Avatar @jorja

Książka_koc_kot

@jorja
76 obserwujących. 71 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.
ankabook.blogspot.com
Napisz wiadomość
Obserwuj
76 obserwujących.
71 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.

Recenzje książek

194 recenzje, w tym 31 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Wakacje na Zachodzie, czyli dla każdego coś miłego?

17.11.2022

Duet Christina i Lauren świetnie sprawdza się, tworząc romansowe przygody w różnych „okolicznościach przyrody”. Można się pośmiać i zrelaksować, czyli ich książki są dla mnie idealną odskocznią od mocnych thrillerów i mrocznej sensacji. Dzika przygoda to firma specjalizująca się w turystycznych wyprawach. Lily i jej pracownica Nicole zabierają ... Recenzja książki Dzika przygoda

„Taniec z szablami”

14.11.2022

Wielbicielom kryminałów z rozbudowanym wątkiem historycznym i dopracowaną na ostatni guzik fabułą Macieja Siembiedy przedstawiać nie trzeba. Na rynku pojawiła się kolejna sprawa prokuratora IPN Jakuba Kani. Koło tego tytułu nie mogłam przejść obojętnie. Jakub Kania został wezwany do gabinetu przełożonego w związku z tajemniczym pudełkiem przesł... Recenzja książki Kołysanka

Wsi spokojna, wsi wesoła...

12.11.2022

Do moich rąk trafiła kolejna część przygód ekspolicjanta Tomasza Winklera. Jest to już czwarty tom spraw, którymi się zajmuje, ale po lekturze Śmierci drugiej mam wielką nadzieję, że nie ostatni. We Wrocławiu zostały znalezione zwłoki młodego mężczyzny. Podejrzanym o popełnienie morderstwa był jego najbliższy kolega, który zbiegiem okoliczności... Recenzja książki Śmierć druga

Kto nie boi się wejść do gry? Kto da się porwać nurtowi Caravalu?

9.11.2022

„Pozwól kłamstwu tak się rozpanoszyć, by przestało cię uwierać, a wtedy sama w nie uwierzysz”. Nie tak dawno pozytywnie zaskoczyła mnie książka autorstwa Stephanie Garber zatytułowana Caraval. Bardzo się ucieszyłam, że nie musiałam zbyt długo czekać na tom II. Byłam ciekawa, czy ta część również mnie wciągnie, urzeknie i doprowadzi do szybszeg... Recenzja książki Legenda

Smutne losy laotańskich uchodźców

4.11.2022

„Od czasu do czasu zapraszano nas na spotkania w domach innych uchodźców z Laosu. Niektórzy mieszkali tu już od dawna, tak jak my, inni dopiero co przyjechali. Na takich domówkach wszyscy tańczyli, słuchali muzyki, grali w karty, jedli, wspominali i rozmawiali o dawnych czasach. Śmiali się całą noc, ale wybuchy śmiechu były smutne i słabe. I kręci... Recenzja książki Jak wymówić knife

Życiowe zakręty i skrywane urazy...

WYBÓR REDAKCJI
1.11.2022

„Znaczna część mojej pracy polega na tym, że odgaduję, co myślą ludzie, co nimi kieruje, czego pragną i czego się boją, a także, dlaczego robią to, co robią, a nie coś przeciwnego. Jestem w tym dobra. Mam dużo empatii, kilka lat doświadczenia i sporo wiem. Zazwyczaj potrafię rozszyfrować klienta w ciągu pół godziny, bo tyle mniej więcej trwa pierw... Recenzja książki Zła miłość

Intuicja: dar czy przekleństwo?

26.10.2022

Książki Danki Braun odkryłam stosunkowo niedawno, ale Autorka zawsze potrafi mnie zaskoczyć. Nie trzyma się, jak tonący brzytwy tylko jednego gatunku literackiego i nie powiela schematów. Obyczajówka łączy się nagle z kryminałem, romans ze zjawiskami paranormalnymi i mroczną tajemnicą. Zawsze jest też jakiś twist, który sprawia, że kończąc książkę... Recenzja książki Trzecie oko Wiedźmy

Zemsta o zapachu pomarańczy

20.10.2022

Temat zemsty jest bardzo powszechny zarówno w literaturze, jak i w kinematografii. Jej aspekty można rozważać pod różnymi kątami: moralności, sprawiedliwości, uczucia ulgi, zadośćuczynienia. Czy jednak mściciel zawsze odczuwa satysfakcję? Czy po akcie zemsty doznaje upragnionego spokoju, a zadane w przeszłości rany w cudowny sposób się zabliźniają... Recenzja książki Maszyna losu

Potencjalny zbrodzień obecny, ale gdzie się podział trup?

12.10.2022

Kiedyś podchodziłam z rezerwą do książek popełnionych przez Martę Kisiel. Po zapoznaniu się z cyklem Dożywocie zmieniłam zdanie i stała się Autorką, której książki kupuję po prostu w ciemno. Jest dla mnie gwarantem dobrej rozrywki, ujmującej zabawy słowem, natychmiastowej poprawy nastroju i ćwiczeń dla przepony. Tereska Trawna miała nadzieję na... Recenzja książki Efekt pandy

Życie pisze najdziwniejsze scenariusze

5.10.2022

Gdy trafiłam na książkę J. A. Corrigan nie przyciągnęła mnie ani okładka, ani sama Autorka, o której usłyszałam po raz pierwszy. Zainteresował mnie przede wszystkim opis wydawcy oraz dość skrajne opinie na jej temat na portalach czytelniczych. Nie pozostało mi nic innego jak tylko wziąć się za czytanie i wyrobić sobie o niej zdanie. Rose przyzn... Recenzja książki Pielęgniarka

Ty będziesz mną, a ja tobą…

30.09.2022

Styl Janelle Brown spodobał mi się już w momencie, w którym miałam możliwość zapoznać się z jej pierwszą książką Oszustka. Według mnie Autorka wysoko ustawiła sobie poprzeczkę. Ciekawa więc byłam niezmiernie, czy jej najnowsza książka okaże się równie dobra. Bliźniaczki Sam i Elli w dzieciństwie były ze sobą bardzo blisko. Nawet zamieniały się ... Recenzja książki Będę tobą

GOPR- uważnie, odważnie, rozważnie

WYBÓR REDAKCJI
18.09.2022

Mimo iż do morza mam znacznie bliżej niż do jakiekolwiek pasma górskiego i wolę czuć piasek pod stopami niż wkładać ciężkie buty do wspinaczki, to i tak góry mnie fascynują i zawsze z chęcią sięgam po kolejne publikacje, by rozszerzyć swoją skromną wiedzę. W 2022 roku obchodzimy jubileusz siedemdziesięciolecia powstania Górskiego Ochotniczego Pogo... Recenzja książki GOPR. Na każde wezwanie

By przeżywać teraźniejszość, trzeba zaakceptować przeszłość

WYBÓR REDAKCJI
13.09.2022

„Czy na wszystko trzeba zasłużyć? Czy nic nie może być nam dane? Czy nie można tak po prostu żyć i być szczęśliwym? W końcu ma się jedno życie i trzeba wykorzystać je jak najlepiej, pomimo błędów i porażek”. Słowa „rodzinne strony” dla każdego mogą oznaczać coś innego. Jedni na dźwięk tych słów poczują zapach ciasta i ciepło rozlewające się po... Recenzja książki Rodzinne strony

Anielski pył = skrzydlate kobiety

8.09.2022

Czy zdarzyło się Wam sięgnąć po książkę tylko i wyłącznie dlatego, że zafascynowała Was okładka? Mnie się takie rzeczy przydarzają, ostatnio z książką Liz Hyder Dary. Jej widok sprawił, że nie mogłam obok niej przejść obojętnie. Londyn rok 1840. Poznajemy chirurga Edwarda oraz 4 kobiety. Ettę, Annie, Natalyę oraz Mary. Każda pochodzi z innego s... Recenzja książki Dary

Czasem trzeba tańczyć, jak diabeł zagra...

3.09.2022

„Nie trzeba bać się duchów ani upiorów, tylko właśnie ludzi. A najbardziej tych, których ścigają duchy. I upiory. Upiory przeszłości”. Uwielbiam, kiedy w książkach występują retrospekcje bez względu na gatunek. Lubię też, gdy akcja wraca do czasów II wojny światowej i wydarzeń powojennych. Dlatego też skuszona opisem wydawcy wzięłam na tapet n... Recenzja książki Krzywda

Wszyscy jesteśmy kłamcami?

31.08.2022

Każdy, kto żyje już trochę na tym łez padole, zdaje sobie sprawę z faktu, że więzi rodzinne są najważniejsze, silne i czasem nierozerwalne. Bywają rodziny, w których każdy za każdego skoczyłby w ogień. Wiadomo też, że każda rodzina skrywa jakieś mniejsze lub większe tajemnice. Ciekawa byłam, jaką historię przedstawiła w swojej najnowszej książce L... Recenzja książki Sekret sióstr

Noc, która zmieniła wszystko

20.08.2022

Książkę Wojciecha Chmielarza wraz z lnianą torbą promująca Długa noc udało mi się wygrać w konkursie na czytelniczym blogu kryminalnatalerzu.pl, który dzielnie i sprawnie prowadzi Martyna Ch. Cóż mogę napisać prócz tego, że wychodziłam z siebie, by jak najprędzej dorwać się do lektury. Stęskniłam się za komisarzem Mortką. Łapiemy ponownie konta... Recenzja książki Długa noc

Bilans win

WYBÓR REDAKCJI
14.08.2022

Pamiętam wydarzenie, gdy miałam lat 5-6 i w okresie około bożonarodzeniowym zniknęłam rodzicom z oczu. Byliśmy w sklepie, ogromnie się nudziłam, a za oknem zaczął padać śnieg. Wymknęłam się cicho na dwór i zaczęłam powoli iść przed siebie, patrząc tylko na wirujące płatki i próbując złapać je na język. Rodzice szybko mnie znaleźli, nie wiem, czy n... Recenzja książki To jej wina

Rozdźwięk w rodzinie

9.08.2022

Co dla nas oznacza codzienność? Większość dni jest po prostu… szara, nijaka… dom->praca->zakupy->dom. Nie co dzień zdarzają się sytuacje, które wywracają nasz byt do góry nogami lub doszczętnie burzą pieczołowicie budowane fundamenty. Jednak taką sytuację przeżyli podczas weekendu bohaterowie powieści Roisin Meaney. Ten specjalny weekend był je... Recenzja książki Rocznica

Sąsiedzka gra pozorów

2.08.2022

Podobno dobry sąsiad to skarb. Trudno trafić na takiego pomocnego, empatycznego, który w razie potrzeby pomoże, uszanuje nasze zwyczaje, wybaczy grzeszki i sam przy tym nie będzie aspołeczny i arogancki. A sąsiedzi wszystko widzą i wszystko słyszą… szczególnie w małych lokalnych społecznościach. Zawsze ktoś patrzy... Rikke, jej mąż i dwójka dzi... Recenzja książki Sąsiadka

Prawda kontra prawdopodobieństwo

27.07.2022

Jako czytelnik jestem przyzwyczajona nie tylko do rodzimych świetnych kryminałów, ale również do literatury skandynawskiej czy amerykańskiej. Gdy przez czysty przypadek trafiłam na kryminał napisany przez hiszpańskiego Autora, od razu nabrałam ochoty, by bliżej zapoznać się z historią dziejącą się na wybrzeżu Costa Blanca. Dziennikarz Gabriel C... Recenzja książki Gabriel Caballero

Życie rozdarte snem

22.07.2022

Na portalu lubimyczytac.pl ukazał się konkurs, w którym można było zadać pytanie Alicji Sinickiej i wygrać jej najnowszą książkę, gdy pytanie zostanie użyte w wywiadzie. Udało się mi się i otrzymałam egzemplarz. Byłam niezwykle ciekawa, czy lektura przypadnie mi go gustu, albowiem jeszcze nie miałam możliwości, by przeczytać poprzednie książki Aut... Recenzja książki Uśpiona

Emocjonalny bagaż

WYBÓR REDAKCJI
19.07.2022

Czy zdarzyło się Wam życiu popełnić błąd, mylnie ocenić sytuację, dać się zmanipulować i zamiast wyczuć czające się zagrożenie wziąć wydarzenie za dobry omen? Mnie niestety tak. Bohaterka najnowszej powieści Jess Ryder też popełniła tragiczny w skutkach błąd. Zakochała się w swoim pracodawcy. Lily została zatrudniona w domu bogatego wdowca jako... Recenzja książki Druga żona

Wchodzicie do gry?

WYBÓR REDAKCJI
12.07.2022

„Witajcie na Caravalu! To najwspanialsze widowisko na lądzie i morzu. Tutaj zobaczycie więcej cudów, niż wielu ludzi ma okazję oglądać w ciągu całego życia. Tu będziecie pić magię wielkimi haustami i kupicie sny w butelce. Zanim jednak wejdziecie do naszego świata, pamiętajcie, że to tylko gra. To, co dzieje się za tymi wrotami, może was przerazić... Recenzja książki Caraval

Kwiaty rodem z baśni

8.07.2022

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem trochę zafascynowana Francją. Począwszy od ciekawej i zagmatwanej historii, poprzez filmy na literaturze kończąc. Miałam okazję przebywać w przepięknym, urokliwym Paryżu, pływać po Sekwanie, pić małą czarną w jednej z licznych kawiarenek i zajadać się świeżymi, maślanymi rogalikami kupionymi w Boulangerie. Miło wspom... Recenzja książki Kwiaty z cukru

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl