Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem recenzja

Rosja "od kuchni" dosłownie i w przenośni

Autor: @girlinthebookspoland ·1 minuta
2021-11-16
Skomentuj
4 Polubienia
Połączenie książki kucharskiej z historyczną brzmi jak przepis na wyjątkowo oryginalne i ciekawe dzieło. Taka właśnie jest „Rosja od Kuchni”, która według mnie sprawdzi się zarówno dla osób, które interesują się tytułowym krajem jak i dla tych, którzy do tej pory nie za wiele o nim wiedzieli, a po lekturze tej pozycji z pewnością się to zmieni. Innowacyjność tej pozycji to nie tylko niespotykane połączenie gatunkowe, ale także podział całości na „talerze”, a nie na „rozdziały” jak to zazwyczaj bywa. Ten element zwrócił moją uwagę i bardzo doceniam dbałość autora o tego typu detale.

Każdy z „talerzy” opisuje inną postać oraz inne wydarzenia związane z historyczno-kuchennymi aspektami zaczynając od cara Mikołaja II, przez kucharkę Lenina i kucharza Stalina aż po ciekawostki z kuchni Czarnobyla, Tatarów czy Leningradu. Moją uwagę zwrócił fragment o Wielkim Głodzie, gdyż relacje z jedzenia „tego co dało się zjeść” i przepisy na chleb z kory czy placki ze słomy sprawiają, że zaczynamy bardziej doceniać to co mamy. A co jeśli w trakcie lektury o rybach w galarecie pocieknie Wam ślinka? W tej sytuacji z pomocą przychodzi istotny element tej pozycji – przepisy kulinarne, które umieszczone zostały w każdej części i są one tak różnorodne, że jestem pewna iż każdy czytelnik chcący wypróbować je samemu znajdzie coś co wpisuje się w jego gusta.

O rzetelności i prawdziwości przedstawionych tu informacji świadczy bibliografia zamieszczona na końcu pozycji. Z każdą kolejną stroną czułam się coraz bardziej zaciekawiona, a to, że autor dotarł do tak wielu osób i ich cenne myśli i przeżycia przelał na papier zdecydowanie budzi szacunek. Obawiałam się, że mam niewystarczającą wiedzę histoyczną aby w pełni zrozumieć opisywane wydarzenia, ale autor za każdym razem wprowadza czytelnika w temat od podstaw, a więc nie musicie interesować się historią by czerpać radość i dać się zaciekawić tym tytułem.

Jeśli szukacie pozycji idealnej na prezent dla osób interesujących się zarówno historią jak i kulinariami ta książka będzie genialnym wyborem. To skarbnica opowieści z różnych części Rosji, z różnych czasów i różnych punktów widzenia, która pozwala nam zobaczyć jak wygląda ten kraj „od kuchni” dosłownie jak i w przenośni. Bardzo polecam.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2021-11-11
× 4 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Witold Szabłowski
8.5/10

Z tej książki dowiecie się, jak – i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć ...

Komentarze
Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Witold Szabłowski
8.5/10
Z tej książki dowiecie się, jak – i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć ...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Znacie ten przypadek, gdy sięgacie po jakąś książkę non-fiction, reportaż albo pozycję popularnonaukową z dziedziny albo na temat, który was żywo interesuje i... ups. Zdania wloką się jak najnudniejs...

@S.anna @S.anna

Jakie potrawy gościły na stole cara Mikołaja II, a co ten, tak naprawdę jadał? Fanem jakiej ryby był Stalin? Jak wygląda chleb z zapieczonej kory, placuszki ze słomy, które przygotowywano i jedzono w...

@recenzja_na_tacy @recenzja_na_tacy

Pozostałe recenzje @girlinthebookspo...

Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi
Gdybyśmy wszyscy ja przeczytali komunikacja byłaby prostsza

Treść książki jest mocno ustrukturyzowana, lekcje dotyczące komunikacji autor przekazuje na początku, w trakcie i na końcu rozdziału by czytelnik na pewno je zapamiętał....

Recenzja książki Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi
Śniadanie z Seneką
O filozofii prosto i przyjemnie

To pozycja, która z perspektywy filozofii stoickiej przedstawia szeroki wachlarz aspektów dotyczących naszego codziennego życia. O czym o niej przeczytacie? O nastawieni...

Recenzja książki Śniadanie z Seneką

Nowe recenzje

Tylko dobre wiadomości
Z optymizmem patrzeć w przyszłość
@Moncia_Pocz...:

Już dość dawno nie sięgałam po książki Agnieszki Krawczyk, choć kiedyś czytywałam je systematycznie. Postanowiłam nadro...

Recenzja książki Tylko dobre wiadomości
Pomiędzy wiarą a przekleństwem
Jestem oczarowana
@stos_ksiazek:

Ależ wyciągnęłam się w tę książkę. Po prostu przepadałam! Nie spodziewałam się, że „Pomiędzy wiarą a przekleństwem” Joa...

Recenzja książki Pomiędzy wiarą a przekleństwem
Wegetarianka
Od wegetarianizmu do choroby psychicznej
@sweet_emily...:

Miałam się zachwycić, a pozostał niesmak, rozdrażnienie i ścisk w żołądku. Podjęcie decyzji, aby zostać wegetarianką w...

Recenzja książki Wegetarianka