Recenzje książki "Całopalenie"

Dodaj swoją recenzję

Nawiedzony dom

6.03.2022

„Dom próbował się umościć w najgłębszych zakamarkach jestestwa Marian, przejmował nad nią kontrolę” Nawiedzone domy to chyba jeden z najbardziej popularnych motywów w popkulturze. Chyba nie zliczę, ile sama filmów obejrzałam o złowieszczych domach. Lubicie ten motyw? Czy macie już jego przesyt? A może uważacie, że ten temat jest już tak wykorzyst... Recenzja książki Całopalenie

Klasyka horroru? Słabiutko...

7.01.2021

"Całopalenie" Roberta Marasco to ponoć jedna z najważniejszych powieści grozy wydana po raz pierwszy w 1973 roku. Czy zrobiła na mnie wrażenie? Ben i Marian Rolfe wynajmują okazałą posiadłość na lato. Jest to mega okazja, a Marion czuje się jak ryba w wodzie gdy ma wokół siebie antyki i inne bibeloty, którymi może się zajmować. Jedynym warunkiem ... Recenzja książki Całopalenie

@pola841@pola841 × 2

Dom pułapka

18.08.2020

"Całopalenie" uznawana jest za jedną z najważniejszych powieści grozy Stanów Zjednoczonych. Przez znawców gatunku stawiana na pierwszym miejscu wraz z "Egzorcystą" i "Dzieckiem Rosemary". Opowiada ona o rodzinie Rolfe'ów:Marian, Benie i Davidzie, którzy zmęczeni życiem w małym mieszkanku w kamienicy w dzielnicy Queens, postanawiają wynająć dom na... Recenzja książki Całopalenie

Z dreszczykiem

24.07.2020

Co byście zrobili, gdyby ktoś zaoferował Wam wspaniały dom, z basenem i prywatną plażą, tylko do Waszej dyspozycji, na całe lato za śmieszne pieniądze?? Myślę, że nikt nie wahałby się ani chwili i przyjął propozycję. Tak też zrobiła rodzina Marian Rolf, która wraz z mężem i synem, mając dosyć lata w dusznym i ciasnym mieszkaniu w mieście, szukała ... Recenzja książki Całopalenie

Czar starych opowieści grozy

18.06.2020

Cenię dzieła, które zostały napisane dekadę lub dwie temu, gdyż w tych opowieściach tkwi zupełnie inne przesłanie i jest coś, za czym współczesny człowiek odczuwa skrywaną tęsknotę. Nie ma tam, nowoczesnych technologii, telefonów komórkowych czy listów elektronicznych. "Całopalenie" opowiada historię pewnej rodziny, która gnieździ się w małym mies... Recenzja książki Całopalenie

Całopalenie

8.06.2020

„Całopalenie” Robert Marasco Marian miała dość mieszkania w kamienicy. Wszystko zdawało się kurczyć z roku na rok coraz bardziej. Brak prywatności i ciągły gwar przeszkadzały jej najbardziej. Benowi i Davidowi nie doskwierało to tak jak jej, ponieważ to ona większość czasu spędzała w domu. Pewnego dnia przeglądając ogłoszenia w gazecie na... Recenzja książki Całopalenie

@ReniBook@ReniBook × 2

Całopalenie

14.05.2020

"Całopalenie" to literatura grozy w starym dobrym stylu, który uwielbiam, a do tego jest ponadczasowa. Książka wydana była w 1973r., a w tym roku 22 kwietnia wydało ją wydawnictwo Vesper w Polsce. Na podstawie tej opowieści powstał również film o tytule "Spalone ofiary" w 1976r. Kojarzę go trochę z dzieciństwa i pamiętam z niego tą wielką, wspania... Recenzja książki Całopalenie

klasyka nawiedzonych domów

14.05.2020

Całopalenie to kolejna klasyka powieści grozy wydana przez @wydawnictwo_vesper Tym razem czytelnik musi się zmierzyć z niepokojem wywoływanym przez autora, który przenosi nas swoją historią do nieco podniszczonej, jednak niewątpliwie zapierającej dech w piersiach posiadłości. Wraz z Marian, jej synem, mężem i jego ciotką mamy spędzić wakacje w tym... Recenzja książki Całopalenie

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl