Recenzje książki "Fortuna i namiętności. Klątwa"

Dodaj swoją recenzję

To nie Sienkiewicz!

24.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Małgorzata Gutowska Adamczyk należy do moich ulubionych pisarek. Wiem, że gdy sięgam po jej książki, nigdy się nie rozczaruję. Czy tak było i tym razem, kiedy sięgnęłam po powieść pani Małgorzaty? Akcja książki rozpoczyna się w 1733 roku. Na stosie ginie młoda kobieta oskarżona o czary. Tuż przed egzekucją spogląda w tłum gapiów i rzuca na nich k... {} Recenzja książki Fortuna i namiętności. Klątwa

Początek wciągającej sagi.

20.10.2015

(...)Porównanie „Fortuny i namiętności” do dzieł Sienkiewicza nie stawia według mnie tej książki w zbyt dobrym świetle. Choć wcale nie zamierzam podważać faktów takich jak ten, że Henryk Sienkiewicz był jednym z najwybitniejszych polskich twórców. Jednak taka analogia, o ile zostanie zrozumiana przez dojrzalszych czytelników, o tyle tych młodszych ... {} Recenzja książki Fortuna i namiętności. Klątwa

Fortuna i namiętności. Klątwa

4.05.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kunsztem literackim Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk zachwycam się od momentu przeczytania cyklu „Podróż do miasta świateł”. Jestem pod ogromnym wrażeniem, kiedy Polacy potrafią tak posługiwać się ojczystym językiem. Szanuję ich, podziwiam, a także staram się brać z nich przykład. Moim wielkim marzeniem jest posiadanie tak bogatego słownictwa oraz um... {} Recenzja książki Fortuna i namiętności. Klątwa

Gutowska-Adamczyk a powieść historyczna

2.05.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z twórczości pani Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znam dobrze pozycje typowe dla młodzieży. Już od pierwszej przeczytanej książki byłam pewna, że z miłą chęcią będę czytać jej kolejne tytuły. Gdy pojawił się szał na serie "Cukiernia pod Amorem", postanowiłam przeczekać to i po jakimś czasie sięgnąć po nią. Jednak do tej pory tego nie zrobiłam, niest... {} Recenzja książki Fortuna i namiętności. Klątwa

Łaskapańska na pstrym koniu jeździ

3.04.2015

Buzia w ciup, ręce w małdrzyk, wzrok skromnie skierowany w dół, to przystoi kobiecie. Każde inne zachowanie może zostać poczytane jako nieobyczajne. Jak w takich warunkach zdobyć to czego się pragnie? Sposób zawsze się znajdzie, chociaż czasem trzeba sięgnąć po środki bardzo radykalne ... Rzeczpospolita podzielona, Korona i Litwa objęte wrzeniem ... {} Recenzja książki Fortuna i namiętności. Klątwa

@Kasia9@Kasia9 {}

Fortuna i namiętności: Klątwa

23.03.2015

Małgorzatę Gutowską-Adamczyk na pewno wszystkie czytające ten post kobiety kojarzą z serią Cukiernia pod Amorem czy Podróż do miasta świateł. Mimo że obie serie mam na półce nie sięgnęłam po twórczość tej autorki... do czasu kiedy wyszła nowa powieść, a ja zaintrygowana opisem stwierdziłam "no dobra, przygodę z Gutowską-Adamczyk wypada już zacząć".... {} Recenzja książki Fortuna i namiętności. Klątwa

Fortuna i namiętność. Klątwa

6.03.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O pani Małgorzacie Gutowskiej-Adamczyk słyszałam już jakiś czas temu. Jednak ze mną jest tak, że często nie po drodze mi do polskich pisarzy, ale to nazwisko głęboko zapadło mi w pamięć i cały czas się czaję na serię Cukiernia pod Amorem, a teraz po lekturze pierwszego tomu serii Fortuna i namiętność, koniecznie muszę po nią sięgnąć. W Klątwie prz... {} Recenzja książki Fortuna i namiętności. Klątwa

M. Gutowska-Adamczyk w nowej odsłonie

6.03.2015

Z „Fortuną...” w moim przypadku było tak, że najpierw musiałam przyzwyczaić się do języka, jakim jest napisana, i do bohaterów, a potem, niepostrzeżenie dla mnie samej, już nie mogłam się od niej oderwać. A jaki żal był kończyć! (zwłaszcza że druga część ukaże się dopiero w przyszłym roku). Powiedzieć, że autorka zadbała o drobiazgowe odwzorowanie ... {} Recenzja książki Fortuna i namiętności. Klątwa

@PaulaK@PaulaK {}
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl