Podróżować to żyć
— te jakże popularne słowa Hansa Christiana Andersena, ukazują istotę i wartości wynikające z podróżowania. Ile razy marzymy dzisiaj, aby udać się w wielką podróż dookoła świata, a może nawet czasem mamy okazję to marzenie (bądź jego namiastkę) zrealizować?
Wydaje się, że bestseller wydawnictwa Bezdroża Andaluzja. Sewilla, Granada i Kordowa. Kraina flamenco jest idealną propozycją dla podróżników zafascynowanych państwami półwyspu Iberyjskiego, a więc też Hiszpanii, której doskonałą kwintesencję stanowi właśnie… Andaluzja. To w tej krainie doświadczyć można przecież hiszpańskiej pasji i gorączki — wynikającej z warunków klimatycznych i niezwykłego temperamentu jej mieszkańców.
Niewątpliwą zaletą przewodnika jest jego układ, który w jasny i bardzo bezpośredni sposób zwraca uwagę na perły architektury, najciekawsze muzea i wydarzenia, atrakcje przyrodnicze oraz najlepsze plaże i miejsca na aktywne wakacje, nie szczędząc przy tym naprawdę wielu cennych informacji — od wskazania najbardziej właściwej pory na odwiedzenie Andaluzji, placówek dyplomatycznych, możliwych form transportu, do podania adresów aptek, posterunków policji, noclegów i lokali gastronomicznych, wzbogaconych ponadto o często naprawdę urzekające i/lub zabawne opisy.
Książka jest również bogata w liczne fotografie, przedstawiające omawiane miejscowości regiony, mapy poglądowe, słownik polsko — hiszpański oraz ciekawostki, dodające całości bardzo dużo smaczku.
Jeśli więc chcecie poznać niezwykłe piękno Andaluzji, zastanawiacie się jakich smakołyków skosztować, na jakie plaże się udać, a jakich unikać, albo pragniecie dowiedzieć się, w jakim hostelu John Lennon w latach 60. skomponował Strawberry Fields, koniecznie sięgnijcie po ten przewodnik, który opisując Andaluzję wciąga i inspiruje, zachęcając swoją specyfiką, bo przecież:
(…) ziemia ta nie jest już częścią Europy i jeszcze nie jest częścią Afryki — trwa gdzieś pomiędzy
Pozostaje mi tylko zachęcić czytelników do odbycia wycieczki — wycieczki, w którą sama również udałam się z tą książką i życzyć:
Buen viaje!
Książkę mogłam przeczytać dzięki uprzejmości wydawnictwa Bezdroża.