Recenzje książki "Mexican Gothic"

Dodaj swoją recenzję

Jedni kochają, drudzy nienawidzą, mnie zachwyca irracjonalnością.

11.02.2022

Cała historia zaczyna się bardzo tajemniczo i od razu wciąga. Noemi (główna bohaterka) i jej ojciec dostają niepokojący list od kuzynki Cataliny, która obecnie mieszka ze swoim mężem i jego rodziną w tzw. Wysokim Dworze. List brzmi jakby napisała go osoba chora psychicznie, dlatego Noemi wyrusza do rezydencji, żeby sprawdzić czy kuzynka nie pot... Recenzja książki Mexican Gothic

Nowy ulubieniec z elementem grozy

7.12.2021

„Mexican Gothic” to książka, która znalazła się na mojej liście ‘do przeczytania’ jeszcze w opcji anglojęzycznej, z powodu dobrych ocen i zachęcającej fabuły. Kiedy zobaczyłam, że Wydawnictwo Kobiece zaproponowało polską wersję w okolicach Halloween, natychmiast zamówiłam swój egzemplarz. „(..) kobiety muszą być lubiane, bo inaczej mają ciężko. N... Recenzja książki Mexican Gothic

Gotyk w Meksyku

2.12.2021

Głowna bohaterka, Noemi Taboada, otrzymuje informację o kiepskim stanie zdrowia kuzynki. List jest chaotyczny i niepokojący, więc dziewczyna wyrusza na meksykańską prowincję, aby na własne oczy przekonać się, jak się sprawy mają. Chora Catalina zamieszkuje wraz z mężem w Wysokim Dworze. Ponury, odludny dom wypuszcza macki także w stronę Noemi. Czy... Recenzja książki Mexican Gothic

Bardziej fantasy, niż gothic

5.11.2021

Najbardziej wyczekiwana książka roku, od momentu oficjalnej premiery bacznie śledziłam kiedy pojawi się na naszym podwórku literackim. Spodziewałam się mrocznej opowieści osadzonej w meksykańskich realiach, liczyłam na odrobinę folkloru miejscowego połączonego z klimatem lekkiego dreszczowca. Moje oczekiwania już po kilku stronach lektury prysły n... Recenzja książki Mexican Gothic

@ilona_m2@ilona_m2 × 2

MEKSYKAŃSKIE ZJAWY

4.11.2021

O starych nawiedzonych domach powstało setki, jeśli nie tysiące książek i pewnie jeszcze więcej filmów. Wydawać by się więc mogło, że temat ten został wyeksploatowany równie mocno jak stary poczciwy jelcz, który opuszcza garaż jedynie z okazji ważnych rocznic związanych z komunikacją miejską. I faktycznie, jeśli prześledzić powieści grozy o nawied... Recenzja książki Mexican Gothic

Groza doprawiona groteską z delikatnym romansem w tle

1.11.2021

Rzecz się dzieje w latach 50tych XX wieku. Główną bohaterką jest Noemi, dwudziestodwuletnia córka właściciela fabryki farb. Noemi jest piękna, pewna siebie, może mieć każdego mężczyznę, jakiego zapragnie, jest stałą bywalczynią wszystkich balów w mieście. Zupełnie nie na rękę jest dla niej sytuacja, gdy ojciec wysyła ją na prowincję, gdzie po ślub... Recenzja książki Mexican Gothic

Mexican Gothic

24.10.2021

Nie wiem dlaczego pominęłam fakt, że "Mexican Gothic" to powieść grozy. W ogóle nie zwróciłam na to uwagi. Jednak aura, która otula, a raczej dusi tę powieść, pozwala zaznać tej grozy. Główna bohaterka, Noemi, jedzie do Wysokiego Dworu. List, który wysłała kuzynka młodej kobiety zaniepokoił ojca Noemi, a także ją samą, dlatego musi sprawdzić, czy... Recenzja książki Mexican Gothic

Mroczna magia w meksykańskim miasteczku

19.10.2021

Mroczna, klimatyczna, pełna tajemnic historia... Noemi zostaje wysłana z misją, aby dowiedzieć się, czy aby wszystko w porządku u jej drogiej kuzynku Cataliny, która nie dawno wyszła za mąż. Co jest niepokojące? Wysłała dziwny, tajemniczy list. Meksykańska prowincja, a w niej ogromne domostwo: Wysoki Dwór - okryty tajemnicami i jeszcze dz... Recenzja książki Mexican Gothic

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl