Avatar @Tsumetai

Beata Sobańska

@Tsumetai
9 obserwujących. 9 obserwowanych.
Kanapowicz od 13 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
9 obserwujących.
9 obserwowanych.
Kanapowicz od 13 lat.

Recenzje książek

17 recenzji

Empireum

20.09.2011

Książek na podstawie gier powstało bardzo wiele. Wszystkie razem prezentują dość zróżnicowany poziom. Prawdziwymi perełkami w tej rozległej kolekcji są między innymi opowieści z uniwersum Dragon Age - "Powołanie", czy "Utracony tron", których lekturę wspominam bardzo miło. Nie potrafię jeszcze zapomnieć o "Mieście w przestworzach" będącego rozwini... Recenzja książki EVE. Era empireum

Podróż do wnętrza

29.07.2011

Hanna Fronczak, spełniająca się zawodowo jako redaktor, ma za sobą wiele reportaży i artykułów w dziedzinie gospodarki i biznesu, prowadziła także programy radiowe. Choć debiutowała już w zamierzchłym roku 1997 opowiadaniem "Bezsilnie jak bestia", jej nazwisko nie było w żadnym stopniu mi znane, a o jej dorobku literackim nie jestem w stanie szerze... Recenzja książki Podróż do tyłu

Zaklęty w smoka

17.07.2011

Świat fantastyki okupowany jest przez wielu pisarzy, zarówno tych z ogromnym bagażem doświadczeń na tym polu, jak i tych debiutujących. Gordona R. Dicksona ze spokojem mogę nazwać "dinozaurem" gatunku, gdyż jego dorobek literacki jest godny podziwu, a żadne dzieło tego fantasty nie ma szans spotkać się z ignorancją ze strony czytelnika. Nie inacze... Recenzja książki Smok i Jerzy

Dwudziestolecie afer i skandali

12.07.2011

Sławomir Koper z wykształcenia jest historykiem, w życiu prywatnym także pisarzem, a jego twórczość jest mi w pewnym stopniu już znana. Miałam okazję przeczytać wcześniej "Tajemnice i sensacje świata antycznego"- książkę z dziedziny, w której Koper jest specjalistą - historia starożytnej Grecji i Rzymu. Oczywiście nie jest to jedyne świadectwo dor... Recenzja książki Afery i skandale Drugiej Rzeczypospolitej

Sadako chce żyć

10.07.2011

W książce niemieckiego pisarza, Karola Brucknera, pt "Sadako chce żyć", motywem przewodnim jest zrzucenie bomby atomowej na Hiroszimę. Ten akt agresji Amerykanów na Japonii jest równie autentyczny i poważny, co sami bohaterowie powieści. Lektura skłania do głębokich przemyśleń, do rozważań nad kruchością wartościowego życia ludzkiego, oraz nieuch... Recenzja książki Sadako chce żyć!

W kolorze dorosłości

29.06.2011

Terry Pratchett, a właściwie Sir Terence David John Pratchett jest wybitnym pisarzem fantasy i science fiction, najbardziej znany jako autor cyklu "Świat Dysku". Inne jego dzieła to m.in. "Trylogia Johnny'ego Maxwella" i "Trylogia Nomów". Współpracował także przy adaptacjach swojej twórczości na potrzeby sztuk teatralnych i gier komputerowych. Pis... Recenzja książki I SHALL WEAR MIDNIHGT

Brama wezyra

28.06.2011

Twórczość Jesúsa Sánchez Adalida ma wielu odbiorców, a jego prace zostały przetłumaczone na kilka języków. Powieści, hiszpańskiego pisarza, "La Luz del Oriente", "El Mozárabe", "Félix de Lusitania", "La Tierra sin Mal", "El cautivo i La sublime puerta" zostały entuzjastycznie przyjęte zarówno przez krytyków, jak i publiczność. W 2007 r., powieść "E... Recenzja książki Brama wezyra

Jeden heros nie wystarczy (tom I i II)

14.06.2011

„Heros powinien być jeden” to dwutomowa powieść ukraińskich pisarzy występujących pod wspólnym pseudonimem Henry Lion Oldi. Twórcy umiejętnie poskładali różne mity, z pofragmentowanych historii tworząc spójną, logiczną opowieść. Co więcej, nie czyta się tego, jak mitologię, z samych tylko opisów narracyjnych: przekaz autorzy wkładają zarówno w usta... Recenzja książki Heros powinien być jeden: Księga II

Gniew Meleghorna

11.06.2011

Niespełna rok po premierze znakomitego "Oka węża" będącego debiutanckim dziełem Pawła Rejdaka do księgarń trafiła kolejna część "Opowieści z Borgaanu", która podobnie jak tom pierwszy zamyka się w zbiór pięciu różnej długości opowiadań pod wspólnym tytułem "Gniew Meleghorna". Pierwsze z nich "Zmierzch Tytanów" jest kontynuacją finalne... Recenzja książki Gniew Meleghorna - Opowieści z Borgaanu tom II

Sięgnij po odpowiedni neuroleptyk.

2.06.2011

Śmierć towarzyszy człowiekowi od początku jego istnienia. Jest podstawowym i nieuniknionym elementem naszej egzystencji. Aspekt biologiczny tłumaczy ten ostatni epizod bytu nieodwracalnym ustaniem wszystkich czynności ustroju. Śmierć utożsamiana jest ze złem koniecznym, nieodwracalnym, któremu towarzyszy ból, cierpienie i strach. ... Recenzja książki Przedśmiertny neutoleptyk - zbiór utworów

"Oko Węża - Opowieści z Borgaanu tom I"

9.05.2011

"Oko węża" to debiutancki zbiór opowiadań napisany przez chcącego pozostawić swą prawdziwą tożsamość w tajemnicy Darkaraghela. Powieść składa się z pięciu dobrze dopracowanych utworów połączonych ze sobą realiami i miejscem akcji czyli fantastycznym światem Borgaanu zaludnionym przez dobrze znane krasnoludy, magów, rycerzy czy elfy. Jest to interes... Recenzja książki Oko Węża

Boski diabeł

1.05.2011

"Uczeń diabła" to pierwszy tom znakomitej serii pióra duńskiego króla fantastyki, Kenetha B. Andersena o wielkiej wojnie na samym dnie piekieł. Głównym bohaterem dzieła jest Filip Engel. Chłopak ma 13 lat, jest niezwykle miły, uczynny, obowiązkowy. Nigdy też nie pokusił się o kłamstwo, a lekcje zawsze odrabia z wyprzedzeniem. Chłopiec ma silne pos... Recenzja książki Uczeń diabła

Piłka jest okrągła, a magowie z Niewidocznego Uniwersytetu również.

14.04.2011

Wydanie nowej pozycji przez Terrego Pratchetta to dla mnie najprawdziwsze święto. Nie da się ukryć, że od pewnego czasu święta takie wypadają coraz rzadziej, stąd tym większym wydarzeniem jest każdy nowy tytuł. Zatem przyjrzyjmy się bliżej trzydziestej siódmej już książce ze Świata Dysku. Terry Pratchett bierze pod pióro piłkę nożną - sferę, w k... Recenzja książki Niewidoczni Akademicy

Kłamca Jakub Ćwiek

28.03.2011

Na początku należy zaznaczyć, że autor spotkał się z ogromnym wyzwaniem, gdyż rynek, na który wstąpił, oblegany jest przez wielu wspaniałych i bezsprzecznie wybitnych mistrzów fantastyki, zarówno polskiej, jak i zagranicznej. Jednak w mojej ocenie, debiutanckiego "Kłamcę" Jakuba Ćwieka wydanego przez Fabrykę Słów z powodzeniem można postawić obok... Recenzja książki Kłamca

Straż nocna

9.07.2010

W tym dziele naszego mistrza satyrycznej fantasy uwidocznia się dorosłość jego książki, choć pod względem poruszanej tematyki Pratchett ewoluował już dość dawno. Straż Nocna, mimo całej humorystycznej otoczki, pozostaje powieścią poważną, rozprawiającą się między innymi ze stereotypem "udanej" rewolucji, kiedy to jeden tyran zostaje zastąpiony prze... Recenzja książki Straż! Straż!

Faust

7.07.2010

Postać niemieckiego naukowca jest figurą kulturową, po którą sięgali liczni twórcy, aby ukazać przypisywane mu atrybuty i cechy, osadzając ją w najróżniejszych realiach, z uwagi na uniwersalność i ponadczasowość pewnych wzorców zachowań. Dramat Goethego przedstawia postać mężczyzny, który poświęcił swe życie nauce i alchemii. Zaprzedał duszę diabłu... Recenzja książki Faust

Potworny regiment

17.12.2009

Potworny Regiment to kolejna, napisana w świetnym stylu powieść Pratchetta. Cięty dowcip, a także sarkazm to cechy, bez których ciężko byłoby wyobrazić sobie którekolwiek dzieło tego geniusza współczesnej fantastyki. I te nieśmiertelne cechy pratchettowskiego stylu obowiązkowo pojawiają się również tutaj, jednak trochę w skąpych ilościach i bez wie... Recenzja książki Potworny regiment

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl