Avatar @Alexei_Kaumanavardze

Arkadiusz Sobański

@Alexei_Kaumanavardze
2 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.
{} Napisz wiadomość
2 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

13 recenzji

Life is Life

1.12.2011

Przyznaję się bez bicia. Jak każdy Polak, jestem "po". Co to znaczy? Otóż nasz naród ma jedną denerwującą cechę. Interesuje się pewnymi zagadnieniami PO jakimś fakcie. Narodowy socjalizm interesuje nas PO zamieszkach, prawami dzieci interesujemy się PO jakimś bulwersującym wydarzeniu, a rzeczy które na co dzień mamy w nosie, ważne zdają się by... {} Recenzja książki Open. An Autobiography

Kolejny głos w dyskusji o niczym...

7.11.2011

W 2003 roku świat oszalał na punkcie jednej książki. To był rok "Kodu Leonarda Da Vinci". Dan Brown sprzedał swoją powieść w 80 mln egzemplarzy, stawiając swoje dzieło w czołówce bestsellerów. Rok później, gdy książka trafiła i do nas, rozgorzała dyskusja nad prawdziwością przedstawionych w niej wydarzeń. Strony w niej, nie zważały na pojęcie fikcj... {} Recenzja książki Kod Leonarda da Vinci

Śródziemie od kuchni

14.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

J.R.R. Tolkien wielkim pisarzem był. Koniec kropka. Tego nikomu nie trzeba udowadniać. Twórca Śródziemna przedefiniował gatunek, ukazując drogę następnym pokoleniom pisarzy. Nikt po nim nie stworzył tak bogatego w szczegóły świata, dając mu własną religię, język, mity, a nawet historię. Jednakże proces tworzenia tak doskonałej wizji, nie był łatwy ... {} Recenzja książki Silmarillion

Cudowny Koszmar

10.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami człowiek ma nieodparte wrażenie, że mimo iż wsiadł do pociągu Intercity, znalazł się w kolejach regionalnych. Podobnie jest z drugim tomem sześcioczęściowego cyklu Toma Holta o Paulu Carpenterze, który okładką i niezłym zawiązaniem akcji zaprasza do fascynującej i atrakcyjnej przejażdżki, po to aby już po chwili okazać się przestarzałym skł... {} Recenzja książki Śniło ci się

Niespełnione nadzieje

3.10.2011

Reklama jest dźwignią handlu. Czy jednak można jakiegokolwiek autora porównywać do żywej legendy gatunku, Terry`ego Pratchetta i czy ktokolwiek miałby szansę wyjść z tego pojedynku zwycięsko. Tom Holt, bo o nim mowa, swoją powieścią "Przenośne Drzwi", nie dorównuje mistrzowi, ale zbliża się do niego na tyle, by uznać ową książkę za jak najbard... {} Recenzja książki Przenośne drzwi

Niekonsekwentna konwencja

17.08.2011

Polska. Jaka jest, każdy widzi. Niejednemu pisarzowi polskie realia dostarczyły multum absurdalnych sytuacji, które posłużyły za inspirację w tworzeniu groteskowych parodii na temat naszej ojczyzny. Książka Tomasza Duszyńskiego "Pietia i Witia. Co złego, to nie my!" idzie tym właśnie tropem, próbując w prześmiewczy sposób oddać rzeczywistość ... {} Recenzja książki Pietia i Witia Co złego to nie my

Piekielna zabawa...

26.07.2011

Pierwsza część cyklu "Wielka Wojna Diabłów" duńskiego "Tolkiena" fantastyki "Uczeń Diabła", szybko została bestsellerem, zajmując wysokie miejsca na listach przebojów. Na szczęście, na kontynuacje nie trzeba było długo czekać i już można przeczytać drugi tom sagi pod tytułem "Kostka Śmierci". Autor to obecnie najpopularniejszy pisarz młodzieżowy w... {} Recenzja książki Kostka Śmierci

Po drugiej stronie barykady

13.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ogry... Zielone, paskudne, tępe stworzenia, nie zdolne do niczego poza zaspokajaniem swoich pierwotnych potrzeb. No i są zabójczo niebezpieczne. Ten stereotyp po raz pierwszy w świadomości masowego odbiorcy, próbował złamać Dreamworks z skądinąd świetnym "Shreckiem", a teraz Stephan Russbult ze swoją powieścią "Ogry". Wydana w 2008 roku u naszych ... {} Recenzja książki Ogry

Oszustwo w dobrym stylu

13.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jacek Piekara to z bez wątpienia jeden z najbardziej poczytnych polskich autorów fantasy. Jego twórczość jest znana każdemu szanującemu się fanowi fantastyki. Mordimer, Arivald i spółka to bohaterowie, o których chce się czytać. Wydaje mi się jednak, że "Rycerz Kielichów" to pozycja o wiele słabsza i niegodna postawienia jej, obok innych tytułów a... {} Recenzja książki Rycerz kielichów

Tylko dla fanów.

11.07.2011

Uwielbiam cykl Toma Lloyd`a "Królestwo Zmierzchu". Jestem absolutnym fanem tego brudnego klimat Epic Fantasy. Dwie pierwsze książki, były dla mnie swoistym powrotem (w chwale) tego zapomnianego gatunku. Gdyby jednak miarą jakości książek, było to ile można przeczytać (przy pewnych stałych, np. grubości, wielkości czcionki itd.) jadąc pociągiem PKP ... {} Recenzja książki Złodziej grobów

Haker na tropie

10.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W ostatnich latach można zaobserwować wysyp polskich książek fantasy i sci-fi. Następcy Lem-a i Sapkowskiego "popełniają" książki o bardzo różnym poziomie. Obok takich perełek, jak cykl o Mordimerze Maedrinie, Jacka Piekary, na półkach lądują zwykłe śmieci. Na szczęście, moim zdaniem, Mieszkowi Zagańczyk z jego powieścią "Allah 2.0" w znakomity spo... {} Recenzja książki Allah 2.0

Wyjście przez sklep z pamiątkami

9.07.2011

Nie wiem co zażywał John Moore podczas pisania "Heroizmu dla początkujących", ale pomogło mu to wspiąć się na wyżyny absurdu, który cechuje świetny czarny humor. To właśnie on sprawia, że zamiast kolejnej epickiej wersji Conana czytamy powieść, która w zabawny i wciągający sposób bawi się konwencją nie pozwalając na ani chwilę nudy. Ale o czym to... {} Recenzja książki Heroizm dla początkujących

Hamlet na wesoło

8.07.2011

Macie czasem wrażenie, że mimo tego iż książkę czyta się świetnie, ma wciągającą fabułę, a żarty w niej zawarte, rozbawiły Was do łez to czegoś brakuje. Tak właśnie się czułem, po przeczytaniu drugiej książki Johna Moore`a "Niedobry Królewicz Karolek". Autor tej powieści z pogranicza groteski i fantasy, został okrzyknięty, moim zdaniem trochę na w... {} Recenzja książki Niedobry Królewicz Karolek

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe