Recenzje książki "Bardzo długie popołudnie"

Dodaj swoją recenzję

Ciekawy debiut

22.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Inga Vesper i jej debiut autorski zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. Zazwyczaj czytam kryminały osadzone we współczesności, więc rok 1959 odrobinę mnie odstraszał, jednak niepotrzebnie. Była to cudowna podróż w przeszłość prosto na kalifornijskie przedmieścia Sunnylakes. Choć cudowna to może nie najtrafniejsze określenie biorąc pod uwagę tło społe... {} Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

Lekturę niemal się pochłania

29.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ameryka w latach pięćdziesiątych to niewątpliwie dość oryginalne osadzenie fabuły powieści, którą określiłabym mianem książki obyczajowej z zadatkami na całkiem dobry kryminał. Jeżeli dodamy do tego ciekawe, niezwykle poruszające wątki walki płci i rasy o swoje prawa, wychodzi nam naprawdę udany debiut, który swoją tematyką ma szansę zaistnieć na ... {} Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

American dream

26.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Bardzo długie popołudnie" to kryminalny debiut Ingi Vesper - dziennikarki, która pokochała deszczową Anglię. Jej powieść to obnażenie prawdy o amerykańskim śnie, do którego wszyscy dążyli. Pewnego letniego popołudnia w Sunylakes swoje obowiązki pomocy domowej wykonuje czarnoskóra Ruby Wright. Jednak ten początkowo nudny i rutynowy dzień zmienia s... {} Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

Imitacja szczęścia

30.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Idylliczne przedmieście – jednorodzinne domki, idealnie przystrzyżone trawniki, w nowoczesnych kuchniach panie domu, pilnujące dzieci i przygotowujące obiad dla mężów, czekające na moment, gdy ci „Budowniczowie Ameryki” wrócą z pracy. Taką rodziną są Haneyowie. Do czasu, gdy pani Haney znika bez śladu, zostawiając po sobie tylko plamę krwi w kuchn... {} Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

Amerykański koszmar

15.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„BARDZO DŁUGIE POPOŁUDNIE” Inga Vesper Wydawnictwo Słowne Moje pierwsze spotkanie z autorką Ingą Vesper uważam za bardzo udane. Jej powieść „Bardzo długie popołudnie” przypadło mi do gustu. Czas i miejsce akcji powieści to rok 1959 Kalifornia. Wiadomo w tych latach ciemnoskórzy nie mieli nic do gadania. Dla białych byli tylko tanią siłą roboczą.... {} Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

Codowne życie na pokaz ... a wewnątrz fałsz i mordercza obłuda

12.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lata pięćdziesiąte w słonecznej Kalifornii, pośród zamożnych ludzi, żyjących w idealnie ułudnym świecie. Cisza, spokój i marazm. Jakim prawem ktokolwiek próbował zakłócić tę cudowną idyllę? W takie piękne popołudnie znika Joyce Haney. Jedyny ślad stanowiący o tym, że mogło wydarzyć się coś złego stanowią plamy krwi w kuchni. Czarnoskóra Ruby Wrigh... {} Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

@malgosialegn@malgosialegn {}× 1

Kraina ze snu

9.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Imitacja szczęścia. Tyle że imitacja to tylko podróbka. Coś nieprawdziwego”. „Bardzo długie popołudnie”, to kryminał na przyzwoitym poziomie, który ma wiele do zaoferowania. Rewelacyjnie odtworzone realia czasu i miejsca. Przytłaczający upał lata i równie przytłaczające poczucie życia w tamtych czasach, kiedy władza mężczyzny była nieograni... {} Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

@gala26@gala26 {}× 17

Bardzo długie popołudnie

6.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziś na tapecie kryminał, który miał polską premierę 2 czerwca, "Bardzo długie popołudnie" autorstwa Ingi Vesper. Na wstępie powiem, że lekkie pióro autorki bardzo przypadło mi do gustu. Jak to w kryminałach bywa, każdy następny rozdział podsuwał coraz to inne rozwiązanie zagadki. Im więcej faktów dostarczała autorka, tym bardziej mój punkt widzen... {} Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl