Recenzje książki "Pachnidło"

Dodaj swoją recenzję

„Pachnidło” jest oryginalne. Jest zaskakujące. Jest na swój sposób wyjątkowe. Bywa odpychające. Tak, na pewno. Jednak przede wszystkim ta książka wprost pachnie.

21.12.2017

„Znamy ludzi, którzy poszukują samotności: są to pokutnicy, życiowi popaprańcy, święci albo prorocy. Najczęściej wycofują się na pustynię, gdzie żyją szarańczą oraz miodem dzikich pszczół. Niektórzy zamieszkują jaskinie albo pustelnie na odległych wysepkach albo też siedzą – dość widowiskowo – w klatkach, zamocowanych na drągach i wiszących wysoko ... {} Recenzja książki Pachnidło

IN
@InezStanley

Książka utkana zapachem i smrodem

11.10.2016

"Pachnidło" Patricka Süskind'a roznosi woń animalnego XVIII - wiecznego Paryża. Ta woń wżera się w mózg czytelnika i prowadzi do ostatniej stronicy. Sama książka składa się z niezliczenie wielu zapachów, które otumaniają nie pozwalając oderwać się od lektury. Opisy zapachów splatają się tworząc historię perfumiarza - geniusza - zbrodniarza, Jana Ba... {} Recenzja książki Pachnidło

Jak pachnie!

14.03.2016

Dzisiaj recenzja książki, który wywołuje we mnie mieszane odczucia. Z jednej strony to książka makabryczna, z pięknym językiem. Ale z drugiej strony książka nie potrafiła utrzymać mnie w napięciu. Nie oczekiwałam od tej książki zbyt wiele, więc się nie zawiodłam. Muszę także przyznać, że jeszcze żadna recenzja nie sprawiła mi tyle trudności... Kom... {} Recenzja książki Pachnidło

@zksiazkawreku @zksiazkawreku

Pacjent dla Freuda

1.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Pachnidło” Patricka Süskinda wpadło w moje ręce zupełnie przypadkiem. Przeglądałam właśnie jedną z ofert internetowego sklepu, gdy natrafiłam na tę książkę. Okładka mnie po prostu zafascynowała i zahipnotyzowała. Wiedziałam, że powieść już jest moja! Kontrowersyjna i oryginalna – tak brzmiałyby jednowyrazowe recenzje tej książki. Sam pomysł wykr... {} Recenzja książki Pachnidło

@nieidentyczna @nieidentyczna

Recenzja książki "Pachnidło".

25.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zdecydował się na życie z czystej przekory i z czystej złośliwości" Pachnidło to najgłośniejsze dzieło niemieckiego autora Patricka Suskinda. Książka ta szybko podbiła listy bestsellerów, utrzymując się na nich przez trzy lata. Została okrzyknięta sukcesem czytelniczym i światową sensacją. Słowem, zdobyła światową sławę. Na podstawie powieści pow... {} Recenzja książki Pachnidło

@Rouee @Rouee

"Pachnidło", czyli jak pachnie geniusz

28.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Pachnidło" to zdecydowanie moja ulubiona powieść. Zakochałam się w niej od pierwszego przeczytania i od tamtej pory, a minęły już cztery lata, przeczytałam ją chyba sześć razy. Czym uwiodła mnie ta książka? Przede wszystkim niebanalną historią- Süskind pozwala nam śledzić losy Jana Baptysty Grenouille od chwili narodzin do momentu śmierci. Nie, ... {} Recenzja książki Pachnidło

@Komsomolskaja @Komsomolskaja

Pachnidło

24.02.2013

Z pierwszych stron powieści dowiadujemy się kim jest główny bohater. To człowiek obdarzony genialnym węchem. Zapachy są dla niego całym światem. Potrafi po zapachu określić charakter drugiego człowieka. Książka zawiera całe stronice długich, drobiazgowych opisów, od których nie można się oderwać. Narrację Autor zbudował z perspektywy zapachowych d... {} Recenzja książki Pachnidło

@Dreamer @Dreamer

Jego przeznaczeniem było czynienie zła.

10.02.2013

Zmysły stanowią dla nas coś bez czego trudno nam funkcjonować w normalnym świecie. Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić życia w nieustannych ciemności lub w wszechogarniającej ciszy. Jednak ci, którzy są ich pozbawieni doskonale sobie radzą. Zarazem w najgorszej, a i być może w najlepszej, sytuacji są ci, których zmysły są szczególnie wyczulone. ... {} Recenzja książki Pachnidło

@Sonali @Sonali
{}