Recenzje książki "Mity nordyckie"

Dodaj swoją recenzję

Świat niezwykłych mitów na nowo.

7.02.2024

Mitologia Nordycka powraca do łask, co widać po tym, jak chętnie wizerunki pradawnych bogów wykorzystywane są w filmach i serialach. Pytanie brzmi, ile prawdziwości i zgodności mają one z opowieściami powstałymi przed wiekami? @wydawnictwosbm przychodzi nam z pomocą wraz z książką "Mity Nordyckie". Znajdziemy tu wszystko a nawet i trochę więcej, ... Recenzja książki Mity nordyckie

Stare opowieści w nowym wydaniu

20.06.2023

Przed zaraniem dziejów (…) ani słońce nie świeciło, ani księżyc nie lśnił. Była tylko Otchłań Ziejąca, Ginnungagap, w której niezgłębionych czeluściach drzemała potężna pramagia. Mitologia nordycka zyskała ogromną popularność za sprawą hollywoodzkich produkcji, które bazowały na opowieściach o Thorze, Odynie czy Lokim. W konsekwencji, coraz więce... Recenzja książki Mity nordyckie

@migaczynka@migaczynka

Mity Nordyckie

18.06.2023

@ObrazekCzy lubicie mitologię Nordycką? Jeśli odpowiedź na pytanie brzmi TAK, to książka "Mity Nordyckie" Mateusza K. Sawczyn od Wydawnictwa SBM będzie idealną lekturą dla Was. Jest to zbiór opowieści o wierzeniach skandynawskich, które są bardzo rzetelnie przedstawione bez ubarwień i koloryzowania. Jednak nie jest to książka na jeden wieczór. M... Recenzja książki Mity nordyckie

Magiczne legendy

31.05.2023

Mitologia norweska to dla mnie druga po słowiańskiej ulubiona mitologia. Nie żebym była znawczynią, w zasadzie kojarzyłam tylko mrocznych surowych bogów i chwałę śmierci z bronią w dłoni. No i oczywiście dwa kruki Odyna Myśl i Pamięć. Całe szczęście, że powstają takie książki jak "Mity nordyckie" Mateusza K. Sawczyna, wydane przez wydawnictwo SBM.... Recenzja książki Mity nordyckie

Nowość wśród wikińskich wierzeń?

31.05.2023

Nie, to nie kolejny Neil Gaiman ani wymysł na miarę marvelowskich produkcji. To coś nieco innego... W "Mitach nordyckich" autorstwa Mateusza K. Sawczyna - filozofa, pasjonata mitologii i filmowca - główny nacisk stawia się NIE na podkoloryzowanie znanych legend czy przekształcanie wybranych postaci w superbohaterów, a właśnie na jak najrzetelniej... Recenzja książki Mity nordyckie

Popkultura i mity - na ile prawdziwe?

22.05.2023

Gdy trafiam na mitologię, pojawia się w mojej głowie refleksja na temat wiary i jej potęgi. Odkąd pamiętam, mitologia czy to grecka, rzymska, egipska i inne które poznałam, wydawała mi się dość śmieszna. A raczej śmieszne, że kiedyś ludzie w to wierzyli. Jednak jak zaczynam się wgłębiać w tę tematykę, to zdaję sobie sprawę, że to coś więcej niż sp... Recenzja książki Mity nordyckie

@Elfik_Book@Elfik_Book × 4

Mitologia nordycka

21.05.2023

Przyznam, że wcześniej nie interesowałam się mitologią nordycką i że nie czytałam jej mitów. Lektura książki Mateusza K. Sawczyna to było moje pierwsze spotkanie ze światem Asgardu, Midgardu, i innymi światami, które łączy drzewo życia, Yggdrasil, święty jesion. "Mity nordyckie" to solidnie i pięknie wydany zbiór opowieści o bogach, olbrzymach, t... Recenzja książki Mity nordyckie

Mity nordyckie

19.05.2023

"Mity nordyckie" autorstwa Mateusza K. Sawczyna to fascynująca podróż przez starożytne baśnie i legendy skandynawskiego świata. Książka ta jest idealnym wprowadzeniem dla tych, którzy chcą zgłębić bogactwo kultury nordyckiej i poznać jej niezwykłe mitologie. Jednym z największych atutów tej książki jest sposób, w jaki autor przedstawia mity nor... Recenzja książki Mity nordyckie

© 2007 - 2024 nakanapie.pl