Avatar @atypowy

@atypowy

35 obserwujących. 40 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 miesięcy. Ostatnio tutaj 29 minut temu.
cien_mgly
Napisz wiadomość
Obserwuj
35 obserwujących.
40 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 miesięcy. Ostatnio tutaj 29 minut temu.

Recenzje książek

88 recenzji, w tym 32 recenzje wyróżnione przez redakcję

Gdzieś między fantazją a brutalną codziennością jutra

WYBÓR REDAKCJI
30.06.2022

Nie będę wymyślał głębszego uzasadnienia. Po „Samosiejki” sięgnąłem tylko dlatego, że okładka zawołała mnie z wystawki w mojej ulubionej bibliotece. Nie mogłem się oprzeć temu wydaniu, choć nie miałem pojęcia kim jest Dominika Słowik, i dlaczego postanowiła pisać. Zazwyczaj wybieranie książki po okładce odbija mi się czkawką. Tym razem jednak – w ... Recenzja książki Samosiejki

Nie wybiorę się do Australii

WYBÓR REDAKCJI
29.06.2022

Może przesadą byłoby stwierdzenie, że po opowiadania Henrego Lawsona sięgałem pełen ekscytacji, jednak niewątpliwie towarzyszyła mi ciekawość i duży kredyt zaufania, wszak według wydawcy jest to „jeden z najwybitniejszych pisarzy Australii”. Takie zapewnienie wydawało się być wystarczającym gwarantem, że oto sięgam po książkę niebanalną. Pomyślałe... Recenzja książki Związek grzebie swoich zmarłych

Warto wiedzieć

28.06.2022

Prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak bardzo potrzebujesz sięgnąć po serię "Krótkie Wprowadzenie". To jedna z tych nielicznych sytuacji, kiedy okładka książki nie naciąga prawdy. Faktycznie otrzymujemy obiecane, niedługie wprowadzenie - zbiór zbadanych, merytorycznych faktów, które przybliżają nam bardzo konkretne zagadnienie. W moj... Recenzja książki Bizancjum. Krótkie Wprowadzenie

Ludobójstwo po kanadyjsku

24.06.2022

KRAINA SYROPEM KLONOWYM PŁYNĄCA Kanada kojarzy się wielu ludziom z rajem na ziemi. Zresztą prawdą jest, że dla tysięcy okazała się miejscem nowego, lepszego startu. Sam znam ludzi, którzy do niej wyemigrowali i nigdy nie słyszałem by żałowali tej decyzji. Kanada kojarzy się nam nie tylko z zapierającą dech w piersiach przyrodą i olbrzymią przes... Recenzja książki Autostrada łez

Czy nauka może nas ocalić?

21.06.2022

Skończyłem najnowszą powieść Lydii Millet i muszę przyznać, że ciężko zebrać mi po lekturze myśli. Nie wiem czy coś więcej się z nich w przyszłości wyklaruje, wiem jednak, że „Ewangelia dzieciństwa” zapisze się w mojej pamięci. To książka dziwna. Jednocześnie jest zła i dobra. Nie przypominam sobie aby jakakolwiek inna, w tym samym czasie mnie tak... Recenzja książki Ewangelia dzieciństwa

Ciężko rozliczyć się z historią jeśli jej nie znamy!

20.06.2022

W swojej książce Jan Kuriata opisuje losy własnej rodziny. O tym jak skomplikowana jest to historia niech zaświadczy chociażby to, że mogę napisać, iż wszystko rozpoczyna się na terytorium dzisiejszej Ukrainy i kończy w Polsce. Jednocześnie jednak prawdziwe jest stwierdzenie, że historia opisana w „Wołyniacy. Jedno życie” rozpoczyna się w Polsce i... Recenzja książki Wołyniacy. Jedno życie

Książki mogą zmienić świat

WYBÓR REDAKCJI
17.06.2022

Pierwszy raz zdecydowałem się na recenzję książki, którą w księgarniach znajdziemy wśród tytułów „dla dzieci”. Od lat nie sięgałem po literaturę dla najmłodszych, ale jeśli wszystkie pozycje mają tyle jakości co „Księga Ludensona” to chyba najwyższy czas to zmienić! Jakże przyjemną odmianą było sięgnąć po lekturę, w której od początku wiedziałem, ... Recenzja książki Księga Ludensona

Reportaż, który pachnie mchem

14.06.2022

„Życie pasterza” to książka, która pozostanie we mnie na dłużej, pomyślnie zdając test pamięci. Wiele łatwo przyswajalnych treści (stety – niestety) dość szybko ze mnie wyparowuje, zwalniając miejsce w moim RAM-ie na kolejne książki. Część historii dotyka jednak tej struny w mojej duszy, która sprawia, że stają się one po części moimi własnymi. Ja... Recenzja książki Życie pasterza. Opowieść z Krainy Jezior

Lepszy jest smutek niż śmiech

WYBÓR REDAKCJI
9.06.2022

W ostatnim czasie kilkakrotnie zdarzyło mi się czytać książki reklamowane jako wybitne, które okazały się jednym wielkim dramatem. Pierwszy raz zdarzyło mi się jednak sięgnąć po dramat, który muszę uznać za wybitny. Kończąc ostatni akt historii Hersha Libkina dosłownie miałem ciarki. Uważajcie! Ishbel Szatrawska zwraca naszą uwagę na fikuśnie w... Recenzja książki Żywot i śmierć pana Hersha Libkina z Sacramento w stanie Kalifornia

Wielkiego człowieka poznasz po tym jak traktuje najmniejszego

4.06.2022

Można powiedzieć, że to zwyczajny zbiór kilkudziesięciu niedługich listów, które C.S. Lewis napisał do dzieci. Można dyskutować nad ich doborem, gdyż nie wszystkie (bez posiadania kontekstu) są dla nas jasne. W końcu można zastanawiać się też nad sensem (a nawet etycznością) czytania czyjejś korespondencji. Gdy jednak się na to zdecydujemy, dość s... Recenzja książki Listy do dzieci

Gdy giną baletnice

30.05.2022

 Jestem świeżo po lekturze nie tylko kryminalnego debiutu Joanny Wtulich, [email protected], która dała się poznać już czytelnikom poprzez pryzmat romansów historycznych. Sama zaznacza, że dotychczas pisała głównie dla czytelniczek. Nie dziwota, bo chyba ze świeczką jedynie szukać mężczyzn, którzy lubowaliby się w romansach. Nawet jeśli takowi istnieją,... Recenzja książki Za kulisami

Przyspieszyć zakończenie wojny

23.05.2022

Zacząłem regularnie sięgać po powieści graficzne, i kolejny raz jestem zachwycony tą formą. @Link, a Kurt Vonnegut, z całym swoim cynizmem i specyficznym stylem, od lat należy do moich ulubionych autorów. Zastanawiam się jednak czy bez tej znajomości pierwowzoru, ta „pierwsza na świecie wierna komiksowa adaptacja” byłaby dla mnie równie zrozumiała... Recenzja książki Rzeźnia numer pięć

Zadbaj o pogodę ducha

21.05.2022

Ta niewielka lektura trafiła do mnie w najlepszym możliwym czasie. Mógłbym powtórzyć pytanie retoryczne za apostołem Pawłem: „Jeśli kto słabnie, czy i ja nie słabnę?” (2 Kor 11,29). Dopadło mnie ostatnio zmęczenie i zniechęcenie, którego dawno nie doświadczałem. Zwyczajnie osłabłem. Znacie pewnie ten stan, gdy ciężko nam odnaleźć w sobie chęci na ... Recenzja książki Tylko dziś się liczy

Cienka granica między pogłębieniem a przeinaczeniem

WYBÓR REDAKCJI
18.05.2022

Książka ta przeznaczona jest dla tych, którzy dość dobrze znają Pismo Święte, ponieważ każde z pięciu zebranych opowiadań bazuje na konkretnych, starotestamentowych opowieściach. Joanna Osesik podjęła się próby dopowiedzenia tego, co biblijna narracja pozostawiła w sferze domysłu. A jest to zadanie o tyle niełatwe, co i – przynajmniej w moim odczu... Recenzja książki Opowieści biblijne oczami kobiet

Niedźwiedzia przysługa Disneya

11.05.2022

Wydaje mi się, że musielibyśmy zadać sobie niemało trudu, aby znaleźć kogoś, kto nie zna historii Mowgliego. Rudyard Kipling napisał „Księgę Dżungli” pod koniec XIX wieku, ale przeniknęła ona do masowej świadomości dopiero za sprawą disnejowskiej ekranizacji. Trzeba jednak zauważyć, że była to niedźwiedzia przysługa. Za sprawą animacji znamy Mowgl... Recenzja książki Księga dżungli. Historia Mowgliego

Igrzyska to nie tylko rozrywka

11.05.2022

Należę do tych ludzi, którzy podczas każdej większej imprezy sportowej tak planują swój rozkład dnia, aby spędzić możliwie najwięcej czasu przed ekranem. Podczas mundialu potrafiłem prosić o zmianę godzin pracy, aby śledzić większość meczów, a podczas igrzysk potrafię zarwać noc, aby obejrzeć dyscypliny, które normalnie nie zaprzątają mojej uwagi.... Recenzja książki Stulecie przeszkód. Polacy na igrzyskach

Zanurz się w życie starego pastora

10.05.2022

LITERACKA UCZTA DLA WYBRANYCH „Gilead” to doskonała książka. Jestem pewien, że część czytelników będzie przy niej zasypiać i wielu podda się w trakcie lektury, nie zmieni to jednak mojej oceny – jest to kawał wyśmienitej literatury! Zniechęcony kilkoma przeciętnymi książkami, które trafiły w ostatnim czasie w moje ręce, złapałem coś w rodzaj... Recenzja książki Gilead

Prawdopodobnie największa ilość błędów

10.05.2022

WITAMY W PRL-OWSKIM PÓŁSWIATKU Każdy warszawiak kojarzy Rotundę, choć nie każdy wie o wydarzeniach z 1979 roku. To właśnie u schyłku epoki Gierka, pod koniec „zimy stulecia”, doszło tam do wybuchu gazu, w wyniku którego śmierć poniosło 49 osób. Wokół tej katastrofy od samego początku narosło wiele teorii spiskowych. Trudno się temu dziwić, zwła... Recenzja książki Krąg prawdopodobieństwa błędu

Właściwa droga nie jest łatwa

WYBÓR REDAKCJI
8.05.2022

NIESTARZEJĄCY SIĘ KLASYK Po „Wędrówkę Pielgrzyma” sięgnąłem po raz pierwszy już wiele lat temu, a jestem także niemalże pewien, że gdy byłem jeszcze małym chłopcem, fragmenty tej książki czytali mi do snu rodzice. To pod wieloma względami dzieło niezwykłe. Używając prostych ilustracji opowiada o sprawach wagi życia i śmierci (i to w wiecznym wy... Recenzja książki Wędrówka Pielgrzyma

Debiut z przeciętną egzekucją dobrego pomysłu

6.05.2022

Trzymam się postanowienia, aby od czasu do czasu dawać szansę debiutom. Zazwyczaj oznacza to niestety rozczarowanie, ale wciąż znajduję w sobie pokłady wiary, że oto odkryję prawdziwą perłę, i będę mógł potem szarogęsić się wśród czytelniczej braci, mówiąc, że oto ja, jako (niemalże) pierwszy dostrzegłem ten wyjątkowy talent. Dlatego, zaciekawiony... Recenzja książki Życie nie lubi porządku

XVIII wieczny oszust z Tindera (?)

5.05.2022

Pierwszy raz czytałem pamiętniki Giacomo Casanovy w czasie gdy rozpoczynałem studia. Pamiętam jeszcze to niewielkie wydanie, które znalazłem w miejskiej bibliotece. Nosiło ono ślady wielokrotnego czytania i zastanawiam się teraz kto częściej sięga po tę pozycję. Czy mężczyźni szukają w „Pamiętnikach” jakichś wskazówek, jak zostać „największym koch... Recenzja książki Pamiętniki. Największy kochanek wszechczasów

Wszystko śmierdzi gównem, rzygowinami i goździkami

WYBÓR REDAKCJI
5.05.2022

Mam bardzo mieszane uczucia po lekturze pierwszej książki Douglasa Glovera, która została przetłumaczona na język polski. Autor ten jest wysoce ceniony w Kanadzie, gdzie spędził całość swojego życia. Porusza tematy związane ze swoim krajem, a wiele niuansów może pozostać nieuchwytnych dla odbiorców niezaznajomionych z historią powstawania państwow... Recenzja książki Elle

"Chwalebnie i przerażająco przejściowi"

4.05.2022

KILKADZIESIĄT RAZY „JESZCZE TYLKO JEDEN” Nie jest łatwo napisać dobry esej. Osoby, które twierdzą inaczej po prostu nigdy nie były zmuszone do zwięzłego sformułowania myśli na piśmie, w taki sposób, aby ich tekst nie tylko zawierał konkretną strukturę, ale też cokolwiek wnosił do życia czytelnika. Wiem, że w momencie gdy piszę te słowa, blisko ... Recenzja książki Antropocen. Twój i mój świat

I wtedy umiera ona, cała w diamentach...

3.05.2022

Aktualna sytuacja polityczna sprawia, że możemy mieć pewien problem z sięganiem po autorów urodzonych w Rosji. Trwa coraz większa nagonka na wszystkich obywateli tego kraju, a bojkot nie omija również literatury. Na ile są to właściwe i coś zmieniające kroki, pozostawiam sumieniu czytelników. Warto jednak zaznaczyć, że Julija Jakowlewa – choć urod... Recenzja książki Niebo całe w diamentach

Sentymentalny powrót w nieznane miejsce

1.05.2022

POWRÓT DO LAT MŁODOŚCI Sięgając po grę paragrafową „Bezimienne miasto“ przeniosłem się w czasie o blisko dwie dekady wstecz. Znów spędzałem zimowe ferie u mojego przyjaciela, który przeżywał swoje pierwsze zauroczenie fantastyką. Przysługujący nam czas przy komputerze dawno został przekroczony, więc zostało nam przebywanie w świecie wyobraźni. ... Recenzja książki Bezimienne miasto

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl