Najważniejsze zasady „Ekonomii gastronomii”:
• Planujcie posiłki z wyprzedzeniem
• Kupujcie mądrze i oszczędnie
• Nie marnujcie jedzenia
• Zapełnijcie spiżarnie, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłku
• Róbcie dwa lub trzy posiłki z jednego
• Dokonujcie najlepszych wyborów na zakupach
• Z inwencją zamieniajcie resztki w nowe, ekscytujące dania
• Zamrażajcie i przechowujcie jedzenie, żeby starczyło wam na dłużej
W „Ekonomii gastronomii” chodzi o smaczniejsze jedzenie i mniejsze wydatki. Jej sekret to wybieranie możliwie najlepszych składników i ich optymalne wykorzystanie. Dzięki wielu smakowitym przepisom ten poradnik i książka kucharska w jednym pomoże wam w planowaniu i przywróci gotowaniu właściwe mu miejsce — w samym sercu rodzinnego życia.
Jak z kilograma fasoli wyczarować obiady na cały tydzień i jeść jak królowa? Jak z resztek chleba zrobić deser, a z połówki zwiędłego kalafiora kolację? To lepsze niż partyjka sudoku! Dzięki Allegrze i Paulowi marnowanie jedzenia wyda wam się okropnie nudne.
Karolina Domagalska, dziennikarka, ekolożka
Kupując tę książkę, wspierasz Federację Polskich Banków Żywności.
www. ekonomiagastronomia. nk.com.pl