Recenzje książki "Duma i uprzedzenie"

Dodaj swoją recenzję

ZAMĄŻPÓJŚCIE NAJWAŻNIEJSZE!

11.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od dawna obiecywałam sobie lekturę "Dumy i uprzedzenia". Po tym, jak kilkanaście razy. (nie przesadzając), obejrzałam sześcioodcinkowy serial z Jennifer Ehle i niesamowitym Colin'em Firth, w końcu postanowiłam na poważnie zabrać się za spełnienie swojej obietnicy. Elizabeth Bennett jest inteligentną, zabawną, młodą kobietą. Wraz z czterema sios... {} Recenzja książki Duma i uprzedzenie

Jane Austen: Duma i uprzedzenie

28.09.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niektóre książki trzeba po prostu znać i aż wstyd się przyznać, że ich się nie czytało lub nie oglądało filmu (opcja dla osób, które nie czytają). Mam wiele powieści, z którymi muszę się w najbliższym czasie zapoznać. Tak miałam na przykład z fenomenalnym "Wielkim Gatsby'm" F. Scotta Fitzgeralda lub nadal nie przeczytaną trylogią "Władcy pierścieni... {} Recenzja książki Duma i uprzedzenie

@Zuzialove @Zuzialove

Perła klasyki

6.06.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W mojej domowej biblioteczce znajduje się bardzo wiele książek zarówno z literatury powszechnej, jak i klasyki. Niektóre z nich otaczam szczególnym sentymentem – zwłaszcza te, które dostałam w prezencie. Jedną z takich perełek jest Duma i uprzedzenie Jane Austen. Książka po raz pierwszy została wydana w 1813r. pod pierwotnym tytułem Pierwsze wrażen... {} Recenzja książki Duma i uprzedzenie

@sznurowado @sznurowado

Perypetie miłosne

20.03.2014

"Duma związana jest z tym, co co sami o sobie myślimy, próżność zaś z tym, co chcielibyśmy, żeby inni o nas myśleli." Myślę, że w życiu przychodzi wreszcie taki moment, kiedy wszystko co znamy nagle zaczyna nam się nudzić i nie przynosi już takiej radości jak zwykle. Monotonność w życiu doprowadza nas do nie najlepszego stanu. Dlatego czasem... {} Recenzja książki Duma i uprzedzenie

@KlaudusS @KlaudusS

Anglia na przełomie XVIII i XIX wieku

19.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Życie przeciętnej rodziny Bennet raptownie zmienia przyjazd bogatego i stojącego wysoko w hierarchii społecznej mężczyzny Charlesa Bingleya. Głowa rodziny oraz ojciec pięciu córek, za namową żony wyrusza do posiadłości znamienitego gościa, aby serdecznie go powitać. Pani Bennet jest z tego powodu bardzo rada i nie kryje pewności, że bogaty młodzien... {} Recenzja książki Duma i uprzedzenie

@Madame_K @Madame_K

Jane Austen - "Duma i uprzedzenie"

2.07.2012

Jak to jest znaleźć się w innym kraju w zupełnie innej kulturze i czasach? Fantastycznie, jeżeli znajdziemy się tam przez lekturę „Dumy i uprzedzenia”. Przez długi czas biłam się z myślami czy przeczytać czy też nie przeczytać tej książki. Myślałam sobie, że na ‘tanie” romansidła trzeba mieć nastrój no a ja jakoś nie bardzo go miałam przez cały rok... {} Recenzja książki Duma i uprzedzenie

@Liv @Liv

Duma i uprzedzenie

13.06.2012

Jane Austen to z pewnością jedna z najlepszych osiemnastowiecznych powieściopisarek. Jednak jest to tylko powszechna opinia. Tak naprawdę pani Austen to silna kobieta, która w swoim życiu przeżyła niejednokrotne rozczarowanie miłosne. I właśnie z takich powodów zaczęła pisać. Duma i uprzedzenie została napisana w 1813 roku, kiedy pisarka podróżowa... {} Recenzja książki Duma i uprzedzenie

@donna412 @donna412

Duma i uprzedzenie

20.04.2012

Książka naprawdę mnie wciągnęła. Styl Jane Austen bardzo mi się spodobał. Jej przemyślenia i analizy zachowań poszczególnych postaci były ciekawe i dzięki nim mogłam bardziej wczuć się w treść powieści. Chyba każdy się ze mną zgodzi, że najbardziej intrygującą postacią jest pan Darcy. Niby dumny i dbający tylko o siebie i o swoje interesy człowiek,... {} Recenzja książki Duma i uprzedzenie

@Gumciobook @Gumciobook
{}