Avatar @ansomia

Ewelina

@ansomia
3 obserwujących. 4 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
4 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat.

Recenzje książek

19 recenzji

Malinche Malarka słów

28.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Malinalli uchodzi za najbardziej kontrowersyjną i tajemniczą postać w historii Meksyku. Była tłumaczką jak i kochanką Hernána Cortésa, uznawanego wśród Azteków za wcielenie boga. Malinalli znana jest również jako Malintzin, La Malinche lub Doña Marina. Powszechnie wiadomo, że postać ta odegrała znaczącą rolę w podboju Meksyku. Niestety dziś wiele w... {} Recenzja książki Malinche: Malarka słów

Powrót do Nałęczowa

26.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Możliwość podróżowania w czasie otworzyłaby nam wiele drzwi. Czymś niesamowitym byłoby zawsze móc cofnąć się do przeszłości i naprawiać popełnione błędy, czy nawet zmieniać bieg zdarzeń. Podróż w czasie byłaby, w większości lekarstwem na problemy, które wynikły z naszej głupoty. Szkoda, że w realnym świecie nie jest to możliwe, chyba, że gdzieś tam... {} Recenzja książki Powrót do Nałęczowa

Cienie w mroku- Michelle Paver

13.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wróciła cisza. Nastała martwa, lodowata, bezwietrzna ciemność. Właśnie: ciemność. Jesteśmy anomalią. Małe migoczące iskierki na skorupie wirującej planety- a dokoła ciemność"[s.218] Michelle Paver to angielska pisarka, znana głównie z serii dla młodzieży: Kroniki pradawnego mroku. Cienie w mroku to kolejne jej dzieło, które dzięki wydawnictwu W.A... {} Recenzja książki Cienie w mroku

Tajemnice pachnidła- Agata Wasilenko

12.08.2013

Nie od dziś wiadomo, że wrażenia zapachowe, przywołują nam na myśl przeróżne odczucia czy nawet dawne wspomnienia. Zapachy towarzyszą nam przez całe życie, jedne kojarzą nam się pozytywnie inne nie. Dziś pewnie niewiele osób spodziewałoby się, że perfumy mogą tak wiele zdziałać. Agata Wasilenko jest autorką książki Tajemnice pachnidła, tytuł ten ... {} Recenzja książki Tajemnice pachnidła

Szczęśliwa siódemka- Janet Evanovich

31.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Janet Evanovich to amerykańska pisarka, autorka serii o przygodach łowczyni nagród Stephanie Plum. „Szczęśliwa siódemka” to siódmy tom z dziewiętnastu. Jak na razie w Polsce ukazało się osiem części tej bestsellerowej powieści kryminalno-sensacyjnej. Po raz kolejny w książce spotykamy się z główną bohaterką Stephanie Plum. Łowczyni nagró... {} Recenzja książki Szczęśliwa siódemka

Ucieczka z krainy wiecznego śniegu- Stephan Talty

28.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tytułowa kraina wiecznego śniegu to nic innego jak Tybet, nazwany tak ze względów klimatycznych. Oprócz tego Tybet nosi przydomek buddyjskiego królestwa. Sama okładka była wabikiem, dzięki któremu sięgnęłam po tę książkę. Autor- Stephan Talty poszerzył moją nikłą wiedzę na temat tego miejsca poprzez tę znakomicie napisaną lekturę. Histo... {} Recenzja książki Ucieczka z krainy wiecznego śniegu

Matnia- Anna Piecyk

26.07.2013

W tych najmłodszych latach kim są dla nas rodzice? To oni zapewniają nam ciepło rodzinne, opiekę , miłość. Dzięki nim rozwijamy się i w tych najmłodszych latach możemy przeżyć, by później móc normalnie funkcjonować w społeczeństwie. Jako małe dzieci kochamy ich bezwarunkową, piękną miłością. Co dzieje się gdy w rodzinie pojawia się alkohol i przemo... {} Recenzja książki Matnia

Pensjonat na wrzosowisku- Anna Łajkowska

24.07.2013

Niespełnione marzenia ucinają nam skrzydła. Każdy ma prawo marzyć i dążyć do swoich pragnień. Co jeśli to co wydawało się dla nas, przez cały czas szczęściem przestaje nim być? W książce spotykamy Basię, główną bohaterkę. Jest ona matką trójki dzieci, nastoletniej Korneli i Karoliny, oraz małego Marcina. Rodzina od dwóch lat mieszka w Anglii. Gdy ... {} Recenzja książki Pensjonat na wrzosowisku

Misiek i fałszerze czekolady- Anna Gras

22.07.2013

„Misiek i fałszerze czekolady” to powieść autorstwa Anny Gras. Wydana w 2008 roku, książka dla dzieci okazała się debiutem pisarki. Dodatkowo fragmenty z lektury trafiły do podręcznika dla klasy piątej, szkoły podstawowej. Na początku książki poznajemy jedenastoletniego Michała- Miśka. Jest on smakoszem, uwielbia pozna... {} Recenzja książki Misiek i fałszerze czekolady

Bractwo Bang Bang

15.07.2013

„Miałem mnóstwo pomysłów na fotoreportaże, których nikt nie chciał kupować. Szybko poznałem dziennikarską prawdę – na pierwszą stronę idzie to, co ocieka krwią.”[str: 39] Na świecie są przeróżne zawody. Wykonywanie jednych nie sprawia trudności, jak prace biurowe , inne wiążą się z ryzykiem tak jak praca górnika, kolejne jeszcze wykonywane są w a... {} Recenzja książki Shaq bez cenzury

Chodząca mądrość- Gotham Chopra, Deepak Chopra

7.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„- Oto znakomity przykład różnicy między ludźmi a psami[…] – Psy są osadzone w teraźniejszości. Nie martwią się o jutro i nie rozpamiętują dnia wczorajszego. Mają pełną świadomość chwili obecnej, a ich uwaga skupiona jest na jednym punkcie.”[str:21] „Chodząca mądrość” to opowieść Gothama Chopry i jego ojca Deepaka. Pewnie niektórym os... {} Recenzja książki Chodząca mądrość – trzy pokolenia, dwa psy i poszukiwanie szczęśliwego życia

Kobieta niespodzianka

27.06.2013

„Kobieta niespodzianka” to kolejne dzieło Piotra Kołodziejczaka. Autor ostatnio zrobił się bardzo popularny szczególnie wśród blogerów. Kim jest? Dziennikarzem, tłumaczem, absolwentem wydziału filozofii. Pierwsze moje spotkanie z tym autorem przy książce „W kajdankach namiętności” było udane, a jakie wrażenia mam teraz? Wnętrze książki kryje his... {} Recenzja książki Kobieta niespodzianka

Miasto kości- Cassandra Clare

24.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Nie jestem nieszczęśliwy. Tylko ludzie pozbawieni celu są nieszczęśliwi. Ja mam cel”[str:192] Myślę, że każdy chciałby mieszkać w świecie gdzie magia byłaby czymś znanym i dostępnym. Czymś co ułatwia nam życie i jednocześnie fascynuje. Patrząc na nasz dzisiejszy świat, bardzo trudno jest dostrzec jakąkolwiek obecność magii. Choci... {} Recenzja książki Miasto Kości

Zbunotwane anioły- Libba Bray

24.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„ – Ludzie nie zawsze są tym, kim byśmy chcieli, żeby byli.” [str:448] Nigdy nie wiemy, komu można zaufać. Przyjaciele mogą okazać się wrogami. Zastanów się zanim zdradzisz komuś swoje sekrety. Uważaj- ktoś może chcieć twojej śmierci. Po raz drugi spotykamy się z czwórką przyjaciółek, które są zupełnie niezwykłymi uczennicami Akademii S... {} Recenzja książki Zbuntowane anioły

Narzeczona oficera- Charles Todd

24.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Mimo zmęczenia, rozpaczy i koszmarów zajmowanie się czymś, co miało sens, z dnia na dzień stawało się dla mnie coraz ważniejsze”[str:112] Młoda kobieta i przystojny oficer, wybucha miłość, a po niej wojna. Nic nie trwa wiecznie a odnalezienie szczęścia w takiej sytuacji jest trudne. Poświęcenie w imię miłości jest niełatwe, ale za to peł... {} Recenzja książki Narzeczona oficera

Życie Pi- Yann Martel

24.06.2013

Wyobraź sobie, że jesteś hindusem uwięzionym przez dwieście dwadzieścia pięć dni na środku Pacyfiku i masz za towarzystwo tylko nieposkromionego tygrysa bengalskiego. Przerażony? A może inaczej wyobraź sobie, że zostajesz wyznawcą trzech religii, chrześcijaństwa, islamu i hinduizmu. Sprzeczne? Piscine Molitor Patel to hinduski chł... {} Recenzja książki Życie Pi

Weronika postanawia umrzeć- Paulo Coelho

24.06.2013

Podobno życie to najcenniejszy dar, jaki mogliśmy otrzymać. Zdaniem specjalistów pół miliona Polaków cierpi na depresję, z czego cześć tysięcy osób na rok podejmuje próby samobójcze, mimo wielu kroków zaradczych liczba ta wciąż rośnie. Dlaczego co raz więcej ludzi traci siłę do życia? „Kiedy połykałam tabletki nasenne, zabijałam kogoś, kogo niena... {} Recenzja książki Weronika postanawia umrzeć

Bezpieczna przystań- Nicholas Sparks

16.06.2013

„Miłość potrafi ranić. Nie ma nic bardziej bolesnego, niż rozstanie. Aby pokochać po raz drugi, trzeba nauczyć się ufać.” Zaufanie jest jednym z tych pojęć, które każdy może rozumieć i definiować inaczej. Oczywiście, nie ma co się dziwić, że trudno jest powiedzieć czym dokładnie jest, jednak wszyscy wiemy jak dużą ma ono wagę. No bo jakbyśmy się c... {} Recenzja książki Bezpieczna przystań

Dotknąć Nieba

13.04.2013

Każdy w życiu ma jakieś zadanie do wypełnienia, dla każdego jest jakiś plan, często może się on nam nie podobać. Cierpienie jakie przynosi nam los sprawia, że jesteśmy bardziej dojrzalsi, bardziej doświadczeni. Życie nas uczy, byśmy nie popełniali w kółko tych samych błędów, byśmy kiedyś mogli pomagać innym postępować tak jak sami nigdy ... {} Recenzja książki Dotknąć nieba

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe