"Olga wyczyniała pod wodą przeróżne piruety, żeby wciąż od nowa zachwycać się swoim ogonem, pobawić się za stadkami małych rybek i po prostu poczuć nową siebie. O dziwo, odbierała swoją nową postać jako zupełnie prawidłową, a poczucie bezgranicznej wolności po prostu ją urzekało."
Lubicie książki, w których królują syreny?
Córka Azrai to pierwszy tom serii SlaFa! - Slawiańska Fantastyka.
Jest to niesamowita historia, która urzeknie was pięknem podwodnego świata połączonego z baśniowymi elementami.
Olga od najmłodszych lat mieszkała w małej wiosce na Ukrainie położonej blisko Morza Azowskiego. Od dziecka oczarowana była morzem i jego podwodnymi mieszkańcami. Jednak w najśmielszych wyobrażeniach nie oczekiwała, że jej marzenie się spełni i będzie mogła osobiście doświadczyć uroków podwodnego świata.
Oksana Usenko stworzyła cudowną historię, która oczaruje czytelnika w każdym wieku.
Z pewnością wiele z nas marzyło o tym, by spotkać syrenę. Marzenia nic nie kosztują, a teraz dzięki autorce możemy je w pewien sposób spełnić.
Razem z Olgą możemy zanurzyć się w podwodnym świecie Morza Azowskiego i Morza Czarnego oraz poznać mieszkańców ich głębin.
Styl pisania autorki i niezwykle barwne opisy sprawiają, że możemy się poczuć, jakbyśmy również obcowali z tym morskim światem.
"Dziewczyna pobawiła się trochę z rybą - igłą, dogoniła tarań, popływała z ławicą byczków i obejrzała różne gatunki mniejszych meduz. Odprowadziła także nieco zdziwionym wzrokiem ławicę pelengasów - jej ulubionych przysmaków. Duże ryby o pięknej srebrzystej łusce, przypominające torpedy, dosłownie pasły się na dnie, wyławiając coś z piasku "
Jednak morze to nie tylko niezwykła flora i fauna. To również szereg niebezpieczeństw (o czym mogła się przekonać nasza bohaterka), jak również ogromne cmentarzysko historii, które odnajdujemy w zatopionych statkach.
"Olbrzymi mroczny okręt, obrośnięty muszelkami i wodorostami, w lukach widać strzępy odzieży, kawałki marynarskiej podkoszulki w paski, jakieś inne rzeczy, a na pokładzie działa naładowane i wycelowane w górę, jakby statek dotąd był w pogotowiu, bał się, chciał przed kimś bronić swoich tajemnic."
Córka Azrai to niezwykłe połączenie opowieści o mieszkańcach Ukrainy w latach 90 XX wieku oraz baśniowych syrenach.
Autorka świetnie ukazała ludzką psychikę i sposób, w jaki pieniądze wpływają na zachowanie człowieka.
Kiedy chciwość przyćmiewa wszystko dookoła, żadne wartości się nie liczą.
To smutne, ale prawdziwe. Tacy ludzie zawsze byli, są i będą. Pieniądz jest dla nich "bogiem", a ludzkie cierpienie się nie liczy.
Olgę polubiłam od samego początku. Uroczo naiwna, odstająca od reszty rówieśników, zanurzona w świecie książek, który miał dla niej większą wartość niż imprezy z młodzieżą.
Gdy więc jej marzenie staje się rzeczywistością możemy przeżywać wszystkie emocje dziewczyny razem z nią.
Córka Azrai to niezwykła podróż przez morskie głębiny, pełna piękna otaczającej przyrody przeplatana niebezpiecznymi sytuacjami.
Ta historia pochłonie was, podobnie jak mnie od pierwszych stron.
Gorąco polecam.