oczarowały mnie audiobooki i możliwość "słuchania książek". Nie zwlekając zatem długo sięgnęłam po kolejny tytuł w tej formie. Mój wybór padł na "Cyrk nocy". Powieść ze świetnymi recenzjami, którą bardzo chciałam poznać. Chandresh Lefevre, ekscentryczny reżyser teatralny, słynie ze swoich nietuzinkowych pomysłów oraz ko... {} Recenzja książki Cyrk nocy

Fatalne "Nowe oblicze Greya"

6.02.2013

Zgodnie z zapowiedzią sięgnęłam po trzeci tom kontrowersyjnej serii "Pięćdziesiąt odcieni". Szczerze mówiąc mam ochotę powiedzieć "Oops, I did it again". Bo o ile druga część była lepsza od pierwszej, o tyle trzecia to powrót dna i trzech metrów mułu. Jednym słowem, fatalna. Trzecia część zaczyna się tam, gdzie zwykle romanse się kończą, czyli pod... {} Recenzja książki Nowe oblicze Greya

"Nastąpił koniec świata, lecz świat się nie skończył..." - Arisjański fiolet. Cisza

18.01.2013

Siedzę nad pustym ekranem i zastanawiam się, co napisać. Po głowie plącze mi się co chwilę „O… mój… Boże” na zmianę z pytaniem „Kiedy drugi tom?”. Nie spodziewałam się, że książka wywoła tyle emocji. Jednak zacznijmy od początku. „Cisza” to pierwsza część cyklu „Arisjański fiolet”. Emily Walker, główną bohaterkę i narratorkę, poznajemy w momencie... {} Recenzja książki Arisjański fiolet. Cisza

Mów "Szeptem", Aniele...

15.01.2013

Chyba każdy posiada listę książek, które praktycznie wszyscy, poza nim, znają. Na mojej prywatnej liście znalazła się seria "Szeptem". Okładka jednak kusiła mnie bardzo długi czas i mimo strasznie sprzecznych recenzji, postanowiłam jej ulec. "Szeptem" to opowieść o szesnastoletniej Norze Grey (to nazwisko dziwnie mi się kojarzy ;)). Dziewczyna pró... {} Recenzja książki Szeptem

Tymczasem w szczecińskich podziemiach...

9.01.2013

Wydawać, by się mogło, że temat wampirów został już wyczerpany na wszelkie możliwe sposoby. Były już wampiry przerażające, jak w Draculi, wiecznie piękne, młode i z długą historią rodzinną, jak te u Anny Rice. Były też wampiry świecące się jak choinka - jak w Zmierzchu, dostojni moroje i waleczne dampiry w Akademii Wampirów czy w końcu snobistyczne... {} Recenzja książki Pamięć krwi

Wyznania tajskiej prostytutki

8.01.2013

Coś w tym jest, że lubimy czytać książki, w których opisane są ciężkie losy innych ludzi. Bierze się to po części z egoistycznego nastawienia naszego społeczeństwa, że "ze mną nie jest tak źle, inni mają dużo gorzej". Ja osobiście lubię czytać o kobietach, w trudnych życiowych sytuacjach, bo te powieści udowadniają niesamowitą siłę psychiczną, drze... {} Recenzja książki Miss Bangkok

Nie taka znowu bardzo "Ciemniejsza strona Greya"

6.01.2013

W ramach relaksu i odpoczynku od poważniejszych lektur, postanowiłam sięgnąć po kontynuację "Pięćdziesięciu twarzy Greya". Zadziwiające jest to jaką burzę wywołuje cała seria. Internet aż huczy od skrajnych opinii, choć z przewagą tych fatalnych. Nie zmienia to jednak faktu, że większość osób prędzej czy później sięga po kontynuację i zna dalsze l... {} Recenzja książki Ciemniejsza strona Greya

kolejne spotkanie z Kopciuszkiem - audiobook "Saga księżycowa. Cinder"

27.12.2012

Do audiobooków podchodziłam ze sporą rezerwą. Bałam się, że nie będę się mogła skupić na fabule,nie przypadnie mi do gustu głos lektora, że jako wzrokowiec nie poradzę sobie z nimi. Mogłabym wyliczać bez końca. W końcu musiałam się przełamać. Brak rozwiniętej komunikacji miejskiej nie pozwalał mi już na czytanie w drodze, a audiobook wrzucony na te... {} Recenzja książki Cinder

Święta, święta...

19.12.2012

Czytanie antologii tematycznych chyba wchodzi mi w krew. Brak śniegu za oknem oraz zbliżające się święta, sprawiły, że sięgnęłam po ten, wydany rok temu, tom, żeby choć troszkę poczuć świąteczny nastrój. Zresztą, jak wspominałam przy antologii "31.10 Wioska Przeklętych" podobają mi się takie odautorskie inicjatywy i spodziewałam się naprawdę dobrej... {} Recenzja książki O, choinka! Czyli jak przetrwać święta

Anna Karenina czyli powieść o XIX wiecznej arystokracji

12.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już od dawna chciałam przeczytać tę książkę. Powód jest prosty - uważam, że klasyka jest warta poznania, by móc wyrobić sobie odpowiednie zdanie o pozostałej części literatury. Zresztą filmy i inne książki, uwielbiają odniesienia do starych, dobrych lektur. "Anna Karenina" to powieść, która opowiada o losach trzech rosyjskich rodzin z wyższej kla... {} Recenzja książki Anna Karenina

Hikikomori

5.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiele osób nie ma zbyt wysokiego mniemania o stanie polskiej literatury. Najczęściej wytaczanym argumentem jest znacznie niższy poziom ojczystych powieści w stosunku do tych zagranicznych. Jednak wszystkim, którzy tak uważają, polecam przeczytanie "Hikikomori" Tomka Przewoźnika. Zwłaszcza, że powieść, początkowo wydana w formie ebooka, właśnie docz... {} Recenzja książki Hikikomori

Jutro, kiedy zaczęła się wojna

2.11.2012

Grupa przyjaciół ze szkoły postanawia udać się na biwak. Planują zejść do Piekła - niedostępnego miejsca w górach, owianego licznymi legendami. Spędzają tam kilka dni, odpoczywając i bawiąc się. Po powrocie okazuje się, że ich domy są opustoszałe, zwierzęta martwe, zaś ludzie zniknęli. Nie działa elektryczność. Z biegiem czasu dowiadują się, że ich... {} Recenzja książki Jutro Gdy zaczęła się wojna

Wioska Przeklętych

2.11.2012

"31.10 Wioska Przeklętych" to druga odsłona eksperymentu polskich autorów, który swój żywot rozpoczął w zeszłe Święto Duchów. Sprawdzian ten o tytule "31.10 Halloween po polsku" miał na celu sprawdzenie odzewu czytelników na tego rodzaju publikacje. Zakończył się pełnym sukcesem. Zatem autorzy postanowili iść dalej tym tropem i wydać kolejną część.... {} Recenzja książki 31.10 Wioska przeklętych

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe