Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

Witold Szabłowski
8.5 /10
Ocena 8.5 na 10 możliwych
Na podstawie 6 ocen kanapowiczów
Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8.5 /10
Ocena 8.5 na 10 możliwych
Na podstawie 6 ocen kanapowiczów

Opis

Z tej książki dowiecie się, jak – i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru.
Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Poznacie przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos. I na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj.
Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu.
Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji, od Kaliningradu, po krąg polarny i od Mołdawii po Władywostok. Polityczne było zarówno to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, jak i zwykły obywatel.

Rosja jest godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. I nie przypadkiem rządzi nią Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.
Data wydania: 2021-11-10
ISBN: 978-83-280-9267-9, 9788328092679
Wydawnictwo: W.A.B.
Stron: 384
dodana przez: Catta

Autor

Witold Szabłowski
Urodzony w 1980 roku w Polsce (Ostrowia Mazowiecka)
Witold Szabłowski studiował politologię w Warszawie i Stambule. W Polsce pracę dziennikarza zaczynał w TVN 24. W 2006 roku dołączył do zespołu „Gazety Wyborczej”. Za swoje reportaże otrzymał kilka ważnych nagród dziennikarskich, w tym Melchiora 2007...

Pozostałe książki:

Jak nakarmić dyktatora Sprawiedliwi zdrajcy. Sąsiedzi z Wołynia Zabójca z miasta moreli. Reportaże z Turcji Merhaba. Reportaże z tomu "Zabójca z miasta moreli" i osobisty słownik turecko-polski Nasz mały PRL Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem Nasz mały PRL. Pół roku w M-3 z trwałą, wąsami i maluchem Tańczące niedźwiedzie Made in Poland. Antologia reporterów Dużego Formatu Opowieści z Wołynia Wyspa. Opowieści podróżne Europa. Opowieści podróżne To z miłości, siostro
Wszystkie książki Witold Szabłowski

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

"Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem" Witold Szabłowski

WYBÓR REDAKCJI
5.12.2022

Znacie ten przypadek, gdy sięgacie po jakąś książkę non-fiction, reportaż albo pozycję popularnonaukową z dziedziny albo na temat, który was żywo interesuje i... ups. Zdania wloką się jak najnudniejsza lekcja matematyki, co i rusz potyka się człowiek o miliony pojęć i tysiące nazwisk, które czytelnikowi nic nie mówią, ale autorowi i owszem, więc n... Recenzja książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

@S.anna@S.anna × 10

Rosja "od kuchni" dosłownie i w przenośni

16.11.2021

Połączenie książki kucharskiej z historyczną brzmi jak przepis na wyjątkowo oryginalne i ciekawe dzieło. Taka właśnie jest „Rosja od Kuchni”, która według mnie sprawdzi się zarówno dla osób, które interesują się tytułowym krajem jak i dla tych, którzy do tej pory nie za wiele o nim wiedzieli, a po lekturze tej pozycji z pewnością się to zmieni. In... Recenzja książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

Rosja jakiej nie znacie

6.03.2022

Jakie potrawy gościły na stole cara Mikołaja II, a co ten, tak naprawdę jadał? Fanem jakiej ryby był Stalin? Jak wygląda chleb z zapieczonej kory, placuszki ze słomy, które przygotowywano i jedzono w czasie Wielkiego Głodu na Ukrainie? Do czego wykorzystywano olej silnikowy i rybi klej w czasie oblężenia Leningradu? Ile tubek z jedzeniem zabrał ze... Recenzja książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Antoniowka
2022-07-19
9 /10
Przeczytane

Nie od dziś wiadomo, że ważny jest nie tylko temat, ale i sposób jego przedstawienia. Szabłowski kolejny raz sięga po tematykę kulinarną, aby opowiedzieć nam o historii z innej, ciekawszej perspektywy. Uwielbiam sposób, w jaki Autor snuje swoją opowieść - czasem żartobliwy, wciągający. Gdy jednak chodzi o tragiczne zdarzenia - czuć empatię oraz powagę.

Co uderza najbardziej w tej książce? Uwielbienie Rosjan dla komunizmu, żal za ZSRR. Nie dajmy się więc zwieść - kolejni włodarze Związku Radzieckiego to nie byli mili ludzie. Wystarczy przeczytać rozdział o głodzie w Ukrainie czy losach Tatarów krymskich.

Jedzenie to potężna siła - robiąc wystawne uczty, można sobie nim zjednać zaproszonych gości, ale zabierając żywność narodowi, można go zniszczyć.
Bardzo ciekawy był rozdział o kucharkach z Czarnobyla - czytałam już trochę o awarii reaktora, ale od tej strony nie znałam tej historii.

Siła książek Szabłowskiego tkwi w ludziach, których spotyka - historia bez ludzi, suche fakty, są mało warte. To człowiek ożywia każdą opowieść i właśnie jego dole i niedole pozwalają zrozumieć mechanizmy, a także wyciągnąć wnioski na przyszłość.

× 16 | link |
@piaty
2024-03-12
9 /10
Przeczytane Reportaż Audiobook
@trabska
2022-09-04
9 /10
Przeczytane Posiadam
@recenzja_na_tacy
2022-03-06
9 /10
Przeczytane
@S.anna
2022-04-02
8 /10
Przeczytane Literatura polska Mam Wręcz doskonała Non fiction
@girlinthebookspoland
2021-11-16
7 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat