Recenzje książki "Światło ukryte w mroku"

Dodaj swoją recenzję

,,Świat jest piękny, tylko ludzie go zohydzają''

8.05.2020

Muszę przyznać, że od momentu w którym - na swoje własne nieszczęście - wypożyczyłam i przeczytałam ,,Tatuażystę z Auschwitz'' zaczęłam dość nieufnie odnosić się do współcześnie wydawanych historii obozowych i łagrowych, i w ogóle historii wojennych. I to nie tylko dlatego, że książka Heather Morris okazała się potworną stratą czasu i obrazą dla m... Recenzja książki Światło ukryte w mroku

Całkowite oddanie

7.05.2020

Młodziutka Stefania mieszkająca z rodzicami na wsi za wszelką cenę chce opuścić gospodarstwo, kiedy wraz z matką odwiedzają siostry, dziewczynka za wszelką cenę nie chce opuścić Przemyśla. Kiedy kończy trzynaście lat, przy kolejnych odwiedzinach w mieście oświadcza matce, że siostry zorganizowały jej pracę i bardzo pragnie zarabiać na siebie, co u... Recenzja książki Światło ukryte w mroku

Poruszająca powieść którą trzeba znać.

3.05.2020

RECENZJA Przejmująca powieść oparta na prawdziwej historii sióstr Podgórskich – Heleny i Stefanii, które podczas II wojny światowej ocaliły trzynaścioro Żydów, ukrywając ich na poddaszu własnego domu. Akcja rozgrywa się w Przemyślu w roku 1943. Nastoletnia Stefania Podgórska nazywana Fusią podejmuje pracę w sklepie u państwa Diamantów.Jest zaręczo... Recenzja książki Światło ukryte w mroku

× 3

Zwykli niezwykli bohaterowie.

24.04.2020

"Książka Sharon Cameron jest wierna prawdziwej historii mojej rodziny. Autorka stworzyła porywająca opowieść, w której udało się jej ukazać siłę młodej kobiety, mojej Mamy, w obliczu wszechograniającego strachu. Przekroczyło to moje najśmielsze oczekiwania. " Tak o tej książce wypowiedział się syn głównej bohaterki Ed Burzmiński. Bo jest to rzeczy... Recenzja książki Światło ukryte w mroku

@agulkag@agulkag × 4

Bohaterowie, o których powinien usłyszeć każdy

20.04.2020

Zachwycamy się mnóstwem książek poruszających czas drugiej wojny światowej, prześladowania, okaleczania psychicznego, fizycznego, bezsensownej śmierci i śmierci będącej dla poszczególnych ofiar wybawieniem, a dla oprawców chyba najlepszą karą. Chwalimy wydumane historie ludzi, którym jednak niezbyt dobrze wychodzi pisanie o tamtych czasach, a jedy... Recenzja książki Światło ukryte w mroku

Najpiękniejsze historie pisze życie...

4.04.2020

Syn Stefanii Podgórskiej pisze, że historia opisana przez autorkę jest wierna prawdziwej historii i to oświadczenie skłoniło mnie, by do niej sięgnąć. Najpiękniejsze historie pisze życie, najokrutniejsze też. Do najpiękniejszych czynów jest zdolny człowiek. Do najgorszych zbrodni również. Życie potrafi zaskoczyć, człowiek tym bardziej. Dlateg... Recenzja książki Światło ukryte w mroku

"Światło ukryte w mroku"

31.03.2020

Tematy historyczne zawarte w literaturze, a w szczególności te związane z wydarzeniami II wojny Światowej od zawsze były mi bliskie. Dodatkowo, będąc rodowitą przemyślanką, zawsze interesowałam się historiami starych budynków, wiedząc, że każda budowla skrywa w sobie jakąś 'tajemnicę'. Z tych powodów nie mogłam przejść obojętnie obok "Światła ukry... Recenzja książki Światło ukryte w mroku

Świadectwo bohaterstwa sióstr Podgórskich, które podczas wojny ukrywały w Przemyślu trzynaści...

22.03.2020

Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl Nie da się w kilku słowach opisać tego, czego dokonały podczas wojny siostry Podgórskie. Ryzykowały w sposób niesłychany każdego dnia demaskacje powziętego planu szafując własnym życiem. Uratowały od zagłady trzynaście istnień ludzkich wiedząc, iż każde z nich jest na wagę złota. Siedem... Recenzja książki Światło ukryte w mroku

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl