Recenzje książki "Dusza bez Boga"

Dodaj swoją recenzję

Wszyscy szukamy sensu

5.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od momentu, gdy dzieci potrafią mówić nieustannie zadają pytania o to dlaczego są gwiazdy, skąd są kwiaty, czemu jesteśmy i wiele innych. Potrzeba wiedzy na temat otaczającego nas świata jest w nas, ludziach, zakorzeniona w zasadzie od zawsze. Już nasi pradawni przodkowie czuli, że świat musi mieć jakieś wytłumaczenie, że za jego stworzeniem musi ... {} Recenzja książki Dusza bez Boga

Czy jest Ci dobrze z byciem niczym?

3.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo często sami nadajemy negatywne znaczenie słowom czy sforumłowaniom neutralnym. Tak właśnie jest w przypadku odpowiedzi, której Katherine Ozment udzieliła swojemu dziecku na pytanie o to ,,czym są?''. Odpowiedź ta brzmiała ,,niczym''. I kiedy tylko matka uświadomiła sobie, jak źle lub dwuznacznie może to brzmieć w uszach dziecka wpadła w pew... {} Recenzja książki Dusza bez Boga

@Chassefierre@Chassefierre {}× 21

Ozment nie boi się zadawać trudnych pytań

20.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dusza bez Boga jest porywającą pozycją. Autorka prowadzi swoje religijne śledztwo (bo tak to chyba można nazwać) z dużą skrupulatnością. Prowadzi nas przez kilka pokoleń amerykanów i ich podejścia do wiary, na podstawie różnych wyznań. Dużą rolę odgrywają tu jej prywatne doświadczenia i to jak prawie całe swoje życie jej droga z kościołem się zbie... {} Recenzja książki Dusza bez Boga

@Patriseria@Patriseria {}× 1

Czym wypełnić pustkę po religii?

19.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Dusza bez Boga” Kathrine Ozment wydawała się książką, która odpowie na moje wątpliwości dotyczące religii i duchowości. Autorka opisała swoja historię życia religijnego, która jest dokładnie taka sama jak moja – w dzieciństwie i młodości byłyśmy religijne, by w dorosłym życiu całkowicie odsunąć się od Kościoła i religijnych praktyk. Jednak pojawi... {} Recenzja książki Dusza bez Boga

@LiterAnka@LiterAnka {}× 8

"Wiedziałam, że jesteśmy czymś... Ale czym?"

13.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autorka książki to dziennikarka i dawna redaktorka w National Geographic. Kobieta w czasach dzieciństwa i młodości była osobą wierzącą i praktykującą, ale nastąpił moment w jej życiu, w którym przestała utożsamiać się ze wspólnotą chrześcijańską. Podobnie było z jej mężem, który, chociaż innego wyznania — judaizmu, również nie jest już osobą prakt... {} Recenzja książki Dusza bez Boga

@viki_zm@viki_zm {}× 3

Szukanie sensu - bez Boga i po amerykańsku

28.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Eschatologia, aksjologia, etyka, … w filozofii od wieków znane i obracanie na każde stron problemy dotyczące fundamentów życia, doczekały się całej klasy odpowiedzi. Są między nimi rozwiązania głupie, zbyt utopijne, sprzeczne czy przesadnie zawiłe. Zbyt często ‘odbijają się’ tylko po korytarzach katedr filozofii i z reguły kompletnie nie pomagają ... {} Recenzja książki Dusza bez Boga

Szukanie sensu życia

{} WYBÓR REDAKCJI
4.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Piękną rzeczą jest stworzenie własnej religii we własnym sercu, by uniezależnić się od tradycji i ideałów z drugiej ręki. Życie wyda ci się później niepomniejszone, ale wspanialsze.” W naszym regionie kulturowym, religia stanowi jeden z ważniejszych elementów życia. Gdy przychodzimy na ten świat, zostajemy zawładnięci, wchłonięci i wciągnięci... {} Recenzja książki Dusza bez Boga

@Mirka@Mirka {}× 10

Jeśli nie religia - to co?

{} WYBÓR REDAKCJI
19.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zawsze uważałam, że ludzie wyznający jakąś religię mają łatwiej. Ich życie jest bardziej stabilne, uporządkowane, oni sami mają punkty odniesienia, wzorce czy schematy, wg których powinni się zachować w określonych sytuacjach. Wpasowanie się w ramy daje z pewnością większy komfort niż ulokowanie się poza nimi – co jest zresztą refleksją ogólną, ni... {} Recenzja książki Dusza bez Boga

@LetMeRead@LetMeRead {}× 30
  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe