Avatar @almos

@almos

124 obserwujących. 99 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj około 7 godzin temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
124 obserwujących.
99 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj około 7 godzin temu.

Recenzje książek

931 recenzji, w tym 271 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Problemy monarchii dziedzicznej

27.11.2022

Znakomicie napisana biografia Ludwika XVI (1754-1793), króla Francji, który zakończył życie na szafocie. Profesor Baszkiewicz pisze lekko i zajmująco, ale wnikliwie i w temacie. Sporo jest w książce historycznych smaczków, które uwielbiam. Na przykład ten, że poród w rodzinie królewskiej był sprawą publiczną: „Każdy, kto znalazł się w pobliżu, mia... Recenzja książki Ludwik XVI

Papież też człowiek

26.11.2022

Po książkę Gutowskiego sięgnąłem po przeczytaniu wywiadów z autorem w trzech różnych czasopismach, nieźle się facet lansuje, pomyślałem. Naszła mnie też refleksja, że po owych rozmowach już w zasadzie wiem wszystko, nie muszę czytać książki, ale co tam... Usiłuje autor odpowiedzieć na pytanie, czy JPII wiedział o licznych aferach seksualnych i pe... Recenzja książki Bielmo. Co wiedział Jan Paweł II

Historia ghostwritera

24.11.2022

Mimo że dawno temu widziałem film Polańskiego oparty na tej książce (dobry!), to zdecydowałem się na lekturę, bo w moim prywatnym rankingu autorów thrillerów Robert Harris plasuje się bardzo wysoko. I nie zawiodłem się. Mamy tu, opisaną w pierwszej osobie, historię murzyna, czyli ghostwritera (co ciekawe, w książce nigdy nie pada jego nazwisko, j... Recenzja książki Autor widmo

Co pamiętamy, co wypieramy

23.11.2022

Znana psycholożka napisała ciekawą książkę o pamięci. Zaczyna Woydyłło od stwierdzenia, że nasza pamięć nie jest niezmienna, przeciwnie, możemy ją kształtować. Chodzi o to, by dobre wspomnienia przywoływać: „trzymajmy je w objęciach, oglądajmy, pieśćmy i tulmy, dbając o to, by nigdy nie uleciały z naszej pamięci”. Jeśli zaś chodzi o złe wspomnieni... Recenzja książki Dobra pamięć, zła pamięć

Zabawy dziecięce w PRL-u

WYBÓR REDAKCJI
22.11.2022

W tej książce dziejącej się w latach 60. w Gdańsku opowiada Huelle historię kilku chłopców: Szymka, Pawła i Piotra i ich koleżanki – Elki, którzy znajdują w koledze ze szkoły, tytułowym Weiserze, swój ideał mężczyzny: kogoś, kto potrafi poskramiać dzikie zwierzęta, grać w piłkę jak Lubański, uczyć kolegów strzelać z prawdziwej broni. Jest więc Wei... Recenzja książki Weiser Dawidek

Z życia idealnej podwarszawskiej rodziny

21.11.2022

Po paru nieudanych próbach z audiobookami nareszcie trafiłem na taki, którego od początku słuchałem z zainteresowaniem, poza tym dobrze czytał Janusz Zadura. Mamy tu historię prawnika, Mateusza Chaberskiego, który tak się zapracował dla korporacji, że stracił wzrok, na szczęście tylko na parę dni, po tym doświadczeniu założył fundację, która wspi... Recenzja książki W imię natury

Życie w raju Kim Ir Sena

WYBÓR REDAKCJI
20.11.2022

Wspomnienia kolejnego uciekiniera z Korei Północnej, tego komunistycznego piekła na ziemi. Autor urodził się w Japonii w 1948 r. z ojca Koreańczyka i matki Japonki, jako rodzina mieszana rasowo byli w kraju kwitnącej wiśni pariasami i wiedli biedne życie. Emisariusze z Korei Północnej mocno namawiali ich do emigracji do 'komunistycznego raju' obie... Recenzja książki Za mroczną rzeką. Jak przetrwałem reżim Korei Północnej

Jak małe opowiadania

19.11.2022

Zmarły w 1985 r. Ireneusz Iredyński był bardzo płodnym twórcą uprawiającym różne gatunki literatury, oprócz powieści tworzył też wiersze, sztuki teatralne i słuchowiska. Ta książka jest zbiorem jego słuchowisk wydanym ostatnio przez wydawnictwo Estymator. Siłą rzeczy najlepiej się tych utworów słucha, zwłaszcza w interpretacji wybitnych aktorów, ... Recenzja książki Głosy

Typowy amerykański pracoholik

WYBÓR REDAKCJI
18.11.2022

Kolejne spotkanie z Harrym Boschem, to już dziewiętnasta książka w serii, jak ten czas leci... W tym tomie Harry jest już na emeryturze, ale pracuje jako ochotnik w komendzie policji w San Bernardino, poza tym dorabia sobie jako prywatny detektyw. I właśnie jako prywatny detektyw dostaje nietypowe zlecenie: bardzo stary miliarder na progu śmierci ... Recenzja książki Po złej stronie pożegnania

Russkij mir w praktyce

17.11.2022

Wiele lat temu pojawiło się trochę książek zachodnich biznesmenów, którzy usiłowali robić interesy w Rosji po upadku komuny (Reitschuster: Ruski ekstrem do kwadratu, Browder: Czerwony alert, i inne). Opisywali w nich autorzy egzotyczny i często niebezpieczny świat, który trudno pojąć. Recenzowana książka może być zaliczona do tego nurtu, wyróżnia ... Recenzja książki Przejażdżka po Rosji

Australijczyk w Indiach

16.11.2022

Ta głośna przed paru laty książka przedstawia przygody Australijczyka w Bombaju po ucieczce z ciężkiego więzienia w Australii. A życie ma bohater książki całkiem bogate, poznaje bowiem Bombaj dogłębnie, od bogactwa do nędzy, od uczestnictwa w szczytach mafijnych, do piekła więzienia. Ciekawe ile historii opisanych w książce zostało przeżytych prze... Recenzja książki Shantaram

Dwa wątki i dwaj bohaterowie

WYBÓR REDAKCJI
15.11.2022

Thriller z dwoma wątkami: współczesnym i historycznym i dwoma bohaterami. Pierwszy z bohaterów, Stanislaw Kervyn, żyjący w czasach współczesnych, bada okoliczności śmierci ojca, który zginął w zamachu terrorystycznym w Kairze w 1954 r. Kervyn to typ wyjątkowo antypatyczny, który jest bardzo agresywny w stanie stresu. No ale gość ma dużo pieniędzy,... Recenzja książki Długa chwila ciszy

Kuchnia literacka Hrabala

13.11.2022

Ten jedyny wywiad-rzeka, którego Hrabal udzielił w latach 80. węgierskiemu dziennikarzowi, jest wielką gratką dla miłośników twórczości czeskiego mistrza. Dostajemy rzadką możliwość zaglądnięcia do jego kuchni literackiej. Oczywiście Hrabal nie byłby sobą, gdyby nie zwodził rozmówcy, po pierwsze gra prostaczka gdy mówi o swojej metodzie pisania: ... Recenzja książki Drybling Hidegkutiego, czyli rozmowy z Hrabalem

Emocje buzujące pod powierzchnią

WYBÓR REDAKCJI
12.11.2022

Narratorką i bohaterką tej krótkiej książki jest Ida, która przyjeżdża na parę dni do rodzinnego domku letniskowego, na miejscu jest już jej młodsza siostra Marthe ze swoim partnerem i córką partnera z pierwszego małżeństwa. Potem dołącza do nich matka sióstr wraz ze swoim partnerem. Mamy zatem kameralny dramat na sześć osób dziejący się w czasie ... Recenzja książki Dorośli

Świetna literatura

WYBÓR REDAKCJI
11.11.2022

Już od dawna miałem wrażenie, że dla Nessera formuła kryminału jest tylko pretekstem dla stworzenia ciekawej, stawiającej ważne pytania literatury. Obecna, książka, czwarta w cyklu z inspektorem Barbarottim jest na to mocnym dowodem. Zatem ci czytelnicy, którzy oczekują dynamicznego kryminału z wartką akcją, mogą się poczuć mocno rozczarowani, nie... Recenzja książki Samotni

Zapomniany Holocaust

WYBÓR REDAKCJI
10.11.2022

Znakomicie napisana książka o mało znanym epizodzie najnowszej historii – ludobójstwie w Kongu pod koniec XIX wieku. W tym czasie zamordowano, według ostrożnych szacunków, od 5 do 8 milionów ludzi. A stał za tym wszystkim belgijski król Leopold, jedynowładca Konga, który dla chęci zysku zdecydował się na ten XIX-wieczny Holocaust. Przejmująco opi... Recenzja książki Duch króla Leopolda

Tęsknota za Galicją

9.11.2022

Opowieść o Lwowie, mieście, które Szczerek zna jak własną kieszeń, jest napisana typowym jego stylem, mocno rozbuchanym, czasami barokowym. To taki miszmasz, w którym dostajemy trochę rzeczy o historii miasta, opowieści o wędrówkach autora po różnych jego zakamarkach, trochę historii o wybitnych lwowiakach. W naszej świadomości Lwów funkcjonuje w... Recenzja książki Wymyślone miasto Lwów

Za mało szachów

WYBÓR REDAKCJI
8.11.2022

Jako że kocham szachy (niestety bez wzajemności), na nową książkę o królewskiej grze rzuciłem się z wielkim zapałem. Niestety, spotkało mnie rozczarowanie, głównie z tego powodu, że w książce jest za mało szachów a za dużo erudycyjnych popisów autora na inne tematy. Muszę przyznać, że na początku dostajemy trochę ciekawych rozważań o królewskiej ... Recenzja książki Gambit orangutana

Trup w walizce

7.11.2022

Kolejny, piąty już kryminał z serii z londyńską policjantką, inspektor Eriką Foster, zaczyna się tak, że z Tamizy zostaje wyłowiona walizka, w której znajdują się poćwiartowane zwłoki mężczyzny. Trup w walizce – to byłby dobry tytuł dla tej książki, bo obecny całkiem sztampowy jest, zresztą tytuł 'Trup w walizce' też, prawdę mówiąc, nie grzeszy or... Recenzja książki Z zimną krwią

Prawo wielkich liczb

WYBÓR REDAKCJI
6.11.2022

Do tej krótkiej powieści naszego mistrza science fiction powróciłem po wielu latach, słuchając audiobooka wspaniale interpretowanego przez Krzysztofa Gosztyłę. Punktem wyjścia opowieści jest seria tajemniczych zgonów zachodnich turystów w Neapolu, która jest przedmiotem prywatnego śledztwa narratora książki, ale tak naprawdę ważniejsze są rozważa... Recenzja książki Katar

Maigret klnie i strzela

5.11.2022

W tym tomie serii z Maigretem paryski komisarz musi się zmierzyć z amerykańskimi gangsterami, którzy zawitali do Francji ścigając ważnego świadka chcącego zeznawać przeciw mafii. Przeciwnicy to groźni i nieprzebierający w środkach. Prawdę mówiąc wielu Paryżan pochodzących z Ameryki odradza komisarzowi ściganie gangsterów zza wielkiej wody, jeden z... Recenzja książki Maigret i gangsterzy

Czytanka historyczna dla młodzieży

WYBÓR REDAKCJI
4.11.2022

Profesor od literatury popełnił książkę historyczną. Zaczyna się rzecz cała ciekawie, oto autor obiecuje nam opisać życie sławnego XVIII-wiecznego szulera zwanego Chackiem czy Chadźkiewiczem, w sumie nie wiadomo jak się nazywał, ale, jak twierdzi Bolecki, gość maczał palce we wszystkich ważnych wydarzeniach tej epoki, uściślijmy: epoki upadku Rzec... Recenzja książki Chack. Gracze. Opowieść o szulerach

Brawo!

2.11.2022

Dawno nie słuchałem tak dobrego kryminału i na dodatek polskiego! Zarwałem noc, bo nie mogłem się oderwać od odtwarzacza, nie pamiętam kiedy ostatni raz mi się to zdarzyło. Mamy tu przede wszystkim interesującą postać głównego bohatera. Prokurator Teodor Szacki na własną prośbę zsyła się z Warszawy na prowincję, do Sandomierza i od razu czuje się... Recenzja książki Ziarno prawdy

Szczera rozmowa córki z ojcem

1.11.2022

Zapis rozmów prowadzonych na przestrzeni kilku lat między Marią Peszek i jej ojcem Janem Peszkiem to kronika spotkania dwojga wybitnych artystów, ludzi wrażliwych, otwartych, niebojących się mówić o sprawach trudnych i bolesnych. Dostaliśmy dialog do bólu szczery, czasami ocierający się o ekshibicjonizm, na przykład Jan nie waha się wyciągać na wi... Recenzja książki Naku*wiam zen

Niestety słabo w mordę jeża!

31.10.2022

Na książkę o 'Świecie według Kiepskich' rzuciłem się zaraz po publikacji, bo muszę powiedzieć, że ten serial jest moim ulubienym w mordę jeża! Rzecz ma formę zbioru wypowiedzi ludzi pracujących przy serialu: aktorów, reżyserów, scenarzystów i kogo tam jeszcze. Po lekturze wrażenia mam mieszane, bo zbyt często się tam mówi o sprawach mało ciekawych... Recenzja książki Świat według Kiepskich. Zwariowana historia kultowego serialu Polsatu

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl