Recenzje książki "Anioł z Warszawy. Historia miłości i bohaterstwa Ireny Sendlerowej"

Dodaj swoją recenzję

Być jak Irena.

31.05.2022

Warszawa, 1940 rok; codzienność wydawała się wtedy jeszcze bezpieczna. Co prawda chodziły słuchy o atakach Niemców, jednak uważano to w dużej mierze za plotki. Do czasu. Gdy wrodzy żołnierze zgodnie z rozkazami dzielą miasto, przesiedlając Żydów do nowo utworzonego getta, na mieszkańców padł blady strach. Już wcześniej na ludność żydowską nakłada... Recenzja książki Anioł z Warszawy. Historia miłości i bohaterstwa Ireny Sendlerowej

Piękna książka

7.05.2022

Bardzo lubię książki o tematyce II wojny światowej, więc z miłą chęcią sięgnęłam po "Anioła z Warszawy" i muszę przyznać, że jak każda książka o tej tematyce ta również porusza serca. Powieść piękna jak również zatrważająca, szokująca i wzruszająca. Postać pani Ireny Sendlerowej powinien znać każdy, dzięki tej książce możemy poznać więcej szczegół... Recenzja książki Anioł z Warszawy. Historia miłości i bohaterstwa Ireny Sendlerowej

Powieść o kobiecie, która inspiruje...

1.02.2022

"Drzwi się otworzyły. Dziesięć kroków. Dwadzieścia. Pierwszy róg, drugi. Udało się. Światło poranka kładło się złotym jedwabiem na bruku. Był 1 czerwca 1942 roku. Niemowlę w jej torbie nazywało się teraz Helena i właśnie rozpoczęło drugie życie." "Anioł z Warszawy" to powieść, która dotyka bolesnych fragmentów naszej historii, to książka o kobiec... Recenzja książki Anioł z Warszawy. Historia miłości i bohaterstwa Ireny Sendlerowej

Wyjątkowa lektura o niesamowitej kobiecie!

28.01.2022

Lea Kampe to pseudonim niemieckiej autorki. Iris Claere Mueller urodziła się w 1971 roku w Mannheim. Studiowała germanistykę, filozofię i nauki polityczne na Uniwersytecie w Heidelbergu. Następnie przeniosła się do USA, gdzie zrobiła doktorat na renomowanym Uniwersytecie Yale. Od 2005 roku mieszka ze swoim partnerem w Salerno na południu Włoch. W ... Recenzja książki Anioł z Warszawy. Historia miłości i bohaterstwa Ireny Sendlerowej

Anioł z Warszawy

28.01.2022

Lea Kampe "Anioł z Warszawy" Historia miłości i bohaterstwa Ireny Sendlerowej, Regularnie sięgam po książki dotyczące II wojny światowej, a także Zagłady, nie tylko reportaże, ale również powieści. Zdaję sobie sprawę, że szczególnie te ostatnie są dla autora nie lada próbą, a jeśli jeszcze zawierają bohaterów, którzy w jakiś sposób zapisali się... Recenzja książki Anioł z Warszawy. Historia miłości i bohaterstwa Ireny Sendlerowej

Jak niewiele potrzeba, by ogrzać ludzkie serce.

24.01.2022

"Zapewnienie sobie bezpieczeństwa to żadne tchórzostwo! Tak samo jak wola życia i przetrwania. To prawo przynależne nam wszystkim od urodzenia. Prawdziwym tchórzostwem byłoby nie domagać się tego prawa i go nie bronić. Pewien starszy mężczyzna powiedział mi dzisiaj, że naszym obowiązkiem jest dać świadectwo. I miał rację. Ale to będzie możliwe tyl... Recenzja książki Anioł z Warszawy. Historia miłości i bohaterstwa Ireny Sendlerowej

Irena - kobieta, która inspiruje

24.01.2022

Czy lubicie czytać książki o bohaterach wojennych? Ja uwielbiam, dlatego sięgnęłam po najnowszą książkę Lea Kampe „Anioł z Warszawy. Historia miłości i bohaterstwa Ireny Sendlerowej”. Irenę Sendlerową „Jolantę” znają prawie wszyscy. Ta dziewczyna uratowała mnóstwo żydowski dzieci przed śmiercią. Oprócz dzieci uratowała również dorosłe osoby. Czy ... Recenzja książki Anioł z Warszawy. Historia miłości i bohaterstwa Ireny Sendlerowej

"Anioł z Warszawy. Historia miłości i bohaterstwa Ireny Sendlerowej"

19.01.2022

„Dzieci… są dla nas, dorosłych, jak zapach kwiatów. Są blaskiem świetlika i każdego dnia dziękuję losowi, że przyniósł mi je tak licznie jak fale niosą muszle.” Wybuch II wojny światowej spowodował, że zło rozpętało się na ziemi z niespotykaną do tej pory siłą. Irena Sendler nie potrafiła się temu biernie przyglądać. Od samego początku wojennej z... Recenzja książki Anioł z Warszawy. Historia miłości i bohaterstwa Ireny Sendlerowej

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl