Temat:

Kto pyta, nie błądzi

@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 541 postów
2019-11-08 11:16 #
Zapraszam Was do zadawania w tym temacie wszelkich pytań dotyczących działania Klubu.
# 2019-11-08 11:16
{}
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2994 posty
2019-11-08 17:48 #
A jak przez jakiś czas (ciężko mi to określić w sekundach na sernik kwadratowy) nic nie wybiorę, bo mam tą swoją niszę ekologiczną w której się dobrze czuje i coś tam wiem na temat. Zaś jeśli chodzi o romance, reportaże, paranormale (z chęcią bym wszystkich autorów... może nie napiszę bo wolę  siedzieć w fotelu niźli gdzie indziej), podróżnicze, a już historyczne odmiany wszelakie (no historia to coś co się działo za oknem pięć minut temu, reszta to prehistoria), nie leżą mi, nie mam porównania nie mam do czego odnieść, ani miejsca na półce na te cosie. To będziecie wywalać z klubu?
# 2019-11-08 17:48
{}
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 541 postów
2019-11-08 20:37 #
Nie będziemy :)
# 2019-11-08 20:37
{}
Odpowiedz
@Lubczyk
@Lubczyk
1787 książek 592 posty
2019-11-08 23:16 #
A czy macie jakąś kanapową wizję dotyczącą ilości książek na głowę na dany czas? 
# 2019-11-08 23:16
{}
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2994 posty
2019-11-08 23:22 #
Na głowę to raczej polecam czapkę, kapelusz, toczek, kominiarkę (ale nie w poniedziałek najbliższy), beret, cylinder, szapoklak, sombrero, stetsona, cyklistówkę, uszankę lub jakieś inne dowolne nakrycie głowy, ewentualnie kompres. Książek nie polecam niewygodnie się nosi.
# 2019-11-08 23:22
{}× 1
Odpowiedz
@Lubczyk
@Lubczyk
1787 książek 592 posty
2019-11-08 23:31 #
Berety tez bywają niepolityczne. 
# 2019-11-08 23:31
{}
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2994 posty
2019-11-08 23:33 #
Ale tylko te z antenką, mnie chodziło o nie zasłanianie twarzy w ten dzień.
# 2019-11-08 23:33
{}
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 541 postów
2019-11-09 16:14 #
@Lubczyk, tak. Póki co jest to jedna książka w jednym czasie. Docelowo, gdy książek będzie więcej, wprowadzimy po dwie książki dla zasłużonych ;)
# 2019-11-09 16:14
{}
Odpowiedz
@Edyta_09
@Edyta_09
433 książki 356 postów
2019-11-17 19:30 #
Co to znaczy jedna książka w jednym czasie?
# 2019-11-17 19:30
{}
Odpowiedz
@Jagrys
@Jagrys
Bibliotekarz 527 książek 1808 postów
2019-11-17 20:20 #
To znaczy: Dostajesz do recenzji jedną książkę, do której w ciągu trzech tygodni masz napisać recenzję. Dopóki nie zamieścisz recenzji - nie dostaniesz kolejnej książki..
Dla mnie jasno i uczciwie. Książka za recenzję, recenzja za książkę.
# 2019-11-17 20:20
{}× 2
Odpowiedz
@Edyta_09
@Edyta_09
433 książki 356 postów
2019-11-17 20:50 #
Kurczę, przez ten portal jeszcze się nie przygotowałam do pracy na jutro... :(
@Jagrys, ależ mnie kusisz :D
A ja nadal nie mam swoich książek - utknęły  na LC
# 2019-11-17 20:50
{}× 1
Odpowiedz
@Jagrys
@Jagrys
Bibliotekarz 527 książek 1808 postów
2019-11-17 20:59 #
 @Edyta_09 
Zawsze do usług. I nie ma za co ;q
# 2019-11-17 20:59
{}× 1
Odpowiedz
@Nina
@Nina
793 książki 118 postów
2019-11-09 19:43 #
A jak ma się sprawa z osobami nie mieszkającymi w PL? Czy mogą one przystąpić do Klubu Recenzenta? Domyślam się, że wysyłka książek byłaby w tym przypadku mocno utrudniona 
# 2019-11-09 19:43
{}
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 541 postów
2019-11-09 20:38 #
@Nina aktualnie jesteśmy na etapie szukania opcji niedrogiej dostawy. Chcemy, by to było możliwe. Być może na początek wprowadzimy taką opcję dla bardzo aktywnych (poza Klubem) Kanapowiczów.
# 2019-11-09 20:38
{}
Odpowiedz
@Nina
@Nina
793 książki 118 postów
2019-11-09 21:06 #
Dzięki za odpowiedź. Jak zawsze szybko, miło i profesjonalnie :)
# 2019-11-09 21:06
{}
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 541 postów
2019-11-09 21:19 #
Nie ma sprawy :)
# 2019-11-09 21:19
{}
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2994 posty
2019-11-09 21:19 #
Ebookom nie przeszkadzają granice chyba?
# 2019-11-09 21:19
{}
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 541 postów
2019-11-09 21:29 #
Wydaje mi się, że nie :)
# 2019-11-09 21:29
{}
Odpowiedz
@Asamitt
@Asamitt
3172 książki 290 postów
2019-11-10 02:14 #
Tytuł dyskusji wydaje mi się adekwatny do mojego problemu, więc tu zapytam: czy mogę z opinii uczynić recenzję w sposób nieinwazyjny? (czyli nie psując czegoś). Zwrócono mi uwagę,że moje dłuuugie opinie są raczej recenzjami, np, https://nakanapie.pl/ksiazka/przysiega-otchlani
# 2019-11-10 02:14
{}
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2994 posty
2019-11-10 08:48 #
 @Asamitt ja usunąłem opinię, a następnie dodałem ją jako recenzję. Jeszcze nikt na mnie nie krzyczał, to chyba można.
# 2019-11-10 08:48
{}
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 541 postów
2019-11-10 09:05 #
@Asamitt możesz zrobić dokładnie tak, jak napisał @fprefect
# 2019-11-10 09:05
{}
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2994 posty
2019-11-10 12:12 #
Ile jest osób w Klubie?
# 2019-11-10 12:12
{}
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 541 postów
2019-11-10 15:37 #
Klub w aktualnej wersji istnieje dopiero kilka dni, więc Recenzenci dopiero dołączają. W poprzedniej wersji było to kilkadziesiąt osób, którym w ciągu roku wysłaliśmy ponad 600 książek.
# 2019-11-10 15:37
{}
Odpowiedz
@Harey
@Harey
113 książek 3222 posty
2019-11-15 11:43 #
@kazal_ka - nawrzucałam tych swoich opinii dziś trochę, ponieważ chciałam obejrzeć co ciekawego macie do zrecenzowania... :). Opinii. Nie traktuję ich jak recenzji (pomimo ich długaśności) ponieważ są dość emocjonalne. Bardzo subiektywnie odczuwane. Dla mnie recenzja kojarzy się z takim ujęciem raczej obiektywnym. Możesz zerknąć na kilka z nich i powiedzieć mi, czy według Ciebie mogą one być recenzjami? No naprawdę nie przekonuje mnie kryterium długości. Recenzja "Jest gatunkiem o schematycznej strukturze: zawiera elementy informacyjne, analityczno-krytyczne i oceniające". Ja np. zdaję sobie sprawę, że nie trzymam się schematów i zdarza się, że nie zawierają moje opinie elementów informacyjnych dot. fabuły. Ja piszę luźno swoje przemyślenia. Bardziej to jak eseje chyba... no albo się już naprawdę nie znam...

No właśnie, nawrzucałam opinie, a nie recenzje i nadal nie spełniam kryteriów, by należeć do klubu recenzenta. Czy mam porzucić mój ślepy upór? ;)

# 2019-11-15 11:43
{}
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 541 postów
2019-11-15 11:53 #
@HypatiazAleksandrii - opinie zdecydowanie mogą być recenzjami, ponieważ są ciekawą analizą opartą na Twoich odczuciach i przemyśleniach. Co więcej, powinny nimi być, jeśli chcesz dołączyć do Klubu, bo wymóg mówi o 10 recenzjach. :) Jak dla mnie, spokojnie możesz zamienić te opinie na recenzje. Brak opisu fabuły nie jest przeszkodą.

Wiem, wiem, cienka i niezbyt jasna jest ta granica. Ale nie chcę wprowadzać takich kryteriów, że ma być wstęp, rozwinięcie, zakończenie, biografia autora i opis fabuły i nie wiem, co jeszcze... Chcę, żeby recenzenci mogli popłynąć ze swoimi myślami i dać sobie swobodę szczerej wypowiedzi. Jakoś z czasem to wszystko sobie dotrzemy :)
# 2019-11-15 11:53
{}× 1
Odpowiedz
2019-11-17 21:28 #
Świetnie, że w recenzjach można bazować  na swoich odczuciach. Liceum skończyłam niemal trzydzieści lat temu, a biorąc od uwagę fakt, że zawodowo zajmuję się głównie cyframi, nie bardzo już umiem pisać takie szkolne, mieszczące się w ramach recenzje czy opinie :)  
# 2019-11-17 21:28
{}× 2
Odpowiedz
@Harey
@Harey
113 książek 3222 posty
2019-11-15 12:01 #
Okej :)
W takim razie moje literackie sumienie zostaje uspokojone i opinie staną się recenzjami :)
Miłego dnia!
# 2019-11-15 12:01
{}
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 541 postów
2019-11-15 12:06 #
@HypatiazAleksandrii, a po dodaniu 10 recenzji zapraszam do Klubu Recenzenta :)
# 2019-11-15 12:06
{}
Odpowiedz
@Harey
@Harey
113 książek 3222 posty
2019-11-15 12:12 #
Tak, tak! Zjawię się niebawem :)
# 2019-11-15 12:12
{}
Odpowiedz
@Edyta_09
@Edyta_09
433 książki 356 postów
2019-11-17 16:34 #
Mnie też nurtuje kwestia odróżnienia recenzji od opinii. Nie żebym się uważała za recenzenta (za cienki bolek jestem), ale jak widzę książki, które nie mają recenzji to aż mnie kusi, żeby to uzupełnić, bo to puste miejsce dosłownie wyciąga do mnie ręce.
Mam nadzieję, że nikt mnie nie wywali z kanapy jeśli się kiedyś odważę uznać swoją opinię za recenzję w takich przypadkach.
# 2019-11-17 16:34
{}
Odpowiedz
@Lubczyk
@Lubczyk
1787 książek 592 posty
2019-11-17 16:52 #
 @Edyta_09 - już gdzieś był ten wątek poruszany --> kryterium odróżniającym jest długość. Opinia - krótka, recenzja powyżej iluśtammm znaków. 
Szanowni Adminowie być może rozważą jakieś reguły Klubu Recenzenta. Ale w nim nie będąc i tak możesz pisać.
Mam podobne odczucia jak Ty i jak widzę taką "łysą" książkę, to aż mnie nosi, żeby coś o niej napisać :). Po transferze moje opinie z LC wpadły do kategorii opinii, a z trzech, które były dłuższe, zrobiłam recenzje. Do profesjonalizmu mi daleko, ale uznaję, że to moja osobista ocena, a nie opinia pani-wielki-krytyk-literacki. Jeśli uda mi się jedną osobę zachęcić do przeczytania czegoś wartościowego lub jedną osobę odwieść od przeczytania gniota - będę miała z tego frajdę. Za to też ceniłam osobiste opinie użytkowników LC, a recenzji tam nie czytałam, bo większość męczyła schematem.  
# 2019-11-17 16:52
{}× 4
Odpowiedz
@Jagrys
@Jagrys
Bibliotekarz 527 książek 1808 postów
2019-11-17 16:38 #
 @Edyta_09  Powiem tak: Popatrz na moje popisy. A jednak mnie przyjęli.  :]
Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz.
# 2019-11-17 16:38
{}
Odpowiedz
@Edyta_09
@Edyta_09
433 książki 356 postów
2019-11-17 16:42 #
 @Jagrys, ja wcale nie chcę być recenzentem - nie mam ochoty czytać pod dyktando. Chodzi mi tylko o uzupełnienie pustych miejsc pod książkami, bo wygląda to trochę przerażająco.
Czego by nie powiedzieć o LC to jednak opinii i recenzji mieli do wyboru, do koloru...
# 2019-11-17 16:42
{}
Odpowiedz
@Jagrys
@Jagrys
Bibliotekarz 527 książek 1808 postów
2019-11-17 17:06 #
Primo: Kto ci każe czytać pod dyktando?
Secundo: Serwis po czasie marazmu dostał na dniach energetycznego kopa i zaczął się szybko rozwijać. Im większy ruch, tym więcej rzeczy widać. W tym białe plamy pod książkami.
Tertio: Co stoi na przeszkodzie, by te białe plamy zapełnić? 
Quarto: Czytaj. Pisz. Im więcej tym lepiej. A wtedy i na kanapie opinii i recenzji będzie do wyboru, do koloru.

# 2019-11-17 17:06
{}× 2
Odpowiedz
@Edyta_09
@Edyta_09
433 książki 356 postów
2019-11-17 17:23 #
ad.1 Z tego co zrozumiałam, recenzenci (ci oficjalni, należący do klubu) będą musieli popełnić określoną ilość recenzji w ciągu roku i  będą to musiały być recenzje określonych książek. Jeśli chodzi o pisanie recenzji poza klubem to kto wie? Ale zawsze mi się wydaje, że moje wypociny nie są warte zbyt dużej uwagi, stąd moje obawy przed uznawaniem moich wypowiedzi za recenzję.
ad.4 Czekam teraz na import moich półek i opinii z LC więc moja obecność tutaj jest na razie mocno bezproduktywna, ale liczę na to, że to się szybko zmieni.

# 2019-11-17 17:23
{}× 1
Odpowiedz
@sandrajasona
@sandrajasona
Bibliotekarz 1071 książek 727 postów
2019-11-17 17:29 #
 @Edyta_09 
Ad.1Nigdzie o tym nie ma :-)
przeczytaj punkty https://nakanapie.pl/klub-recenzenta
# 2019-11-17 17:29
{}
Odpowiedz
@Justyna_K
@Justyna_K
Bibliotekarz 571 książek 731 postów
2019-11-17 17:38 #
Ad1. Należę do Klubu recenzenta i nikt mnie nie zmusza do czytania pod dyktando i pisania. Sama wybieram, którą książkę chcę zrecenzować a na napisanie recenzji mam 3 tyg od daty doręczenia książki. Byłam tego świadoma wysyłając zgłoszenie i nie traktuję tego w kategorii przymusu.

Co do recenzji, to opinie jeśli zawierają ponad 1000tyś znaków to śmiało mogą stać się recenzją. I można usunąć taką opinię z opinii i dodać ją w polu recenzji. Grunt, żeby to co zostało napisane o książce miało ręce i nogi ;)  
# 2019-11-17 17:38
{}× 2
Odpowiedz
@Jagrys
@Jagrys
Bibliotekarz 527 książek 1808 postów
2019-11-17 17:49 #
@Edyta_09 
Książkę do recenzji wybierasz sobie z dostępnej puli sama. Fakt, ktoś może cię ubiec, ale od tego są rezerwacje.
- Każda książka ma jakiś swój termin napisania recenzji. ca. 21 dni. Dla nowości - krócej.
- Trzy tygodnie na jedną książkę to wystarczająco dużo czasu. Ja osobiście nie widzę tu żadnej presji.
- Że się tak wyrażę bardzo kolokwialnie: Weź nie pitol. Jak onegdaj powiedziała katal_ka: NK w recenzjach stawia na ich rzetelność, żeby były "od serca" a nie odklepane przez kilka kalek (exemplum: LC)
- Powtarzam: Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz.
ad 4.  A teraz to się wykręcasz sianem, wiesz? ;q 

# 2019-11-17 17:49
{}× 1
Odpowiedz
@Edyta_09
@Edyta_09
433 książki 356 postów
2019-11-17 17:57 #
Chyba mam zbyt bujna wyobraźnię i widzę rzeczy, których tu nie ma :) Czytałam cały wątek poświęcony recenzowaniu, ale widocznie niektóre posty przeczytałam zbyt szybko i to, czego uważnie nie przeczytałam dopowiedziałam sobie według własnego uznania. Wydawało mi się, że recenzenci będą musieli przeczytać określoną ilość książek w określonym czasie. Przeczytałam regulamin (i to dwa razy) i zastanawiam się teraz czego od recenzentów oczekują? Ile to może być książek w ciągu roku? Czy jest jakieś minimum? Czy mogę zrecenzować jedną książkę na rok?  Czy mogą wcisnąć książkę, na którą nie mam ochoty?
# 2019-11-17 17:57
{}× 1
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2994 posty
2019-11-17 18:11 #
Ja się patrzę i nic dla siebie nie widzę jeszcze nikt mnie nie pogania i nic mi nie wciska, może Ciebie też nie będą?
# 2019-11-17 18:11
{}
Odpowiedz
@Edyta_09
@Edyta_09
433 książki 356 postów
2019-11-17 18:17 #
Może na razie nie będą naciskać skoro się rozwijają i potrzebna im wszelka pomoc.
# 2019-11-17 18:17
{}
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2994 posty
2019-11-17 18:22 #
A może to nie LC i będą nas tu traktować jak ludzi, a nie potencjalnych odbiorców reklam i klientów ich księgarni.
# 2019-11-17 18:22
{}× 3
Odpowiedz
@Justyna_K
@Justyna_K
Bibliotekarz 571 książek 731 postów
2019-11-17 18:27 #
Ale co ty z tymi naciskami. Czemu mają naciskać ?  Wyluzuj już. To jest dobrowolne. Chcesz recenzujesz, nie chesz to nie. 
# 2019-11-17 18:27
{}× 1
Odpowiedz
@Edyta_09
@Edyta_09
433 książki 356 postów
2019-11-17 18:37 #
@fprefect , Może masz rację. Moje konto tutaj ma cały jeden dzień i od wczoraj nie mogę się od monitora odkleić, bo tyle ciekawych rzeczy się dzieje. Bez tych okropnych reklam jest przytulniej i mam wrażenie, że najważniejsze jest moje zdanie a nie najnowsza książka jakiegoś autora.
Admini są tak niesamowici, że zaczynam podejrzewać, że na kanapie to LC w przebraniu założone w celu wyciągnięcia rebeliantów z lasu i pozbawienia ich dostępu do LC, bo za bardzo tam plumkali.
A poważnie mówiąc - (za przeproszeniem) chyba przyzwyczailiśmy się do syfu i uznaliśmy, że to norma.
# 2019-11-17 18:37
{}× 1
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2994 posty
2019-11-17 19:13 #
Chyba właśnie nie przyzwyczailiśmy się do syfu i nie uznajemy tego za normę dlatego jesteśmy tu a nie tam i jakoś się  z tym wcale źle nie czuję :)
# 2019-11-17 19:13
{}× 2
Odpowiedz
@Edyta_09
@Edyta_09
433 książki 356 postów
2019-11-17 19:25 #
 @fprefect,
Wiedziałam, że mi wytkniesz brak logiki :)
Z jednej strony, gdybym nie była przyzwyczajona, to nie czułabym się teraz jak Alicja w krainie czarów,
Z drugiej strony, gdybym była przyzwyczajona, nie uciekłabym tutaj.
Strasznie to skomplikowane ;)

# 2019-11-17 19:25
{}
Odpowiedz
@Lubczyk
@Lubczyk
1787 książek 592 posty
2019-11-18 12:33 #
@Edyta_09
A propos tego wyciągania rebeliantów z lasu: napisał ostatnio do mnie człek na LC, abym mu wyłożyła, na czym polega transfer półek z tam do tu
Pierwsza moja myśl: "czy to nie szpieg z krainy betowców?" ;)
# 2019-11-18 12:33
{}
Odpowiedz
@Jagrys
@Jagrys
Bibliotekarz 527 książek 1808 postów
2019-11-18 12:52 #
@Lubczyk 
A ten człek to swój czy wróg?

# 2019-11-18 12:52
{}
Odpowiedz
@Lubczyk
@Lubczyk
1787 książek 592 posty
2019-11-19 00:23 #
@Jagrys
obstawiam, że swój
choć naiwną bywając, mogę się mylić
# 2019-11-19 00:23
{}
Odpowiedz
@Lubczyk
@Lubczyk
1787 książek 592 posty
2019-11-17 16:58 #
A ja mam pytanie - kliknęłam "zapisz do klubu" i ... Czy muszę mieć instagrama/ bloga/ stronę? Czy to tylko opcja? Noszę się, co prawda, z takim zamiarem, ale pomysł jest jeszcze w powijakach, a ja nie lubię sztucznie przyspieszać. 
# 2019-11-17 16:58
{}× 1
Odpowiedz
@sandrajasona
@sandrajasona
Bibliotekarz 1071 książek 727 postów
2019-11-17 17:19 #
Wypełnij to co masz, a admini zadecydują, mnie odpuścili ilość dni, książkę już mam i czytam, tutaj masz szybkie podejście i indywidualne :-)
# 2019-11-17 17:19
{}
Odpowiedz
@mrbiggles
@mrbiggles
Admin 47 książek 241 postów
2019-11-17 17:33 #
Nie musisz - jeżeli masz to możesz wpisać te informacje.
# 2019-11-17 17:33
{}× 2
Odpowiedz
@Jagrys
@Jagrys
Bibliotekarz 527 książek 1808 postów
2019-11-17 18:45 #
@Edyta_09
" na kanapie to LC w przebraniu założone w celu wyciągnięcia rebeliantów z lasu i pozbawienia ich dostępu do LC, bo za bardzo tam plumkali. "
Rządzisz!
# 2019-11-17 18:45
{}× 2
Odpowiedz
@Lubczyk
@Lubczyk
1787 książek 592 posty
2019-11-18 13:00 #
@mrbiggles
Dzięki!
# 2019-11-18 13:00
{}
Odpowiedz
@Harey
@Harey
113 książek 3222 posty
2019-11-18 12:52 #
@kazal_ka
książki do recenzji wysyłacie Pocztą Polską?
Ostatnio nie zauważyłam mejla w sprawie adresu i książka został anulowana. Ale to dobrze, bo wybrałam teraz inną :)
# 2019-11-18 12:52
{}
Odpowiedz
@Jagrys
@Jagrys
Bibliotekarz 527 książek 1808 postów
2019-11-18 12:54 #
Mnie mail dot., danych do wysyłki poleciał do spamu, ale widzę, że książka została wysłana, więc chyba się udało.
# 2019-11-18 12:54
{}
Odpowiedz
Grupa

Klub Recenzenta

Grupa stworzona wokół tematu Klubu Recenzenta w serwisie nakanapie.pl
nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe
{}