Recenzje książki "Anna Karenina"

Dodaj swoją recenzję

Anna Karenina

5.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Anna Karenina" towarzyszyła mi wytrwale przez ostatni miesiąc. Arcydzieła Lwa Tołstoja słuchałam w doskonałej interpretacji Marcina Trońskiego który przez ponad 2000 minut czarował mnie nienaganną dykcją i miłym dla ucha tembrem głosu. To oczywiście nie było moje pierwsze spotkanie z tą powieścią bo jako licealistka (wieki temu), będąc zafascynow... {} Recenzja książki Anna Karenina

@nika.mail@nika.mail {}× 9

"Ja mogę żyć tylko sercem, wy zaś żyjecie według zasad "

8.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść zaliczana do kanonu literatury rosyjskiej. Klasyka. Wielu ją uwielbia, równie wielu nienawidzi. Tym razem po dzieło sięgnęłam z polecenia polonistki. Miała rację- tę prozę czyta się jak gdyby poezję. Opisy bywają gęste, lecz ani trochę nie męczą. Wszechobecna tematyka i odnośniki historyczne tez sądzę, że nie będą nikomu przeszkadzać. Hist... {} Recenzja książki Anna Karenina

@mariantonina@mariantonina {}× 2

Anna

22.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek W 1873 roku Tołstoj zaczął pisać nową powieść, «Anna Karenina», a za impuls do stworzenia jej stworznia posłużyło natchnienie prozą Puszkina. Zaczynają się pojawiać pytania: dotyczące sensu i celu życia, losu szlachty i ludzi, relacji między miastem a wsią, życia i śmierci, miłości i szczęścia, rodziny i małżeństwa oraz itd. Sformuł... {} Recenzja książki Anna Karenina.

@Christina@Christina {}× 8

Bo to zła kobieta była...

13.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O powieści Lwa Tołstoja „Anna Karenina” wypisano rzeki atramentu i wygłoszono kilometry opinii. „Anna Karenina” dla wielu pozostaje arcydziełem. Dla mnie też. Dlatego nie godnam nawet pióra podnosić, by oceniać ten utwór. Wracając jednakże do lektury po wielu latach, odkrywam w niej bądź to inne, bądź to nowe odcienie albo też inspiruje mnie ona d... {} Recenzja książki Anna Karenina t. II

Anna Karenina

2.09.2014

"Anna Karenina" to opasłe tomisko pełne opisów, które dominują nad dialogami.Książkę tę współcześnie określa się jako love story, romans w odległej Rosji. O ile wiem, liczba stron niektórych odpycha, ale opis i szum wokół powieści zaostrza apetyt. A potem są nieprzychylne oceny i rozczarowanie.Czy prawidłowo? Lew Tołstoj to rosyjski powieściopisa... {} Recenzja książki Anna Karenina

"Żyć tylko sercem"

13.03.2013

Nasza głowa jest pełna imion i nazwisk, których nie sposób zliczyć. Każde z nich kojarzy nam się z pewną osobą, postacią literacką, czy filmową. Założę się, że wszystkim znana jest kombinacja „Anna Karenina”, jak nie to należy nadrobić zaległości! Gdy w poszukiwaniu jakiejś ciekawej lektury pośród półek biblioteki wpadłam na twórczość Tołstoja zade... {} Recenzja książki Anna Karenina

Anna Karenina czyli powieść o XIX wiecznej arystokracji

12.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już od dawna chciałam przeczytać tę książkę. Powód jest prosty - uważam, że klasyka jest warta poznania, by móc wyrobić sobie odpowiednie zdanie o pozostałej części literatury. Zresztą filmy i inne książki, uwielbiają odniesienia do starych, dobrych lektur. "Anna Karenina" to powieść, która opowiada o losach trzech rosyjskich rodzin z wyższej kla... {} Recenzja książki Anna Karenina

@Ailis@Ailis {}× 1

Anna Karenina - Lew Tołstoj

3.09.2012

Lew Tołstoj to według mnie najlepszy rosyjski pisarz. On nie opowiada, on snuje swoją opowieść w taki sposób, że dech zapiera. Jego bohaterowie są bardzo realistyczni. Przeżywają prawdziwe problemy, targają nimi burzliwe uczucia, popełniają błędy, kochają, nienawidzą, śmieją się, płaczą. Budzą sympatię, złość, irytację, nienawiść. Prawdziwi ludzie ... {} Recenzja książki Anna Karenina

@MarKo@MarKo {}
  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe