Avatar @WordpoPolsku

Nika

@WordpoPolsku
Kanapowicz od ponad 8 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od ponad 8 lat.

Recenzje książek

15 recenzji

Zły dotyk...

11.11.2013

Chciałam przeczytać coś „lekkiego”. Nie chodzi o objętość książki tylko treść. Jestem w trakcie czytania innej książki, ale nie mogłam na niej się skupić. Potrzebowałam odmiany. Czegoś co pozwoli mi odpocząć od tamtej lektury i nabrać do niej dystansu. Traf padł na „Dotyk Crossa”. Dobrze wiedziałam, że książka Day to erotyk, mimo to sięgnęłam po tą... Recenzja książki Dotyk Crossa

Polska mentalność

11.11.2013

Parę dni przed premierą dowiedziałam się o nowej książce Jakuba Ćwieka, którego twórczość bardzo sobie cenię. Nie tak dawno czytałam „Chłopców” jego autorstwa i spędziłam mile czas w trakcie tej lektury. Nie wahałam się długo i zamówiłam „Dreszcza” w Empiku z możliwością odbioru w jednym z ich salonów (zerowy koszt dostawy). „Niby” nie możn... Recenzja książki Dreszcz

Edukacja Kopciuszka - współczesna bajka dla kur domowych

11.11.2013

Nie mam już pojęcia, dlaczego czytam erotyki/romanse. Nie wiem. Po prostu nie wiem. Jednak wszystko jest dla ludzi, więc czytam. A że czasami nie mam ochoty na swoją ukochaną fantastykę, to wybieram coś z innego gatunku. Traf chciał (a może pech?), że w ciągu kilku ostatnich miesięcy padało na erotyki. Tym razem wpadła mi w ręce książka ... Recenzja książki Edukacja Kopciuszka

Gra o tron

11.11.2013

To będzie opowieść o tym, jak to się stało, że najpierw widziałam serial a dopiero potem przeczytałam książkę. Każdy zna lub chociaż kojarzy ten serial… Jaki serial?! Śmiecie jeszcze pytać? Mówię oczywiście o „Grze o tron”! Jeżeli ktoś Wam o nim nie wspominał, nie zachwycał się nim przy Was, to zapewniam, że na Kwejku jest o nim pełno. ... Recenzja książki Gra o tron

Dorośli chłopcy?

11.11.2013

Nie jest mi łatwo napisać wstęp do tej „niby” recenzji. To jest już druga próba. Pierwsza skończyła się wstępem dłuższym niż to, co chciałam napisać o książce, dlatego piszę jeszcze raz. Ćwieka znam od paru już od paru lat. Źle to brzmi. Twórczość Ćwieka znam już od paru lat. Na półce ładnie prezentują się cztery tomy przygód Lokiego, zbiór op... Recenzja książki Chłopcy

Wywiady z polskimi autorami

11.11.2013

Zazwyczaj wywiady z pisarzami ukazują się w gazetach, ewentualnie na jakichś portalach dotyczących literatury. W formie książkowej widuje się raczej wywiady-rzeki a nie zbiór wywiadów z różnymi autorami. Właśnie taką publikacją jest „Lubię być fantastą” Agnieszki Kawuli-Kubiak, która przeprowadziła dwadzieścia jeden rozmów z autorami fan... Recenzja książki Lubię być Fantastą. Rozmowy

Malowany człowiek

11.11.2013

Jak wybieracie książki? Z polecenia znajomych? Zauważyliście jakąś reklamę promującą? Albo może z blogów? Ja po raz pierwszy przeczytałam książkę (raczej książki, ale o tym później) z polecenia Youtubera! I jestem bardzo zadowolona, że Rockowi udało się skłonić mnie do przeczytania powieści Petera V. Bretta. TUTAJ możecie obejrzeć krótki filmik z ... Recenzja książki Malowany człowiek. Księga 2

Malowany człowiek

11.11.2013

Jak wybieracie książki? Z polecenia znajomych? Zauważyliście jakąś reklamę promującą? Albo może z blogów? Ja po raz pierwszy przeczytałam książkę (raczej książki, ale o tym później) z polecenia Youtubera! I jestem bardzo zadowolona, że Rockowi udało się skłonić mnie do przeczytania powieści Petera V. Bretta. TUTAJ możecie obejrzeć krótki filmik z ... Recenzja książki Malowany człowiek. Księga 1

Tak blisko

11.11.2013

Drugą książką, na którą zdecydowałam się była autorstwa Tammary Webber - „Tak blisko”. Tu już nie było dzikich orgii, co druga strona, ale romans pomiędzy „typową” (w sensie: grzeczną, ułożoną dziewczyną z dobrego domu) amerykańską nastolatką a tajemniczym chłopakiem. W skrócie książka przedstawia się tak: główną bohaterkę rzuca jej chłopak, bo mus... Recenzja książki Tak blisko

Na każde jego żądanie? Serio?

11.11.2013

Czytam głównie fantastykę i zdarzają mi się chwilę, kiedy potrzebuję odskoczni. Wtedy często sięgam po jakieś romansidła, które czyta się szybko i przyjemnie. Takie powieści pozwalają odmódżyć się, zrelaksować i wyrwać ze świata fantastyki. W czerwcu zdecydowałam się na dwie powieści o miłości. Pierwszą z nich jest „Na każde jego żądanie” Sar... Recenzja książki Na każde jego żądanie

Przyszłość?

11.11.2013

Nowa Ziemia. Pierwszy tom trylogii Świat po Wybuchu. Świat po wielkich eksplozjach. Szesnastoletnia Pressia mieszka w gruzach z innymi zmutowanymi, którzy ocaleli po Wybuchu. Partridge wychował się w sterylnej Kopule pośród nielicznych Czystych. Oboje uciekają. Pressia – przed poborem do militarnej organizacji, Partridge – przed ojcem tyranem. Ich ... Recenzja książki Nowa Ziemia

Czy oby na pewno trafny?

11.11.2013

Zapewne każdy fan przygód czarodzieja stworzonego przez Rowling z jakichś przyczyn sięgnęli po jej nową powieść. Ja zrobiłam to z czystej ciekawości. Dobrze wiedziałam, że nie jest to fantastyka, ale musiałam przekonać się na własnej skórze, na własne oczy. Sprawdzić czy autorka ukochanej serii o Harrym Potterze poradzi sobie bez „magii”. Przeczyt... Recenzja książki Trafny wybór

Wojna w Blasku Dnia

11.11.2013

Tutaj możecie przeczytać moją opinię na temat pierwszego tomu „Cyklu demonicznego” ze stycznia. Pisanie na temat „Pustynnej włóczni” darowałam sobie, bo nie byłabym wstanie napisać nic innego niż „Zajebiste! Chcę więcej!”. Bodajże w maju ukazała się pierwsza księga trzeciego tomu o tytule „Wojna w blasku dnia”, ale opanowałam się wtedy i ... Recenzja książki Wojna w blasku dnia. Księga II

Wojna w blasku dnia

11.11.2013

Tutaj możecie przeczytać moją opinię na temat pierwszego tomu „Cyklu demonicznego” ze stycznia. Pisanie na temat „Pustynnej włóczni” darowałam sobie, bo nie byłabym wstanie napisać nic innego niż „Zajebiste! Chcę więcej!”. Bodajże w maju ukazała się pierwsza księga trzeciego tomu o tytule „Wojna w blasku dnia”, ale opanowałam się wtedy i ... Recenzja książki Wojna w blasku dnia. Księga I

O książce, która prawie mnie pokonała

11.11.2013

Czytam głównie fantastykę, bo „ona” najlepiej mi wchodzi. Bywają jednak takie przypadki, że męczę się niemiłosiernie czytając książki, której w żaden sposób nie potrafię polubić (nawet te z gatunku fantasy/sf). Przeważnie odrzucam takie pozycje w kąt i nie wracam do nich wcale albo dopiero po naprawdę długim okresie czasu. Bardzo długim. ... Recenzja książki Zima mej duszy

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl