Recenzje książki "Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji"

Dodaj swoją recenzję

Czas nudy. Historia ciężkiej przeprawy

1.02.2022

Po ,,Czas Gierka'' Gajdzińskiego sięgałam bez większych oczekiwań – ot, myślałam, poczytam sobie wreszcie o człowieku, którego nazwisko bardzo często padało jako odpowiedź na jedno z pytań umieszczonych w ankiecie, którą miałam pecha przeprowadzać na studiach. Pecha, bo ankieta była tragicznie skonstruowana i tak tendencyjna, że momentami ze wstyd... Recenzja książki Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji

Pomożecie? Pomożemy!

20.01.2022

Dla wielu z Was czasy komunizmu w Polsce to prehistoria, o której słucha się lub czyta z niedowierzaniem i kiepsko skrywanym sceptycyzmem. No bo jak to możliwe, że na założenie telefonu czekało się kilkanaście lat, mięso i cukier kupowało na kartki a po pralkę czy lodówkę stało w dlugich kolejkach bez żadnej gwarancji, że uda się kupić wymarzony s... Recenzja książki Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji

@nika.mail@nika.mail × 12

Za Gierka ''trochę serka"?

25.12.2021

Czy aby na pewno? Czy słusznie mówi się o złotej dekadzie gierkowskiej? Co mają ze sobą wspólnego szynka Krakus, znany napój gazowany, wódka Żytniówka i Fiat 126 p.? Który kraj miał być ''najweselszym barakiem w obozie komunistycznym". O tym wszystkim przeczytamy w najnowszej książce Piotra Gajdzińskiego, autora wielu publikacji. W tym roku minęła... Recenzja książki Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji

„Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji” Piotra Gajdzińskiego, czyli schyłek PRL konkr...

9.12.2021

„Coraz bardziej rozkochiwał się we władzy, coraz bardziej czuł się mężem opatrznościowym, genialnym demiurgiem przekształcającym Polskę w socjalistyczny raj. […] Nie miał z kim przegrać. Poza rzeczywistością. „Nierzeczywistą rzeczywistością”, do połowy dekady piękną, bo smakującą szynką Krakus, wódką Żytnią, pepsi-colą, papierosami Marlboro i s... Recenzja książki Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji

@Orestea@Orestea × 6

Czas Gierka

7.12.2021

Edward Gierek to z pewnością postać o której każdy słyszał. Dekada gierkowska zapisała się tak mocno w najnowszej historii Polski, że nawet najmłodsze osoby mają świadomość kim był nieżyjący już polityk i co działo się za czasów jego rządów. Nie dziwi więc, że powstała książka o tak mocnej postaci, jeśli chodzi o polską politykę. "Czas Gierka. Epo... Recenzja książki Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji

Ach co to był za cukierek!!!

26.11.2021

„Słuszną linię ma nasza władza”. „Miś” „Chcesz cukierka, idź do Gierka. Gierek Ci da, bo dużo ma” powiedzonko, które gościło w naszych domach, do dziś jest powtarzane w nieco zmienionej formie (której tutaj nie przytoczę, ponieważ jest wulgarna), gdy je słyszymy, od razu widzimy lata 70 – te i polskie wstawanie z kolan. Och c... Recenzja książki Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji

Epoka socjalistycznej dekadencji

24.11.2021

Czasy młodości dla wielu czytelników to właśnie epoka Gierka. Sięgnęłam po tę pozycję z ciekawości. Nie było mnie jeszcze na świecie, kiedy żył i rządził Edward Gierek, więc dla mnie totalną abstrakcją było, kiedy w domu starszych przyjaciół mówiło się: "A za Gierka to było"... Kiedy dowiedziałam się o tej książce, natychmiast po nią sięgnęłam. I ... Recenzja książki Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji

@beatazet@beatazet × 4

Czas Gierka

23.11.2021

Piotr Gajdziński "Czas Gierka" Epoka socjalistycznej dekadencji, Urodziłam się w dekadzie Edwarda Gierka. Przyznam jednak, że niewiele pamiętam z tamtych czasów, raczej beztroskie dzieciństwo niż najpierw wyjątkowo pełne, a potem coraz bardziej puste półki sklepowe. Nawet kartki żywnościowe kojarzą mi się raczej ze stanem wojennym i czasami już... Recenzja książki Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl