Avatar @iza.81

Sza! Teraz czytam

@iza.81
23 obserwujących. 15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 15 godzin temu.
sza_teraz_czytam
sza-terazczytam.blogspot.com
Napisz wiadomość
Obserwuj
23 obserwujących.
15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 15 godzin temu.

Recenzje książek

488 recenzji, w tym 33 recenzje wyróżnione przez redakcję

Nie było nam dane

10.08.2022

"Nie było nam dane" jest kontynuacją "A ty będziesz dumna" trylogiiListami pisane,w której wracamy do znanych już nam bohaterów. Jednak tym razem można zauważyć nieco spokojniejsze tempo akcji, nakierunkowane na pogodzenie się z tym, co spotkało bohaterów. Nie zmienia to faktu, że w dalszym ciągu dzieje się bardzo dużo. Tym razem przekonamy się, ... Recenzja książki Nie było nam dane

Włoska legenda

8.08.2022

Czym zwykle kierujecie się wchodząc w nowy związek - sercem czy rozumem? Czy zawsze warto słuchać tego, co podpowiada nam serce? A może lepiej zachować pozory oraz postąpić tak jak oczekuje tego po nas społeczeństwo? Motyw przewodni, jakim jest tytułowa legenda o Wezewiuszu i Capri ma ścisłe odzwierciedlenie w relacji miłosnej pary głównych bohat... Recenzja książki Włoska legenda

Dziewczyna, która czuła zbyt mocno

6.08.2022

Miłość nie zawsze przychodzi w porę. To co mieliśmy zaplanowane, poukładane może w sekundę się zmienić, a my będziemy zmuszeni podjąć niełatwe decyzje. To co da się zauważyć od pierwszych stron, to autentyczność tej historii i wyraziści bohaterowie, których można polubić, a nawet się z nimi utożsamiać. Takie książki zawsze lepiej się odbiera, a p... Recenzja książki Dziewczyna, która czuła zbyt mocno

Nie zapomnij naszych gwiazd

3.08.2022

Madison od miesięcy walczy o samą siebie, mając wsparcie terapeuty, rodziny i Noah. A jednak w głębi serca wciąż czegoś się obawia i na samą myśl o rozpoczęciu studiów, czy utracie kontroli, traci wewnętrzną równowagę. Dziewczyna nie chce obarczać swoimi problemami Noah i okłamuje go, choć wie, że chłopak na to nie zasługuje. Przecież mu ufa, a on... Recenzja książki Nie zapomnij naszych gwiazd

Zapach bzów

30.07.2022

Dominik jest młodszym synem zamożnego właściciela dworu. Ma jednak poczucie, że życie jest wobec niego niesprawiedliwe. Majątek ma przejść w ręce starszego brata, który właśnie przygotowuje się do ślubu. Dominik także chciałby odgrywać w rodzinie ważną rolę, ale to mało prawdopodobne. Dla młodszych synów taka ścieżka nie jest bowiem przewidziana. ... Recenzja książki Zapach bzów

Większy kawałek nieba

27.07.2022

"Większy kawałek nieba" jest wznowieniem powieści wydanej w 2016 roku. Została ubrana w piękną szatę graficzną, która aż zachęca, by wziąć ją do ręki. Czy przed miłością można uciec? A czy jeśli już się pojawi na naszej drodze, to czy pokona wszystkie przeciwności? Autorka pokazuje, że wszystko jest możliwe. Wystarczy tylko dać sobie szansę i zaw... Recenzja książki Większy kawałek nieba

Niegrzeczny prezes

25.07.2022

Powieść oparta została na znanym i utartym już schemacie, gdzie bohaterowie poznają się w przypadkowy sposób. Mimo to książka ma w sobie coś takiego, że czyta się z niesłabnącym zainteresowaniem. "Złamała największą i najważniejszą dla siebie zasadę. Jednak coraz bardziej przyzwyczajała się do myśli, że nie żałuje i nie będzie żałować." Obserwuj... Recenzja książki Niegrzeczny prezes

Zamek z płatków róż

22.07.2022

"Zamek z płatków róż" jest pierwszym tomem dylogiiW blasku zorzy.Można odnieść wrażenie iż książka dość mocno nawiązuje do baśni Piękna i Bestia. Ależ to była historia! Ile tu było emocji, uczuć, romatyzmu, a co za tym idzie... westchnień z mojej strony, gdy dochodziło do chociażby drobnych gestów w wykonaniu Christophera względem Gwen. Dawno cze... Recenzja książki Zamek z płatków róż. W blasku zorzy

Twoje szczęście

20.07.2022

Tym razem w swojej najnowszej powieści Ilona Gołębiewska porusza szereg ważnych tematów takich jak: pragnienie szczęścia i miłości, tęsknota, niełatwe relacje rodzinne, przyjaźń, alkoholizm czy problemy w pracy. Autorka jak to ma w zwyczaju, wszystko przedstawia w sposob życiowy, realny. Mimo ciężaru bolesnych tematów, całość napisana została lekk... Recenzja książki Twoje szczęście

Playboy

18.07.2022

Charlie to arystokrata. Pochodzi z zamożnej, szkockiej rodziny. Jest hrabią, bogaczem, którego naprawdę stać na wiele. Otoczony pięknymi kobietami, wiedzie życie lekkoducha – playboya. Charlie nie ogląda się za siebie, ani też nie patrzy w przyszłość. Cieszy się z życia i bawi się nie tylko nim… Ale wszystko co dobre, kiedyś musi się skończyć. W d... Recenzja książki Royals. Playboy

Miłość jak czekolada

16.07.2022

Maite odziedzicza w spadku fabrykę czekolady, która ma sporo długów. Jeśli kobieta nie spłaci ich na czas, jej rodzinny interes pójdzie pod młotek. Komornikiem egzekwującym zaległości okazuje się młody i przystojny Juan Miguel, któremu wpada w oko nie tylko fabryka… Za "Miłość jak czekolada" Justyny Dziury zabrałam się bez odpowiedniego przygotow... Recenzja książki Miłość jak czekolada

Terror

14.07.2022

"Terror" jest trzecim tomem cykluCostelloBrothers.Każda z części opowiada historię innego z braci synów szefa nowojorskiej rodziny mafijnej. W tym tomie poznajemy Marco (najstarszego z braci), ale i sprawdzamy co słychać u Marcello i Matteo. Bardzo zżyłam się z bohaterami tej trylogii i ciężko jest mi się z nimi rozstać. Każdy z nich okazał się z... Recenzja książki Terror

Zakazany owoc

11.07.2022

W najnowszej książce K.A. Figaro obserwujemy trudną relację Zuzanny z ojcem. On nieznoszący sprzeciwu, chcący mieć wszystko i wszystkich pod kontrolą, chłodny. Nie wiedziałam co może kryć się za takim zachowaniem, ale później moja cierpliwość została nagrodzona. I ona, Zuza, która dusi się w klatce narzuconych zasad i ograniczeń. Próbująca żyć po ... Recenzja książki Zakazany owoc

Terapia wstrząsowa

10.07.2022

M.B. Morgan zabiera nas do słonecznej, przepełnionej smakami, zapachami i pieknymi krajobrazami rajskiej Grecji. Nie zapomina przy tym ukazać nieco innego oblicza tego miejsca. Podobał mi się pomysł na fabułę, jaki zaserwowała autorka. Bez wątpienia jest świeży w kontekście tego, co można spotkać w książkach. Niezwykle dobrze wypadł wątek psychol... Recenzja książki Terapia wstrząsowa

Marzenia spełniają się jesienią

8.07.2022

"Marzenia spełniają się jesienią" jest debiutancką powieścią Marty Nowik. Czy książkę z jesienną szatą graficzną można czytać wiosną lub inną porą roku? Jak najbardziej tak. A jakie ma znaczenie dla fabuły? Bardzo duże, sami sprawdźcie. Jesień jest moją ulubioną porę roku, więc szczególnie zwróciłem uwagę na ten element lektury. Książka jest prze... Recenzja książki Marzenia spełniają się jesienią

Grzech Reeda

6.07.2022

"Grzech Reeda" to czwarty tom cykluSinners & Reapers, w którym autorka ponownie zabiera nas w świat motocyklowego klubu. Nawet nie wiecie jak ja się stęskniłem za tymi niebezpiecznymi facetami i ich utrapieniami. "- Będziesz moim przewinieniem przeciwko każdemu punktowi z kodeksu klubu. Będziesz moją winą wobec moich braci. Będziesz moim grzechem... Recenzja książki Grzech Reeda

Obiecuję ci szczęście

4.07.2022

Kalina jest zatwardziałą singielką. Piastuje stanowisko dyrektora w dużej gdańskiej firmie. Prowadzi swobodne życie, nie stroni od alkoholu. Nie planuje dzieci. Z domu nie wyniosła dobrych wzorców, więc nie widzi siebie w roli żony i matki. Bronka, który stara się o jej względy, traktuje jedynie jak kolegę. Jednak przewrotny los płata jej figl... Recenzja książki Obiecuję ci szczęście

Niedoskonali

2.07.2022

Powieści Jolanty Kosowskiej cenię sobie za prawdę. Nie ma w nich rzeczy, sytuacji, które nie mogłyby wydarzyć się w rzeczywistości. Wszystko to, co przedstawia na kartach swoich książek szybko trafia do serca, pozwala nam utożsamić się z bohaterami i poczuć malowniczo opisywane miejsca. "Wiele nauczyły mnie te miesiące spędzone w Portugalii. Dzis... Recenzja książki Niedoskonali

Dziewczyna ze słonecznikiem

29.06.2022

Choć w kalendarzu mieni się lato, nic nie stoi na przeszkodzie, by zanurzyć się w powieści utrzymanej w jesiennych klimatach, z kolorami zapachami i smakami jaką bez wątpienia jest "Dziewczyna ze słonecznikiem". Bardzo szybko bohaterowie i ich perypetie wciągnęli mnie w sam środek wydarzeń. Zżyłam się z nimi i ciężko było mi się z nimi rozstać. A... Recenzja książki Dziewczyna ze słonecznikiem

Rewanż

27.06.2022

"Rewanż" jest drugim tomem cykluAgencja Rozbitych Serc. Dobrze więc byłoby zacząć od pierwszej części, by lepiej zrozumieć to, z czym będzie mierzyć się nasza bohaterka. Agata wraz ze swoją mobilną agencją detektywistyczną, choć chwilowo w postaci auta limonkowego zamiast różowego, z przytupem powraca na ulice Warszawy, by ponownie tropić niewier... Recenzja książki Rewanż

Spacer w deszczu

25.06.2022

"Spacer w deszczu" jest powieścią utrzymaną w klimacie deszczowego Londynu, ale i słonecznych, gorących podróży oraz księgarenki pokazującej moc książek jaką mają nad człowiekiem. Dawno czegoś takiego nie czytałam. Motywem przewodnim książki jest problem z zajściem w ciążę, który w dzisiejszych czasach dotyka coraz więcej osób. Oprócz tego mamy s... Recenzja książki Spacer w deszczu

Gdyby

23.06.2022

Lubię książki inspirowane prawdziwymi wydarzeniami, choć stanowią dla mnie niełatwą przeprawę. Taką właśnie jest "Gdyby" rozgrywająca się w latach 1941 - 1946. Poznajemy Marysię, która wraz z rodziną i innymi Polakami została wywieziona na tereny ówczesnego ZSRR. Została zmuszona do wyrzeczenia się swoich przekonań i zasad moralnych, a co najgorsz... Recenzja książki Gdyby

Kapitan Ross

21.06.2022

"Kapitan Ross" jest czwartym tomem cykluNiepokorni,jednakże każdą z części można czytać niezależnie od siebie, gdyż są to oddzielne historie. Melisa Bel tym razem wyszła poza pełne przepychu londyńskie sale balowe na rzecz morza. To miła odmiana, wprowadzająca zarazem pewien rodzaj świeżości w twórczości autorki. A kajutę Rossa... jeszcze długo b... Recenzja książki Kapitan Ross

(Nie)pokorna wdowa

19.06.2022

"(Nie)pokorna wdowa" to czwarty tom cykluW dolinie Narwi. Książka jest połączeniem romansu i powieści przygodowej, której fabuła rozgrywa się na Podlasiu w pierwszej połowie XIX wieku. Choć znajdziemy tu nawiązania do poprzednich tomów, to można ją czytać bez ich znajomości. Tym, co nieco różni ją od poprzednich części jest klimat, jaki autorce u... Recenzja książki (Nie)pokorna wdowa

Wakacje w Port Moody

17.06.2022

"Wakacje w Port Moody" jest powieścią, która drugi raz zabiera nas do kanadyjskiego miasteczka pełnego życzliwych sobie ludzi. Jakże chciałabym tam zamieszkać... Polubiłam postać Huntera w poprzedniej części i cieszę się, że mogłam poznać jego historię. "Teraz to on okazał się moją ostoją, moją bezpieczną przystanią, w której czułam się sobą." E... Recenzja książki Wakacje w Port Moody

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl