Avatar @almos

@almos

59 obserwujących. 74 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.
{} Napisz wiadomość
59 obserwujących.
74 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.

Recenzje książek

585 recenzji, w tym 153 recenzje wyróżnione przez redakcję

Matka i córka

27.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ten tom prozy Strout opowiada historię matki i nastoletniej córki żyjących w małym miasteczku w Nowej Anglii i pracujących w tym samym biurze, a nawet w tym samym pomieszczeniu. Mieszkają w jednym domu, ale tak naprawdę obok siebie, niby rozmawiają, ale nie ma między nimi ani cienia bliskości, chłód i dystans. Z czasem dowiadujemy się, dlaczego ta... {} Recenzja książki Amy i Isabelle

Chłonięcie dobrych doświadczeń

{} WYBÓR REDAKCJI
26.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Główna teza książki jest następująca: właściwe koncentrowanie się na codziennych pozytywnych doświadczeniach zmienia nasz mózg oraz nasze życie na lepsze. Według autora, amerykańskiego psychologa, ewolucyjnie jesteśmy tak ukształtowani, iż łatwiej przyjmujemy i dłużej pamiętamy negatywne doświadczenia i trudne uczucia: strach, smutek, złość. Pisz... {} Recenzja książki Szczęśliwy mózg. Wykorzystaj odkrycia neuropsychologii, by zmienić swoje życie

Stajesz się podczłowiekiem

25.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka przedstawia zakład karny z punktu widzenia więźniów i stanowi dobre dopełnienie pozycji 'Gad' Kapusty pokazującej więzienie z perspektywy strażników. Rozmawia Sepioło z więźniami byłymi i wciąż siedzącymi usiłując się dowiedzieć, jak to jest przebywać za kratami, wypowiedzi są krótkie i na temat, w skrócie więzienie to okropne miejsce, nie... {} Recenzja książki Ludzie i gady

Słaby MacDonald

{} WYBÓR REDAKCJI
24.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na nowo wydaną książkę mojego ulubionego twórcy czarnego kryminału rzuciłem się z dużym zaciekawieniem, bo zawsze miło wrócić do prywatnego detektywa Lwa Archera pracującego w południowej Kalifornii – tej Mecce czarnego kryminału. Z drugiej strony byłem mocno zdziwiony, że tę pozycję, napisaną przez MacDonalda w 1958 r., wydano u nas dopiero teraz... {} Recenzja książki Potępieni

Z życia radzieckich naukowców

{} WYBÓR REDAKCJI
23.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka kupiona dawno temu, w latach osiemdziesiątych, i wtedy też przeczytana, zrobiła na mnie wówczas duże wrażenie. Wróciłem do niej po latach i, prawdę mówiąc, niewiele się zestarzała i ciągle mnie wzrusza. Dlaczego? Ano dlatego, że autorka pięknie pisze o uczuciach, o miłości, czułości, przyjaźni, pisze jakoś tak `duszoszczipatielno’ jest zat... {} Recenzja książki Katedra

Strach przed ciszą

{} WYBÓR REDAKCJI
22.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Norweski podróżnik, zdobywca bieguna południowego i Mount Everestu napisał książkę o roli ciszy w naszym życiu. Coś jest na rzeczy, bo w obecnych czasach jesteśmy wciąż wręcz zalewani decybelami; na przykład gdy wchodzimy do sklepu, restauracji czy fryzjera, traktowani jesteśmy głośną muzyką. W wielu domach na okrągło włączony jest telewizor, bo l... {} Recenzja książki Cisza

Bardziej Kafka niż Szwejk

21.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka Hellera to pozornie Szwejk okresu II wojny, tak samo obnaża bezsens i okrucieństwo wzajemnego zabijania, głupotę dowódców, tak samo poraża humorem, czasami przez łzy. Ale ta rzecz jest bardziej tragiczna od Szwejka, czasami to bardziej Kafka niż Hašek. Mamy tu opowieść o amerykańskich lotnikach uczestniczących w 1944 r. w bombardowaniu Wł... {} Recenzja książki Paragraf 22 (audiobook)

Praca więzienników

20.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka opowiada o trudnej pracy polskich więzienników, autor spotkał się z wieloma wciąż pracującymi oraz emerytowanymi klawiszami i zarejestrował ich opowieści. Są tam rozdziały porażające, o zbrodniach z piekła rodem i zachowaniach osadzonych, które przekraczają ludzkie wyobrażenie. Samo czytanie o tym jest trudne, a co dopiero obcowanie z tymi... {} Recenzja książki Gad. Spowiedź klawisza

Proces wyboru dyrektora

19.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mój ulubiony mistrz literatury sensacyjnej raczy nas tym razem opowieścią z Watykanu, szczegółowo opisując proces wyboru nowego papieża odbywający się w nieodległej przyszłości. Gdyby rzecz całą odrzeć z religijno-mistycznej otoczki, to dostajemy szczegółowo przedstawiony proces wyboru dyrektora korporacji lub państwa. Podobną książkę napisać by m... {} Recenzja książki Konklawe

Robienie biznesu w Indiach

18.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka ma oryginalną formę: listów pisanych przez indyjskiego biznesmena, tytułującego się jako Biały Tygrys, do chińskiego premiera, który ma właśnie odwiedzić Indie, nasz bohater próbuje Chińczykowi objaśnić istotę indyjskiej przedsiębiorczości. Pokazuje autor, że przedsiębiorczość to nie edukacja, tytuł MBA czy inne tytuły, to stan ducha, to ... {} Recenzja książki Biały tygrys

Posłuszeństwo przede wszystkim

{} WYBÓR REDAKCJI
17.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W tej książce były kleryk, wyrzucony z seminarium duchownego tuż przed uzyskaniem święceń, pisze o tym co tak naprawdę dzieje się za murami seminarium, jak wygląda edukacja, a raczej formowanie przyszłych księży. Można argumentować nie bez racji, że jest to tendencyjna relacja sfrustrowanego człowieka, i wroga kościoła (autor z czasem stał się ate... {} Recenzja książki Sakrament obłudy. Wspomnienia z seminarium

Jak się dobrze komunikować

16.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W tej książce amerykański psycholog przedstawia stworzoną przez siebie metodę pozwalającą ludziom lepiej komunikować się ze sobą, nazywaną z angielska Non Violent Communication, (NVC) a po polsku Porozumienie Bez Przemocy (PBP). Dla mnie ta nazwa jest trochę myląca, sugeruje komunikację bez agresji fizycznej, a tu chodzi o coś więcej, lepsze byłob... {} Recenzja książki Porozumienie bez przemocy. O języku życia

Dwa narody, dwa światy

15.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytałem książkę Leszczyńskiego długo, bo to dzieło opasłe i wymagające uważnej lektury. Celem autora było przedstawienie historii Polski z punktu widzenia słabych, wyzyskiwanych i pozbawionych praw, dodajmy, że głos słabych przez wieki był mało słyszalny, bo źródła głównie: „zostały wytworzone przez elity i przedstawiają wydarzenia z jej perspekt... {} Recenzja książki Ludowa historia Polski

Łut szczęścia w śledztwie

14.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trzeci kryminał cyklu z Martinem Beckiem zaczyna się tak, że nasz komisarz jedzie na tygodniowy urlop, z którego tym razem nie jest ściągany do pracy, ale gdy wraca do Sztokholmu, to wpada w środek wielkiej sprawy: oto ktoś zamordował 9-letnią dziewczynkę i porzucił ciało w parku. Po kilku dniach policja znajduje zwłoki drugiej dziewczynki, ma wię... {} Recenzja książki Mężczyzna na balkonie

Miłość do rodzinnego miasta

{} WYBÓR REDAKCJI
13.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trzynaście opowiadań wybitnego prozaika przedstawiających Odessę z początku wieku XX, to tętniące życiem, szalone, wielobarwne miasto portowe, Marsylię czy Neapol wschodu. I tygiel narodowości tamtejszy: Rosjanie, Ukraińcy, Żydzi, Mołdawianie, Turcy, Grecy i kto tam jeszcze. Rozmaite religie, zwyczaje, tradycje; wspaniała, dynamiczna mozaika. Bab... {} Recenzja książki Opowiadania odeskie

Trąd w Watykanie

12.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Francuski socjolog napisał poważną, opartą na wieloletnich badaniach i setkach wywiadów, książkę o lobby homoseksualnym w Watykanie. Wychodzi Martel z konstatacji, że homoseksualna wspólnota w Watykanie należy do największych na świecie, bez uwzględnienia jej siły i wpływu nie sposób zrozumieć najnowszej historii i polityki kościoła: zakazu sztucz... {} Recenzja książki Sodoma. Hipokryzja i władza w Watykanie

Kult siły i wojny

11.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka jest długim monologiem Vandama (tak się sam nazywa), faceta w średnim wieku, mieszkającego na przedmieściach Pragi. Mówi gość o swoim życiu, ale też udziela tak zwanych życiowych rad nastoletniemu synowi. Wyłania się z książki dosyć przerażający światopogląd skrajnego prawicowca. Przede wszystkim kult siły fizycznej, trzeba np. robić codz... {} Recenzja książki Aleja narodowa

Legenda Legii Warszawa

10.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dosyć ciekawa autobiografia wybitnego piłkarza w formie wywiadu rzeki. Brychczy był jednym z największych naszych futbolistów po wojnie, na poziomie Cieślika, Deyny, Lubańskiego czy Lewandowskiego. Niestety, nie miałem okazji go oglądać na boisku, a ponoć był to wspaniały technik i grał bardzo elegancko... Bardzo ciekawe są jego wspomnienia z lat... {} Recenzja książki Kici

Wyznawcy kultu dolara

9.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka przedstawia kolejną wersję mitu amerykańskiego: słabo zarabiający prawnik wpada przypadkowo na ślad sprawy, która czyni z niego tytułowego 'króla odszkodowań', wtedy szybko zdobywa fortunę. Zaraz kupuje samochód Porsche, piękny dom w dobrej okolicy, wypasioną łódź na Karaibach, wreszcie prywatny odrzutowiec. No i ma dalsze sprawy, zarabia ... {} Recenzja książki Król odszkodowań

Mężczyzna z zasadami

8.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bohater książki, 59-letni Ove, to mężczyzna z zasadami, ma ich całą masę i przestrzega w sposób niezwykle skrupulatny, a jeśli inni ludzie je łamią, to wszczyna awanturę, kłótnię, konflikt. W ogóle atmosfera konfliktu to jego środowisko naturalne. To człek niezdolny do jakiegokolwiek kompromisu: wszystko musi być po jego myśli: „Był on takim typem... {} Recenzja książki Mężczyzna imieniem Ove

Bolesne doświadczenia intelektualisty

7.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wspomnienia wybitnego teatrologa i reżysera teatralnego zostały spisane w różnych okresach jego życia, zebrała je i opracowała wdowa po nim. Mimo niespójności czyta się to świetnie, bo Korzeniewski pióro miał znakomite. Bardzo ciekawe są opowieści o jego życiu przed wojną, a urodził się w 1905 r., o nauce w gimnazjum, studiach w Warszawie i pobyc... {} Recenzja książki Było, minęło...Wspomnienia

Zmurszała klasyka

{} WYBÓR REDAKCJI
6.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W ramach wyzwania klasycznego pod batem nabyłem ebooka i audiobooka. I tu pierwsza niespodzianka: ebook zaczyna się od czterech listów pisanych w XVIII wieku przez niejakiego Roberta Waltona do siostry mieszkającej w Anglii. Walton pisze z Rosji, a potem ze statku płynącego na północ, jego zamiarem jest dotarcie drogą morską do bieguna północnego.... {} Recenzja książki Frankenstein

Ciężkie życie pisarza

{} WYBÓR REDAKCJI
5.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wziąłem się wreszcie za biografię mojego ukochanego pisarza, książka to solidna, ale bez przepychu, niemniej sporo można się dowiedzieć. Zaskakująco mało pisze Kaczorowski o dzieciństwie Hrabala spędzonym w Nymburku a opisanym w tak wielu jego książkach. Okazuje się, że miał dosyć napięte stosunki ze swoim przybranym ojcem – Frantiskiem, zarządcą... {} Recenzja książki Hrabal. Słodka apokalipsa

Bardziej obyczajówka niż kryminał

4.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka zaczyna się od zjadliwego portretu wielopokoleniowej rodziny, gdzie ojciec rodu, Karl-Erik Hermansson, facet, który wszystko wie najlepiej i zawsze ma rację, od lat terroryzuje matkę, Rosemarie. Ich najstarsza córka, Ebba, która: „zawsze była pupilką ojca i jego oczkiem w głowie” jest prymuską, odnoszącą same sukcesy perfekcjonistką, która... {} Recenzja książki Człowiek bez psa

Władza absolutna deprawuje absolutnie

{} WYBÓR REDAKCJI
3.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy pierwsze fragmenty 'Cesarza' zaczęły ukazywać się w prasie pod koniec lat 70., wzbudziły wielką sensację: niby Kapuściński pisał o dworze cesarza Abisynii, ale wszyscy rozumieli, że ma na myśli dwór Gierka, ówczesnego władcy Polski. Niemniej cenzura nie miała się do czego przyczepić, bo rzecz była o Hajle Selassje... Już wtedy ten reportaż rob... {} Recenzja książki Cesarz Postscriptum

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe