Fania Lewando
Zostań fanem autorki:

Fania Lewando

Autorka, zmarła w 1941 (żyła 52 lata)
Urodzona w 1888 roku w Polsce (Włocławek)
Fania Lewando – polska restauratorka pochodzenia żydowskiego. Autorka pierwszej w Europie książki kucharskiej dla wegetarian.

Była córką Haima Efraima Fiszelewicza (1865–1941), wędrownego sprzedawca ryb oraz Esther Malka z domu Stulzaft. Wyszła za mąż za Lazara Lewando (1880-1941), wileńskiego kupca. Małżeństwo planowało emigrację do USA, która nie powiodła się z powodu kontuzji nogi doznanej przez Lazara. W okresie dwudziestolecia międzywojennego prowadziła restaurację „Dietojarska Jadłodajnia” w Wilnie przy ul. Niemieckiej 14 (obecnie lit. Vokiečių gatvė). W lokalu gościła artystyczna bohema, literaci i plastycy, którym restauratorka serwowała wegetariańskie potrawy kuchni Żydów aszkenazyjskich. Założyła i prowadziła w Wilnie szkołę gotowania dla gospodyń domowych. W latach 1936-1939 została szefową kuchni na transatlantyku MS Batory na trasie Gdynia – Nowy Jork. Autorka pierwszej w Europie książki kucharskiej dla wegetarian napisanej w języku jidysz „Wegetariańsko-dietetyczna książka kucharska. 400 przepisów przygotowanych wyłącznie z warzyw” (1937).

Książki

Dietojarska kuchnia żydowska
2 wydania
Dietojarska kuchnia żydowska
Fania Lewando

Przepisy kuchni żydowskiej. Smaki, które pokochali Marc Chagall i wileńska bohema. Książka kucharska, która zaginęła w zawierusze wojennej. Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popular...

Podziel się pierwszym cytatem autora z innymi Kanapowiczami!
Dodaj pierwszy cytat!

Komentarze

© 2007 - 2024 nakanapie.pl