Recenzje książki "Ostatnia ,,więźniarka'' Auschwitz"

Dodaj swoją recenzję

Auschwitz

28.10.2022

Ostatnia więźniarka Auschwitz” to jedna z najbardziej poruszających historii jakie ostatnio przeczytałam. Książkę czyta się jednym tchem – jednocześnie przeżywając tyle intensywnych emocji naraz, że pozostaje w naszych głowach na długo po przeczytaniu. Temat holokaustu, faszyzmu, czy wojny – przerażający i niestety w dzisiejszych czasach tak bardz... Recenzja książki Ostatnia ,,więźniarka'' Auschwitz

@mszpila@mszpila × 1

„Nigdy nie wiadomo, co los człowiekowi szykuje. I czasem wielkie nieszczęście ma później swoj...

20.09.2022

O obozach zagłady napisano już wiele pozycji. Osobne miejsce poświęcono osobom, które przeżyły pobyt w obozie i później dawały świadectwo okrucieństwa, jakie tam miało miejsce. Każda z nich jest wzruszająca i oddychająca pełną parą. Również niniejsza lektura Ostatnia więźniarka Auschwitz Niny Majewskiej – Brown wstąpiła dumnie w szeregi licznych o... Recenzja książki Ostatnia ,,więźniarka'' Auschwitz

Ostatnia "Więźniarka" Auschwitz

18.09.2022

Ostatnia „Więźniarka” Auschwitz to książka oparta na faktach opowiadająca losy Mimi, czyli Mirosławy Guzik, Polki mieszkającej z rodzicami i rodzeństwem we Francji. W 1939 roku niemal już dorosła Mimi udaje się z kuzynką na wymarzone wakacje do Polski. Pełna radości, ale też obaw wyrusza w długą podróż, żeby odwiedzić rodzinę w Warszawie. Gdy poci... Recenzja książki Ostatnia ,,więźniarka'' Auschwitz

Ostatnia więźniarka...

9.09.2022

Zgłaszając się do recenzji, nie miałam pojęcia, że ta książka wywoła we mnie tyle różnorakich emocji. Jest mi trudno ocenić tę książkę, bo gdzieś w głębi serca czuję, że nie mam do tego prawa, w moim odczuciu, wspomnień drugiego człowieka oceniać nam nie wolno, a w tym przypadku mamy do czynienia z trudnym doświadczeniem wojny i być może jeszcze ... Recenzja książki Ostatnia ,,więźniarka'' Auschwitz

Ostatnia więźniarka

7.09.2022

Uwielbiam powieści dotyczące drugiej wojny światowej, dlatego postanowiłam przeczytać "Ostatnią więźniarkę Auschwitz" Niny Majewskiej-Brown. Nie byłam przygotowana na to co tam zastałam. Tutaj łzy płynęły mi ciurkiem. Nie mogłam się opanować. Bardzo przejmująca historia na faktach. Autorka dotarła do Anny Marii i dzięki jej pomocy stworzyła histor... Recenzja książki Ostatnia ,,więźniarka'' Auschwitz

"Ostatnia więźniarka Auschwitz, Nina Majewska Brown

31.08.2022

"Ostatnia <<więźniarka>> Auschwitz", Nina Majewska Brown Odkąd pamiętam bardzo chciałam przeczytać tę powieść. Było to marzenie podszyte strachem wynikającym z obawy o to, co znajdę we wnętrzu książki. Czy moja wrażliwość udźwignie ten ładunek emocjonalny? Dziś już wiem, że nie było łatwo. "Europa, przeorana i wycieńczona wojną, stała się tyglem... Recenzja książki Ostatnia ,,więźniarka'' Auschwitz

"Od małego nasiąkałam historią tego miejsca, kojarzyłam akty, ludzi, przestrzenie, w których ...

19.08.2022

"Choć liczby robią na nas wrażenie, to jednak nie mają twarzy. A przecież 1,3 miliona ludzkich istnień, które tu znalazły swój kres, to ukochane matki, troskliwi ojcowe, pełne marzeń córki, wujkowie z poczuciem humoru, cudowne, empatyczne przyjaciółki, babcie, których twarze naznaczyła pajęczyna zmarszczek, ludzie, którzy wychodząc z domu z pękiem... Recenzja książki Ostatnia ,,więźniarka'' Auschwitz

Wojenna rzeczywistość

16.08.2022

"Ostatnia "Więźniarka" Auschwitz" to historia dziewczyny, która z piękniej Francji w 1939 roku przyjeżdża na wakacje do Warszawy. Mirosława Guzik, znana jako Mimi niestety nie wraca do domu, jak planowała, ponieważ wybucha II wojna światowa, a najpiękniejsze wakacje stają się wieloletnią walką o życie. Każdy dzień od feralnego aresztowania Mimi by... Recenzja książki Ostatnia ,,więźniarka'' Auschwitz

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl