Recenzje książki "Claude i Camille"

Dodaj swoją recenzję

Malarz i muza

4.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwszą, przeczytaną przeze mnie książką z serii Impresjoniści, była "Zakochana modelka" poświęcona ostatnim tygodniom życia Van Gogha. Natomiast w przypadku "Claude i Camille" rzecz opisana jest na przestrzeni wielu lat. Autorka nie skupia się jedynie na krótkim okresie z życia Moneta, kiedy towarzyszyła mu jego muza, ale pokazuje malarza już w... {} Recenzja książki Claude i Camille

@Asamitt@Asamitt {}× 2

Rozumieć czy kochać?

7.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moja miłość do sztuki (w szczególności do impresjonizmu francuskiego) sprawia, że pozycje książkowe podobne do tej obowiązkowo muszą pojawić się na półkach mojej biblioteczki. Zapowietrzam się z radości, gdy wypatrzę w nowościach kolejną książkę o Van Goghu, Degasie, Renoirze... Rzadko zdarzają się biografie na miarę tych pisanych przez Irvin... {} Recenzja książki Claude i Camille

O sztuce i miłości - pięknie

21.09.2011

Impresjonizm, spośród wszystkich kierunków sztuki najbardziej do mnie przemawia. Tym chętniej sięgnęłam po powieść Stephenie Cowell. Wystarczyło spojrzeć na urzekającą okładkę, czyż nie jest piękna? Przyciąga uwagę, nie pozwala się oderwać, zachęca do otwarcia książki. Poprzez swoją delikatność i subtelność, idealnie komponuje się zarówno z treścią... {} Recenzja książki Claude i Camille

Claude i Camille

30.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Odkąd tylko pamiętam, malarstwo wzbudzało we mnie w pewien sposób respekt i duży szacunek do artystów tego rodzaju sztuki. W szkole z przyjemnością uczyłam się o malarzach, podziwiałam ich dzieła i w pewien sposób zazdrościłam umiejętności tworzenia tak pięknych, a niekiedy kontrowersyjnych rzeczy dla danej epoki. Szczerze mogę rzec, że to właśnie ... {} Recenzja książki Claude i Camille

"Przez ciernie do gwiazd"

19.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tyle się mówi o tym, że nie należy oceniać książki po okładce. Całkowicie się z tym zgadzam, co nie zmienia faktu, że dzieło pt. “Claude i Camille” to wspaniały duet ciekawej treści i pięknej oprawy graficznej. Często przerywałam czytanie, aby ponownie spojrzeć na okładkę przedstawiającą piękny obraz kobiety z parasolką lub obracałam wolumin w dło... {} Recenzja książki Claude i Camille

@Deline@Deline {}

Niezwykła historia miłości Claude'a i Camille.

18.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zawsze interesowało mnie, jak żyli artyści - malarze, muzycy czy poeci - ponieważ są to ludzie wrażliwi, a takie osoby o wiele intensywniej od innych kochają i nienawidzą, cierpią i wpadają w stan euforii. Ciekawiło mnie również, czy ich pasja spotykała się ze zrozumieniem najbliższego otoczenia, czy raczej uważani byli za szaleńców. To były główne... {} Recenzja książki Claude i Camille

Claude i Camille

26.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli już w trakcie lektury mam ochotę przenieść się w czasy, w których toczy się akcja to wiem, że natrafiłam na książkę wyjątkową, do której na pewno będę niejednokrotnie wracała. Taką pozycją (ku mojej radości) okazała się być "Claude i Camille" autorstwa Stephanie Cowell. Powieść ta opowiada historię życia wielkiego Moneta, wspaniałego malarza... {} Recenzja książki Claude i Camille

@Annie01@Annie01 {}× 1

"Claude i Camille"

19.02.2011

Na powieść Stephanie Cowell miałam ogromną chęć odkąd pierwszy raz ujrzałam okładkę owej książki. Świeżo po lekturze z czystym sumieniem stwierdzam, iż intuicja i tym razem mnie nie zawiodła. Opis widniejący z tyłu oprawy skupia się przede wszystkim na romansie między malarzem i Camille. Taki sam wniosek wysnuć można chociażby z tytułu dzieła pani... {} Recenzja książki Claude i Camille

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe