Avatar @jorja

Książka_koc_kot

@jorja
45 obserwujących. 53 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.
{} ankabook.blogspot.com
{} Napisz wiadomość
45 obserwujących.
53 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.

Recenzje książek

119 recenzji, w tym 15 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Niedola lubi towarzystwo

22.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę wygrałam w konkursie ogłoszonym na portalu lubimyczytac.pl. Można było zadać pytanie pisarce Jenny Blackhurst, a jeśli redakcja portalu wykorzystała je w wywiadzie, wygrywało się książkę. Miałam akurat bardzo inspirujący okres, bo udało mi się w ten sposób, w różnych konkursach wygrać aż 6 historii. Polubiłam styl Autorki od momentu zapozn... {} Recenzja książki Ktoś tu kłamie

Pożegnalny spacer po Gdańsku

15.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Doczekałam się w końcu kontynuacji Jaśminowej Sagi. Z jednej strony bardzo się ucieszyłam, ale z drugiej ogarnęło mnie przygnębienie, bo wiem, że ten tom zakończy fascynującą historię rodziny Jaśmińskich. Trzeci tom zaczyna się od wydarzeń, które każdemu są mniej lub bardziej znane, czyli od feralnego w dziejach Polski roku 1968, w którym to mi... {} Recenzja książki Czas goryczy. Gdańsk 1968-2019.

Brakujące ogniwo

13.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do najnowszej książki Anny Karpińskiej podchodziłam trochę jak do jeża. Nazwisko pisarki było mi znane, jednak do tej pory nie skosztowałam żadnej jej powieści. Nie sądziłam też, żeby tematyka była na tyle interesująca, by mnie ująć i zawładnąć, choć na moment moim umysłem. Jednak po czasie ciekawość zwyciężyła i rozpoczęłam lekturę. Dwa małżeń... {} Recenzja książki Kiedy nadejdziesz

Brat Strachu. Kuzyn Przemijania. Wnuk Wyobraźni.

11.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zawsze, gdy mam dostęp do nazwiska Autora, które nie jest mi znane, czuję dreszczyk ekscytacji. Co mnie czeka? Autor urzeknie mnie stylem pisania oraz swoją historią i będę szukała lub czekała na inne książki? Czy raczej mnie zirytuje i z niecierpliwością będę czekała, ale na ostatnią stronę książki, po czym szybko zapomnę o opisywanej historii, a... {} Recenzja książki Przebudzenie

Koincydencja

6.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od kiedy Agnieszka Jeż weszła na rynek wydawniczy z książką Szaniec, bardzo polubiłam jej styl i stworzonych przez nią bohaterów. Klasyczny kryminał to gatunek, który zawsze będzie wysoko w moich rankingach. Bez zbędnego rozlewu krwi, bez efektownych pościgów i opisów walk. Kolejne książki jej autorstwa łykam w ciemno, jak jakiś nie przymierzając ... {} Recenzja książki Kto jest bez grzechu

Witajcie w Tokyo

4.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy słyszę: Japonia od razu myślę o kwiatach wiśni, o sushi i o mafii. Amerykański dziennikarz żydowskiego pochodzenia od lat zamieszkujący wyspę stworzył obszerną książkę -reportaż na temat nie tylko samego kraju, ale też o świecie przestępczym, na który można się natknąć na każdym kroku. Przyjemnie poznawać przeróżne historie z różnych krajów, d... {} Recenzja książki Tokyo Vice. Sekrety japońskiego półświatka.

Podróż sentymentalna

{} WYBÓR REDAKCJI
27.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z reguły w czasach PRL-u było szaro, buro i ponuro. Pamiętam, jak wielkie wrażenie zrobiły na mnie komiksy publikowane na łamach „Misia” czy „Świerszczyka”. Jakieś chmurki, dymki, w nich dialogi. Był to w jakimś sensie powiew świeżości. Nie każdy jest fanem komiksu, ale nie można mu odmówić walorów artystycznych czy edukacyjnych. Dobre, przemyś... {} Recenzja książki Od Nerwosolka do Yansa. 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią

Złoty moździerz kontra przepowiadnia

26.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo się cieszyłam, że mam pod ręką kolejny tom przedstawiający historię protoplastów Kobiet z ulicy Grodzkiej. Dzięki temu ponownie miałam możliwość i przyjemność wkroczyć w świat Magdy, podążać z nią przez życie i prowadzić aptekę pachnącą ziołami. Można być dumnym z jej postawy moralnej, jej twardości, bezkompromisowości, hardości, odwagi, pr... {} Recenzja książki Dziedzictwo

Światło rozprasza mrok

23.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie miałam jeszcze sposobności, by zapoznać się z twórczością Joanny Sykat, mimo iż najnowsza książka jest już dziesiątą w jej karierze. Do sięgnięcia po tytuł zachęcił mnie opis na okładce. Zapowiadał dawkę emocji, szczyptę magii i życiową historię, z którą można się utożsamić. A jak było naprawdę? Główna bohaterka Adriana obarczona traumą po ... {} Recenzja książki Gdy zabłyśnie światło

Krew i godność cieknąca po ścianach

21.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co rozumiemy przez luksus? Nowy samochód co pół roku? Wakacje na Malcie? Czy torebkę od Diora i codzienne jadanie w drogich restauracjach? Największym synonimem luksusu stały się kraje Zatoki Perskiej. Olśniewają nie tylko pięknymi widokami, na których tle selfi zrobi odpowiednie wrażenie, ale też bogactwem kształtów, kolorów i budowli aspirującyc... {} Recenzja książki Dubaj krwią zbudowany

Apteka inna niż wszystkie

17.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubię twórczość Lucyny Olejniczak. Co prawda jej saga Kobiety z ulicy Grodzkiej miała wzloty i upadki, mniej lub bardziej wydumane momenty, ale nie można jej odmówić pomysłowości oraz umiejętnego wplatania w fikcję literacką faktów historycznych. Jak tylko więc miałam możliwość zapoznania się z prequelem całej sagi, nie potrafiłam sobie odmówić. W... {} Recenzja książki Apteka pod Złotym Moździerzem. Obca

Zapach pieniędzy

14.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy ma swoje za uszami. Ile razy w latach szkolnych uśmiercało się wielokrotnie swoje zwierzaki czy dziadków, by tylko wytłumaczyć brak zadania domowego z matematyki. Ile razy dzwoniło się do pracodawcy, informując o urlopie na żądanie, tłumacząc kłopotami zdrowotnymi, a tymczasem miało się po prostu potężnego lenia lub ponury listopadowy smutek... {} Recenzja książki Oszustki

Trup trupowi nierówny

8.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już opinie na temat pierwszej książki popełnionej wspólnie przez małżeństwo Dębskich były pozytywne i zachęcające. Gdy pojawił się II tom przygód Tomka Winklera, nie mogłam sobie odmówić zaspokojenia ciekawości, czy rzeczywiście piszą tak dobrze, jak się o nich mówi. Tomek Winkler liże rany ciała i duszy po ostatniej akcji. Jest już grudzień, w... {} Recenzja książki Zimny trop

"Wilcze dzieci"

3.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cykl stworzony przez Wiolettę Sawicką zatytułowany Wiek miłości, wiek nienawiści uważam za jeden z ciekawszych, od momentu pojawienia się na rynku Cukierni pod Amorem Małgorzaty Gutowskiej – Adamczyk. Z niecierpliwością więc oczekiwałam kolejnego tomu dziejów polskiej rodziny z wileńskich Kresów – rodu Ostojańskich. Maria cały czas uparcie i wy... {} Recenzja książki Anna. Gorzki smak miodu

Słaba płeć?

30.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak tylko padnie słowo morderstwo, to oczami wyobraźni widzi się silną posturę mężczyzny z grymasem złości na twarzy dzierżącego w dłoni zakrwawiony nóż. Dlaczego najpierw z tym słowem nie kojarzy się kobieta? Że niby co? Za słaba, za naiwna i za głupia? Po przeczytaniu tej książki nie będę już tego wyrazu, stypizowała na płeć. W książce mamy 1... {} Recenzja książki Seryjne zabójczynie. Najsławniejsze morderczynie w dziejach

Walka o prawdę

27.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak tylko miałam okazję, to dorwałam się do kolejnego debiutu. Tym razem kryminalnego. Już sama okładka mnie zafascynowała. Minimalistyczna w formie, oddziałująca na wyobraźnię i zachęcająca do zapoznania się z treścią. Spotkanie klasowe po latach. Termin: 19.09.2015, miejsce: zamek w Suchodole, mieścinie pod Poznaniem. Takie zaproszenie od daw... {} Recenzja książki Przez pomyłkę

Uwikłana, osaczona

20.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy też tak czasem macie, że przypatrujecie się dyskretnie ludziom, którzy Was mijają i zastanawiacie się, jacy oni są, co czują w danej chwili, jakie mają smutki i marzenia, co lubią i czy w domu ktoś na nich czeka? Przyznam, że ja tak mam. Przyglądam się i główkuję, jaki wykonują zawód, czy są szczęśliwi, jak się zachowują w sytuacjach stresowyc... {} Recenzja książki W ślepym zaułku

Góra Gór

20.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przez całkowity przypadek w moje ręce wpadła książka popełniona przez Krzysztofa Koziołka. To już jest dwudziesta historia w jego karierze, ale do tej pory nazwisko nie było mi znane. Może dlatego, że nie interesuję się specjalnie wspinaczką wysokogórską. Od gór zawsze wolałam szum morza i lasu a znanych himalaistów mogę wymienić zaledwie kilku, z... {} Recenzja książki Biały pył. Piekło na K2

Uśpione zło

6.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wojciech Baran zadebiutował na rynku w 2013 roku powieścią „Minione życia”, która została dobrze przyjęta i zyskała pozytywne opinie. W momencie, w którym Autor zaproponował mi przeczytanie kolejnej historii, nie zastanawiałam się zbyt długo. Lubię zapoznawać się z debiutami, więc chwyciłam przynętę. „Torres” jest dostępny tylko w formie elektroni... {} Recenzja książki Torres, część I

Droga ku przeznaczeniu

2.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsze spotkanie z twórczością Patricka deWitt było jak zderzenie ze ścianą: zaskoczyło, zdezorientowało i oszołomiło. Wciąż piękna i błyskotliwa 65-letnia Frances Price okazała się bankrutem. Wraz z synem, który parał się „nicnierobieniem”, przetrwoniła ogromny majątek zmarłego męża i stanęła przed faktem całkowitej utraty wygodnego życia, d... {} Recenzja książki Francuskie wyjście. Tragedia manier

Kultura obrazkowa - XXI wiek – Instagram – tkanie kłamstw…

27.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsze zdanie brzmi: „Podobno ciało, które utonie w jeziorze Tahoe, nie wypłynie na powierzchnię już nigdy”. Przyznam się, że już to niebywale zachęciło mnie do zagłębienia się w lekturze. Jak najszybciej wykonałam czynności zawodowe i domowe i dałam się porwać w czytelniczy wir. Czy było warto? Nina wraz ze swoim chłopakiem obserwują Instgra... {} Recenzja książki Oszustka

Mazury to cud natury!

21.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja komedii kryminalnej dzieje się w Mikołajkach, wypoczynkowej miejscowości na Mazurach. Rozalia Ginter prowadzi poradnię weterynarią, użerając się z opiekunami zwierząt wszelakich, od psów i kotów na gadającej papudze kończąc. W domu zmaga się z nastoletnimi córkami bliźniaczkami, wścibską i natrętną teściową z piekła rodem i jeszcze bardziej ... {} Recenzja książki Mamy morderstwo w Mikołajkach

Prawda wyzwala?

17.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podmiejskie miasteczko, jakich w Stanach wiele, dzielnica, w której wszyscy mieszkańcy znają się przynajmniej z widzenia. Jak to się stało, że zaginęły dwie kobiety i sześcioletnia dziewczynka a nikt nie miał o niczym bladego pojęcia? Co spotkało Shelby, Meredith i jej córkę Delilah? Czy zaginięcia to przypadek, czy były częścią większego planu? P... {} Recenzja książki Zaginiona kobieta

"Zabójcę winien zabić mściciel krwi"

9.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy już kiedyś mieliście okazję przeczytać thriller historyczny? Ja do tej pory czytałam tylko (znakomitą swoją drogą) serię z mnichem – detektywem braciszkiem Cadfaelem, która wyszła spod pióra Ellis Peters. Spodobała mi się, więc jak tylko zaproponowano mi zapoznanie się z książką, w której głównym bohaterem jest protoplasta agentów MI6, nie zas... {} Recenzja książki Oczy królowej

Gra w szachy z Opatrznością

{} WYBÓR REDAKCJI
5.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Podziwiał wolę mocy tych wielkich, którzy wiedli młodzież na front. Tak, wtedy był entuzjazm. Belle époque wydawała się nieskończenie nudna. Wszyscy mieli poczucie, że świat zastygł w jakimś bezruchu, beznadziei, że nie umie dostosować się do prawideł rozpędzonego jak nigdy kosmosu”. Lektura już od samego prologu zapowiadała się ciekawie. Opi... {} Recenzja książki Influenza magna. U progów wieczności

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe