Avatar @almos

@almos

149 obserwujących. 110 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
149 obserwujących.
110 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.

Recenzje książek

1304 recenzje, w tym 396 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Umieranie miasta

23.05.2024

Opowiada w tej książce Hargreaves o oblężeniu Breslau w 1945 roku, które trwało przez ponad 80 dni i zakończyło się kapitulacją na początku maja, już po samobójstwie Hitlera i upadku Berlina. Dlaczego tak długo? Był to efekt bezwzględnego dowodzenia po stronie niemieckiej, walecznej postawy obrońców, braku determinacji po stronie sowieckiej, jak p... Recenzja książki Ostatnia twierdza Hitlera. Breslau 1945

Ulotność szczęścia rodzinnego

22.05.2024

Ten kryminał pani Grebe zaczyna się nieoczekiwanie, oto narratorka, Lykke Andersen zostaje aresztowana i właśnie jest badana przez lekarza sądowego, a potem odprowadzona do celi. A potem cofamy się o osiem lat: Lykke jest żoną sławnego pisarza, Gabriela Andersena, matką kilkunastoletnich bliźniaków, rodzina wiedzie bogate, szczęśliwe i uprzywilejo... Recenzja książki Witajcie w Wieczności

Postępujące zamrożenie polskiego kryminału

21.05.2024

Kolejny, czwarty już tom przygód pedagog szkolnej Weroniki Nowackiej. Opowiadając o jej pracy i o sprawie kryminalnej przemyca Rogala ważne wątki obyczajowe i społeczne, ale z lektury wrażenia mam mieszane. Sprawa kryminalna łączy się z brutalnym gwałtem na nastolatce wracającej do domu. Dziewczyna wzywa pomocy, naciska na domofony, ale nikt ze s... Recenzja książki Krzyk za oknem

Udana popularyzacja matematyki

WYBÓR REDAKCJI
20.05.2024

Kolejna to książka, w której autor, matematyk izraelski, postawił sobie za cel popularyzację matematyki, uważam, że mu się udało, znalazł dobry balans pomiędzy ścisłością wywodu i lekkością wykładu. Zaczyna Shapira od opisu ciekawej procedury, oto bierzemy dowolną liczbę, jeśli jest parzysta, to dzielimy ją przez 2, jeśli zaś nieparzysta, to mnoż... Recenzja książki Osiem lekcji o nieskończoności

Wspomnienia z sowieckiego Auschwitzu

WYBÓR REDAKCJI
19.05.2024

Od dłuższego już czasu kolekcjonuję świadectwa i wspomnienia Polaków wywiezionych w czasie wojny i po wojnie do Związku Sowieckiego. W czasie komuny temat nie istniał, był objęty ścisłą cenzurą. Dopiero w wolnej Polsce ukazało się sporo wspomnień siłą rzeczy prezentujących różny poziom faktograficzny i literacki. Recenzowana pozycja, do której wr... Recenzja książki Moja Kołyma

Proces zrzucania sutanny

18.05.2024

Kolejne wspomnienia księdza, który odszedł ze stanu kapłańskiego. Na początku przytacza Adamiec dosyć interesujące dane, oto spośród 37 kleryków, którzy razem z nim rozpoczęli studia w seminarium w Opolu, święcenia przyjęło 19 – około połowy. A z tej dziewiętnastki aż siedmiu księży odeszło z kapłaństwa. Wedle szacunków autora (brak oficjalnych da... Recenzja książki Odnaleziony ksiądz

Oglądanie wypiera czytanie

14.05.2024

Ozdobą tego numeru dwumiesięcznika poświęconego książkom jest długa rozmowa Jacka Dukaja z Łukaszem Orbitowskim na temat nowej książki Dukaja 'Po piśmie'. Wieszczy Dukaj czarną przyszłość pisma i literatury. Mówi, że pełnych analfabetów wkrótce w ogóle nie będzie, ale istnieją: „analfabeci funkcjonalni, którzy potrafiąc tak operować literami, nie ... Recenzja książki Książki. Magazyn do czytania, nr 2 (35) / maj 2019

W gorszej części Gliwic

13.05.2024

To drugi kryminał Chmielarza z cyklu gliwickiego, pierwszym był 'Wampir'. Książka ma dwóch bohaterów znanych już z 'Wampira' To prokurator Adam Górnik i prywatny detektyw Dawid Wolski, prawdę mówiąc obaj nieciekawi, ten pierwszy to cynik i oportunista chwytający się wszystkiego, aby nie dopuścić by wypadły z szafy szkielety z jego przeszłości. Zaś... Recenzja książki Zombie

Jak w latynoskiej telenoweli

WYBÓR REDAKCJI
12.05.2024

Książka Frischa była w swoim czasie dosyć głośna, obecnie deczko się zestarzała. To historia tytułowego Fabera, człowieka logicznego i technicznego, trochę takiego robota, który nie wierzy w ślepy los czy szczęśliwy traf tylko w prawa statystyczne. Niemniej przydarza się Faberowi seria przypadków zupełnie nieprawdopodobnych, rodem z latynoskiej t... Recenzja książki Homo Faber

Żona komisarza zamieszana w śledztwo

11.05.2024

Ten tom serii z paryskim komisarzem zaczyna się tak, że Maigret otrzymuje anonim informujący, iż u jednego z najlepszych introligatorów Paryżu spalono w piecu ludzkie ciało. W rzeczonym piecu policja znajduje dwa ludzkie zęby, ale introligator wypiera się jakiegokolwiek związku z ludzkimi szczątkami, twierdząc, że nic nie widział, nic nie wie. Bro... Recenzja książki Znajoma pani Maigret

Nowi bohaterowie masowej wyobraźni

WYBÓR REDAKCJI
10.05.2024

Sięgnąłem po książkę Wątora, bo traktuje o kompletnie mi nieznanym świecie influencerów, prawdziwych idoli młodego pokolenia. To oni, a nie sportowcy czy artyści, mają miliony followersów i są najbardziej popularni wśród dzieci i nastolatków. Dowiedziałem się z książki, że jestem boomerem, który nie ogarnia i nie rozumie influencerskiego świata, ... Recenzja książki Influenza. Mroczny świat influencerów

Okrucieństwo Stalina, szalone pomysły Chruszczowa

9.05.2024

Powróciłem po latach do książki Pichoi, wydanej u nas w 2000 r. To była pierwsza znana mi pozycja, która w sposób systematyczny i niezakłamany opisywała historię polityczną ZSRR po wojnie. Ciekawa jest postać autora, historyk, bliski współpracownik Jelcyna, był na początku lat 90. szefem rosyjskich archiwów państwowych, jego zasługą jest otwarcie ... Recenzja książki Historia władzy w Związku Radzieckim 1945-1991

Biografia bez przepychu

8.05.2024

Jestem wielkim miłośnikiem twórczości Marii Czubaszek, wciąż z upodobaniem słucham jej skeczów radiowych nagranych w latach 70. pozbieranych z Internetu: 'Dym z papierosa', 'Serwus jestem nerwus', 'Ciocia i Kazio' i parę innych cyklów. Bardzo lubię absurdalny humor owych nagrań w znakomitym wykonaniu Ireny Kwiatkowskiej, Jerzego Dobrowolskiego, Wo... Recenzja książki Maria Czubaszek. W coś trzeba nie wierzyć

Śmierć tyrana

WYBÓR REDAKCJI
7.05.2024

W ramach pogłębiania swojej wiedzy o sowieckim tyranie sięgnąłem po tę książkę napisaną w 2016 roku przez amerykańskiego prawnika i aktywistę praw człowieka. Zaczyna Rubenstein od opisu śmierci Stalina. Dość ciekawe były jej okoliczności, oto po udarze Stalin przez wiele godzin leżał samotnie w swoim gabinecie w kałuży moczu. Ta okropna sytuacja ... Recenzja książki Ostatnie dni Stalina

Zbrodnia w świecie opery

WYBÓR REDAKCJI
6.05.2024

Poprzednia książka pani Potyry, 'Pakt', średnio mi się podobała, ale postanowiłem dać autorce kolejną szansę. Niestety jest gorzej, o czym poniżej. Książka dzieje się w środowisku śpiewaczek operowych, a zaczyna od brutalnego morderstwa primadonny, która miała właśnie zaśpiewać główną rolę na premierze w warszawskim Teatrze Wielkim. Szybko okazuj... Recenzja książki Potwory

Ciekawostki o Ziemiach Zachodnich

WYBÓR REDAKCJI
5.05.2024

Książka Rokity od razu mnie pochłonęła, może dlatego, że traktuje o moim regionie: Dolnym Śląsku. Z tym że z czasem początkowe dobre wrażenie nieco osłabło, bo rzecz jest chaotyczna i za dużo w niej autora, za mało regionu; z drugiej strony dociera pan Rokita do bardzo ciekawych osób zajmujących się historią tych ziem. Dla mnie jest to przede wszy... Recenzja książki Odrzania

Tabloidowo o piłce nożnej

WYBÓR REDAKCJI
29.04.2024

Obecny bohater jutuba, być może kandydat na prezydenta a parę lat temu dziennikarz piłkarski napisał tę książkę w 2016 roku. Rzecz opowiada o różnych wydarzeniach w rodzimej piłce w latach 2000-2015. Powstała trochę plotkarska, trochę informacyjna rzecz o naszym futbolu. Sporo w książce lekko zwietrzałych ciekawostek, na przykład dowiadujemy się,... Recenzja książki Stan futbolu

Leniwe śledztwo

28.04.2024

To pierwszy mój kryminał Karin Fossum, którego wysłuchałem w dobrej interpretacji Jacka Kissa. Bohaterami książki są dwaj detektywi, Konrad Sejer i Jacob Skarre, badający sprawę morderstwa kilkunastoletniej dziewczyny, która została znaleziona naga na plaży. Ofiara była mieszkanką małej wsi, w której wszyscy się znają. Na początku mamy wrażenie, ż... Recenzja książki Nie oglądaj się

Prawdziwa twardość wykuwa się w męce?

WYBÓR REDAKCJI
27.04.2024

Na początku lektury miałem wrażenie, że to książka o tym jak współcześni Rosjanie przeżywają i przepracowują zbrodnie stalinowskie, w których ucierpiała prawie każda rodzina. Bardzo często rodziny skazanych w latach 30. na '10 lat bez prawa korespondencji', co w praktyce oznaczało rozstrzelanie, nie pogodziły się ze śmiercią swoich bliskich, do ko... Recenzja książki Uniewinnienie

Zdawkowe opowieści

26.04.2024

Mój ulubiony autor kryminałów, twórca cyklu z sycylijskim policjantem, komisarzem Salvo Montalbano dał nam w tej książce trzydzieści krótkich opowiadań (jedno na każdy dzień miesiąca). Komisarz Montalbano czasami rozwiązuje w nich zagadki kryminalne, a czasami zaangażowany jest w różne historie obyczajowe, zwłaszcza męsko-damskie. Patrzy na rodza... Recenzja książki Miesiąc z komisarzem Montalbano

Skrzyżowanie przedszkola, koszar i więzienia

25.04.2024

Wspomnienia Polaka, który przepracował parę lat w jednej z czołowych japońskich firm, występującej w książce pod tajemniczą nazwą: K, wiadomo, chodzi o nieujawnianie tajemnic handlowych. Dostaliśmy dosyć szczegółowy opis japońskiej kultury korporacyjnej, może szerzej: japońskiej kultury. W czasie lektury miałem wrażenie opowieści o dosyć osobliwym... Recenzja książki Planeta K. Pięć lat w japońskiej korporacji

Wolę kryminały retro Bochusa

24.04.2024

Autor znany dotychczas z ciekawej serii kryminałów retro dziejących się w Gdańsku tym razem napisał książkę częściowo zanurzoną we współczesności. No właśnie, mamy w książce dwa mocno odległe czasowo wątki. W pierwszym dostajemy opowieść o bandytach operujących na prawobrzeżnych przedmieściach Warszawy w końcu 1944 roku, to tereny już zajęte prze... Recenzja książki Czarna krew

Książę poetów

23.04.2024

Świetnie napisana biografia wielkiego polskiego poety o niebywałym talencie, porównywano go do Mickiewicza, nieprzypadkowo nazywano księciem poetów. Jego gwiezdny czas to były lata międzywojenne, czasy Pikadora i Skamandrytów, wtedy był królem życia i poezji: „siły rażenia poezji Tuwima nie można było porównać z niczym. Pisał jak nikt przed nim i ... Recenzja książki Tuwim. Wylękniony bluźnierca

Kibicowanie przestępcy

22.04.2024

Książka jest pierwszą z serii o Tomie Ripleyu, została wydana w 1955 r. Najważniejsza jest w niej postać tytułowego bohatera. To Amerykanin, który we wczesnym dzieciństwie stracił oboje rodziców i był wychowywany w Bostonie przez oschłą i zimną ciotkę. Uciekł od niej gdy miał 20 lat. Książka zaczyna się, kiedy to dwudziestokilkuletni Tom pomieszku... Recenzja książki Utalentowany pan Ripley

Autobiografia outsidera

WYBÓR REDAKCJI
21.04.2024

Powróciłem ostatnio do autobiografii wybitnego reżysera filmowego, która została wydana w roku 1993. Opowiada Forman głównie o o swojej pracy, ale też o rodzinie, miłościach, swoich dwóch ojczyznach: Czechosłowacji i Ameryce. Miał Forman tak ciekawe życie, że starczyłoby na dwa filmy. Szczególnie interesujący jest dramatyczny opis lat dzieciństwa... Recenzja książki Moje dwa światy. Milos Forman. Wspomnienia

© 2007 - 2024 nakanapie.pl