Recenzje książki "Wróbel w getcie"

Dodaj swoją recenzję

Subtelniej o wojnie

3.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chciałabym bardzo podziękować wydawnictwu „Znak” za podarowanie mi „Wróbla w getcie” Kristy Cambron przed premierą. Czytanie tej książki było dla mnie prawdziwą przyjemnością. Akcja „Wróbla w getcie” K. Cambron rozgrywa się dwutorowo. We współczesności bohaterką jest Sera James, którą znamy z pierwszej części („Motyl i skrzypce”), natomiast osiem... {} Recenzja książki Wróbel w getcie

@canis.luna@canis.luna {}× 4

Poruszająca historia, od której ciężko się oderwać

15.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wróbel w getcie" to poruszająca, ciekawa, wciągająca historia, od której ciężko się oderwać! Naprawdę bardzo podobała mi się. Jestem pod ogromnym wrażeniem tej książki! Od razu zaznaczę, że można czytać ją niezależnie od pierwszej części "Motyl i skrzypce", chociaż wiele osób już o tym pisało, nie byłam do końca przekonana. A jednak nieznajomość... {} Recenzja książki Wróbel w getcie

Promyk nadziei w getcie

12.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść Kristy Cambron toczy się w dwóch płaszczyznach czasowych, współcześnie w Kalifornii i podczas II wojny światowej w Europie. Kaja Makovsky chcąc ratować swoich rodziców, trafia do getta w Terezinie. Trzeba dodać, że na początku wojny udaje się jej opuścić rodzinną Pragę, do której wkraczają naziści. Jednak, gdy dowiaduje się o tym, co dziej... {} Recenzja książki Wróbel w getcie

A Ty, czy będziesz wierny swojemu wewnętrznemu kodeksowi honorowemu w krytycznym momencie?

8.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka o tym, że mając niewiele można mieć wszystko, a mając wszystko można nie mieć nic. Wzruszające, głębokie studium o byciu człowiekiem niezależnie od okoliczności i o tym czy nadzieja ma sens. Pokrzepiająca lektura o sile miłości i rodziny. A także o tym jak wydarzenia z okresu II wojny światowej wpływają na współczesny świat. Powieść ciekaw... {} Recenzja książki Wróbel w getcie

Wróbel, motyl i skrzypce w getcie

6.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W ostatnich latach literatura obozowa i około wojenna przeżywa swój rozkwit. Praktycznie nie ma miesiąca kiedy na półki księgarni trafia powieść związana z tą tematyką. To świetnie, jeśli są to pozycje, które bazują na prawdziwych wydarzeniach. Gorzej jeśli autora ponosi fantazja i mówi o wydarzeniach, które w ogóle nie mogły mieć miejsca. Kris... {} Recenzja książki Wróbel w getcie

@justyna_@justyna_ {}× 6

Rozdzierająca najmocniejsze serce ...

26.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wzruszająca historia o trudnej miłości w niebezpiecznych czasach, gdzie marzenia o uczuciu są odległe i niemożliwe do zrealizowania. Gdy kule świstają nad głową człowiek walczy o przetrwanie, stara się uchronić siebie i bliskich od śmierci. Czy wtedy myśli o własnych przyjemnościach? Wtedy hierarchia wartości diametralnie się zmienia, następuję pr... {} Recenzja książki Wróbel w getcie

@malgosialegn@malgosialegn {}× 1

Pamięć i zapomnienie

17.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

*Recenzja przedpremierowa* „W ciężkich czasach nikt nie lubi rozmów o wojnie[…]” Wspaniale było znów spotkać Serę i Wiliama, ale, pomimo, że się pobrali, musieli stawić czoło wyzwaniom i się z nimi zmierzyć. Bajkowy ślub nie oznacza, że żyli długo i szczęśliwie, gdyż para zostaje brutalnie rozdzielona. Musieli zawalczyć, o to żeby stworzyć... {} Recenzja książki Wróbel w getcie

@gala26@gala26 {}× 22

Wiara, nadzieja, miłość

7.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nowy Rok dobrze rozpocząć od dobrej książki, a już szczególnie teraz kiedy w różnych narodach, grupach społecznych narastają niepokoje, wzajemna niechęć a niejednokrotnie nienawiść. Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak pierwszą książką w tym roku był „Wróbel w getcie” i nie mogłam trafić lepiej. Wydawać by się mogło, że książka o czasach drugiej wo... {} Recenzja książki Wróbel w getcie

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl