Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów recenzja

Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów.

WYBÓR REDAKCJI
Autor: @kasiarz1983 ·2 minuty
2023-05-18
Skomentuj
6 Polubień
"Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów." to książka z gatunku literatura faktu. Jej autorem jest Andrzej Fiedoruk, członek "Polskiej Akademii Smaku". Pisarz ma w swoim dorobku ponad 50 książek, głównie o tematyce kulinarnej. Jego artukuły ukazują się w tygodniku Polityka, dotyczą historii jedzenia.

Do przeczytania tej książki nikt nie musiał mnie namawiać. Jako pracownik branży spożywczej, a także mama dwójki dzieci, od dawna interesuje się zdrowym stylem życia oraz dbam o prawidłowe nawyki żywieniowe w mojej rodzinie. Przygotowując posiłki zwracam uwagę na produkty, które lądują w sklepowym koszyku. Skrupulatnie analizuję skład i wartości odżywcze danych produktów. Wiem, że producenci prześcigają się, by to ich produkt był najbardziej pożądany. Chcą by najlepiej wygladał i dobrze smakował. Nie sądziłam jednak, że wiele firm świadomie fałszuje podstawowe produkty (np.masło, które zawiera znikomą ilość tłuszczu zwierzęcego, ser parmezan, który nie zawiera nawet śladowej ilości parmezanu, ser topiony, w którego składzie znajdziemy tłuszcz roslinny zamiast mlecznego).

Książka "Uczta szubrawców" została podzielona na pięć interesujących części.
We wstępie autor wyjaśnia, żeby nie traktować tej książki jako naukowego opracowania. Jest to zbiór esejów o historii jedzenia. Dowiadujemy się, jak na przestrzeni lat zmieniały się zasady produkcji, jakie towary były dostępne i jak rozwijały się oszustwa żywieniowe. W pierszym rozdziale A. Fiedoruk rzetelnie tłumaczy jak należy czytać etykiety i do jakich sztuczek uciekają producenci (dezinformacja, zachwalanie produktu). Jednym z przykładów oszutswa jest informacja na etykiecie, że olej roślinny nie zawiera cholesterolu.

W drugiej części przeczytamy o konkretnych produktach. Autor skupia się na na podstawowych produktach (mięso, wędliny, jaja, sery) oraz na przyprawach i używkach. Muszę przyznać, że ta część książki jest moim zdaniem najciekawsza. Dowiadujemy się jak rozpoznać podróbki, jakich zasad przestrzegać, by kupić świeże mięso lub nabiał. Okazuje się, że producenci potrafią zrobić Pasztet Zająca, mimo iż kontrolerzy wykazali brak mięsa z zająca w składzie. Z kolei pasztet z cielęciną który należy do tych z wyższej półki, może zawierać tylko 1% cielęciny.

Cześć trzecia to trochę historii. Czytamy o I i II wojnie światowej, o postach i okresach głodowych. Pisarz zwraca uwagę, że były takie momenty, kiedy względy polityczne i ekonomiczne wymuszały na ludzkości różne kombinacje. I tak np.w okresach głodowych gotowano sok z brzozy, który przypominał tradycyjny miód. Zakłady gastronomiczne wspinały się na kulinarne szczyty tworząc wyszukane desery (np.chałwa z marchwi). Aby zatrzymać produkcję haniebnej jakości powołano Kierownictwo Walki Podziemnej, które nadzorowało sklepy, hurtownie i producentów. Na nieuczciwych zaczęto nakładać surowe kary.

Cześć czwarta to dział poświęcony różnego rodzaju oszustwom. Mamy tu informacje o podróbkach, o gastronomicznej rewolucji a także przykłady współczesnych przekrętów. Autor analizuje płatki śniadaniowe, słodziki, chipsy i witaminy. Pisze o zdrowej żywności i popularnych dietach, które wymuszają spożywanie konkretnych produktów. Poruszony temat jest interesujący, zaciekawi czytelników szukajacych odpowiedniej diety.

W piątej części czytamy o przyszłości jedzenia. Autor zastanawia się, co będziemy spożywać za 50 lat. Czy będą to sproszkowane witaminy, smart drinki, a może mieso z liścia?

Jeśli interesują was książki związane z historią jedzenia, jesteście fanami zdrowej diety i chcecie ustrzec się przed oszustwem zwiazanym z podrobionym produktem, sięgnijcie po książkę "Uczta szubrawców Historia żywnościowych przekrętów". Autor Andrzej Fiedoruk rzetelnie przedstawia temat i daje wiele konkretnych przykładów. Jestem pod wrażeniem jego wiedzy. Chętnie zapoznam się z twórczością pisarza i sięgnę po inne jego książki.

*Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl

Moja ocena:

Data przeczytania: 2023-05-18
× 6 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów
Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów
Andrzej Fiedoruk
8.8/10

Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby… Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszu...

Komentarze
Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów
Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów
Andrzej Fiedoruk
8.8/10
Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby… Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszu...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Temat żywienia, tego co jemy i gdzie to kupujemy żywność jest mi od pewnego czasu bardzo bliski. Oczywiste było więc, że nie przejdę obojętnie obok książki “Uczta szubrawców. Historia żywnościowych p...

MO
@szulinska.justyna

Po przeczytaniu książki Andrzeja Fiedoruka Uczta Szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów, można od razu zadać sobie pytanie: Jeść czy nie jeść? Jeść trzeba, bo nie mamy wyjścia. Musimy dostarcz...

@biegajacy_bibliotekarz @biegajacy_bibliotekarz

Pozostałe recenzje @kasiarz1983

Ostatnia podróż "Valentiny"
Ostatnia podróż Valentiny

Santa Montefiore to znana na całym świecie pisarka, autorka powieści obyczajowych i romansów. Jej książki szybko zdobywają nowych czytelników, zostały przetłumaczone na ...

Recenzja książki Ostatnia podróż "Valentiny"
Kruchy lód
Kruchy lód

Krzysztof Bochus to jeden z polskich pisarzy, twórca literatury z gatunku thriller. Jest także publicystą, dziennikarzem, a także wykładowcą akademickim. Jego twórczość ...

Recenzja książki Kruchy lód

Nowe recenzje

Spotkasz mnie nad jeziorem
Plaster z miłości i łez
@podrugiejst...:

Wierzycie w bratniość dusz i przeznaczenie? W książce "spotkasz mnie nad jeziorem" ten motyw jest świetnie rozwinięty, ...

Recenzja książki Spotkasz mnie nad jeziorem
Słomianie
Słomian i brak wyznawców
@guzemilia2:

Q: zdarza wam się przeczytać książkę, o której totalnie nie wiecie, co później napisać/ powiedzieć? Reklama - wydaw...

Recenzja książki Słomianie
Opactwo Northanger
Kiedy naiwność jest cnotą
@Estera:

"Opactwo Northanger" czytałam ostatnio w liceum i pamiętam tylko tyle, że denerwowała mnie główna bohaterka. Jak się ok...

Recenzja książki Opactwo Northanger
© 2007 - 2024 nakanapie.pl