Avatar @Domi85

Domi

@Domi85
1 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

11 recenzji

"Mrówki w płonącym ognisku", czyli urok dawnej, polskiej wsi

7.10.2013

Dzieciństwo. Chwile, które dawno minęły. Miejsca, które już nie istnieją. Chyba każdy z nas ma takie wspomnienia, do których często wraca. Wspomnienia związane z osobami, z miejscami, z wydarzeniami. Również autorka książki "Mrówki w płonącym ognisku" wraca myślami do swojego dzieciństwa, spędzonego na wsi u ukochanej babci. Z jej wspomnień wyjawi... Recenzja książki Mrówki w płonącym ognisku

Odkrywanie życia na nowo razem z Lexi Larrebee

7.08.2013

Historia Kopciuszka opowiedziana od tyłu - przyznaję, że zaintrygowało mnie właśnie to zdanie. Do tego doszła szalona, aż krzycząca kolorami okładka i ciekawy tytuł. I w taki sposób, w trakcie wypoczynku u naszych zachodnich sąsiadów, wylądowałam z Lexi Larrabee i przeczytałam tę powieść w zabójczym tempie. Lexi jest córką milionera, właściciela L... Recenzja książki 52 powody, dla których nienawidzę mojego ojca

Krzyż, gwiazda i tajemnica przeplatana morderstwami, czyli "Gwiazda Strindberga"

7.08.2013

"Gwiazda Strindberga" - książka, którą czytałam długo i jeszcze dłużej zastanawiałam się nad jej recenzją. Powieść przygodowa, która miała być połączeniem powieści Juliusza Verne'a, Dana Browna i przygód Indiany Jonesa, zapowiadała się świetnie. Ekscentryczny nurek Eric Hall w zatopionej kopalni dokonuje niezwykłego odkrycia. Znajduje bardzo dobrze... Recenzja książki Gwiazda Strindberga

Na etiopskim tropie Arki Przymierza

5.06.2013

Arka Przymierza od wieków budzi emocje. Zaginiona relikwia jest tematem ciągłych spekulacji i poszukiwań, a większość informacji pochodzi z kart Starego Testamentu. W 2008 roku ogłoszono, że w Etiopii, w Aksum, odkryto pozostałości pałacu legendarnej królowej Saby oraz ołtarz, na którym mogła spoczywać Arka Przymierza. I właśnie na Etiopii koncentr... Recenzja książki W poszukiwaniu Arki Przymierza

Jak odnaleźć siebie w amazońskiej dżungli, czyli "Szamanka na szpilkach"

30.05.2013

„Szamanka na szpilkach” reklamowana jest jako angielski odpowiednik książki „Jedz, módl się, kochaj” autorstwa Elizabeth Gilbert. Przyznaję, że drugiej pozycji nie przeczytałam do dziś, a do filmu podchodziłam trzykrotnie i ani razu nie dotrwałam do końca. Jednak książka Anny Hunt przyciągała mnie od pierwszej chwili, w której ją zobaczyłam. Dwudz... Recenzja książki Szamanka na szpilkach

Spiżowe Anioły o kamiennych skrzydłach, czyli "Grim"

23.05.2013

Są takie książki, obok których nie potrafię przejść obojętnie. Tak było w przypadku debiutu niemieckiej pisarki Gesy Schwartz. "Grim. Pieczęć Ognia" został uhonorowany nagrodą dla najlepszego niemieckojęzycznego debiutu fantasy. A co sprawiło, że akurat ta książka tak mnie zafascynowała? Odpowiedź jest prosta: Gargulce. I ciemna postać na okładce, ... Recenzja książki Grim. Pieczęć Ognia

Dreszcz, czyli superbohater po polsku

1.04.2013

"Dreszcz" to kolejna książka Jakuba Ćwieka, przesiąknięta ostrym klimatem rocka, a w dodatku osadzona w polskich realiach. Zbiór opowiadań, przy którym śmiało można włączyć AC/DC i podkręcić głośniki na maxa. Życiem Ryśka Zwierzchowskiego od świtu do nocy rządzi ostry rock. "Zwierz" prowadzi żywot wolny od zmartwień, od kiedy wzięła go pod swoje ... Recenzja książki Dreszcz

Pełen humoru pamiętnik wampira

20.03.2013

"Cierpienia młodego wampira" - książka reklamowana jako doskonała powieść młodzieżowa dla fanów serii "Zmierzch". Nie mam pojęcia, co skłoniło mnie do sięgnięcia po ten tytuł. Ani nie zaliczam się do "młodzieży", ani nie jestem jakąś wielką fanką "Zmierzchu". A jednak to był świetny wybór. Nigel Mullet na pierwszy rzut oka jest zwyczajnym 15-latki... Recenzja książki Cierpienia młodego wampira

Perypetie kotki Frygi

14.03.2013

"Pod szczęśliwą kocią gwiazdą" po raz pierwszy została wydana w 1996 roku. Od tamtej pory ciągle zaskarbia sobie sympatię małych czytelników, zauroczonych przygodami niefrasobliwej kotki Frygi. Jak pisze na wstępie autorka książki, Fryga istniała naprawdę. Choć czytając jej przygody, aż trudno w to uwierzyć. Jak jeden tak mały kotek może wpakować s... Recenzja książki Pod szczęśliwą kocią gwiazdą

Świetna zabawa ze Śliwką - po raz szósty!

14.03.2013

"Po szóste nie odpuszczaj" to już szósty tom przygód łowczyni nagród Stephanie Plum. I choć w przypadku niektórych serii po tylu częściach daje się odczuć "zmęcznie materiału", tak u Janet Evanovich jest coraz lepiej i coraz śmieszniej. Całym Trenton wstrząsa morderstwo Homera Ramosa, handlarza bronią. Zabójstwa nie rejestrują kamery, a w budynku ... Recenzja książki Po szóste nie odpuszczaj

Niepokojąca, urzekająca opowieść.

11.02.2013

Czasami zdarza mi się, że wędrując wśród półek w księgarni, nagle mój wzrok pada na jakąś książkę. Tak właśnie było z "Olśnieniem". Nie słyszałam o niej wcześniej, nie miałam pojęcia o czym jest. A jednak po krótkiej chwili już wędrowałam z nią do domu. I muszę przyznać, że jak na taki zakup w ciemno, naprawdę udało mi się trafić. Heaven Terra jes... Recenzja książki Olśnienie

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl